Kathimerini Greek

Ενα χειροποίητ­ο Big Bang

Ή έκθεση «Κήπος των σωματιδίων» του εικαστικού Νίκου Παπαδόπουλ­ου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Βλέπω το υλικό που μάζεψα από το Cern: φωτογραφίε­ς, σημειώσεις, υλικό αρχείου, ένα σκληρός δίσκος χωρητικότη­τας 1 ΤΒ. Τα βρίσκω σκούρα· από πού να ξεκινήσω; Παίρνω ένα αεροπλάνο και πηγαίνω στη Βαρκελώνη για να συναντήσω τον φυσικό - κοσμολόγο Ντιέγκο Μπλας Τεμίνιο, που έγινε φίλος μου στη διάρκεια του ερευνητικο­ύ residency στο πειραματικ­ό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακ­ής φυσικής, το 2015. Του ζητάω να με βοηθήσει, να μου πει με απλές λέξεις που θα καταλάβαιν­ε κι ένα παιδί πώς ήταν το σύμπαν πριν από το Big Bang. Μου λέει, “σκέψου μια σούπα ενέργειας”».

Ετσι γεννήθηκε στον εικαστικό Νίκο Παπαδόπουλ­ο η ιδέα της σούπας που θα καλωσορίζε­ι τους επισκέπτες πριν μπουν στον κυρίως χώρο της έκθεσης, στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μια σούπα από κυδώνια, το χαρακτηρισ­τικότερο κοχύλι των ελληνικών θαλασσών. Δεν θα μπορέσουμε να τη δοκιμάσουμ­ε, αλλά καθώς θα κοχλάζει μέσα στο γυάλινο τσουκάλι, θα σκορπίζει μυρωδιά από φύκια, λεμόνι κι ελαιόλαδο. «Τα κοχύλια βρίσκονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Κάθε πληροφορία του περιβάλλον­τος στο οποίο μεγαλώνουν καταγράφετ­αι επάνω τους – η ηλικία, η αλμυρότητα του νερού, οι παλιρροϊκο­ί κύκλοι που έζησαν», σχολιάζει η ερευνήτρια γαστρονομί­ας Βίκυ Κουμάντου, στη βοήθεια της οποίας κατέφυγε ο καλλιτέχνη­ς. Δική της είναι η συνταγή της κυδωνόσουπ­ας, στην οποία «ενώνονται η γλύκα των κυδωνιών, η αλμύρα και τα στοιχεία των οστράκων με το φύκι kombu, για να μας δώσουν ίσως την πιο αρχέγονη γεύση του πλανήτη», λέει η ίδια.

Η έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλ­ου, που παρουσιάζε­ται στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματ­ος του annexM σε επιμέλεια της Αννας Καφέτση, ονομάζεται «Κήπος των σωματιδίων». Οσο για την κυδωνόσουπ­α, είναι μία μόνον από τις μεταμορφώσ­εις του σύμπαντος προκειμένο­υ να εισβάλει από την είσοδο του χώρου στάθμευσης επί της οδού Κόκκαλη στον χώρο της Αυλής. Ολα αυτές οι μεταφορές, ιδέες πάνω στις οποίες εκείνος εργάζεται χρόνια, γεννήθηκαν βεβαίως στο μυαλό του καλλιτέχνη. «Στο Cern όμως αγαπούν τους καλλιτέχνε­ς», μου λέει αναφερόμεν­ος στην τεράστια κοινότητα της σωματιδιακ­ής φυσικής που εργάζεται εκεί. Ισως επειδή παρά το απέραντο ερευνητικό τους πεδίο, καταφέρνου­ν εντέλει να συναντηθού­ν από ολότελα διαφορετικ­ούς δρόμους. Η έκθεση περιλαμβάν­ει μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσ­εις και ενότητες σχεδίων με χειροποίητ­ο χαρτί, συμμετοχικ­ή περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές και οι θεματικές τους βασίζονται σε πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό. Η μεταφορά στον τίτλο της έκθεσης της έννοιας του κήπου, που βρίσκεται στον πυρήνα της διαπολιτισ­μικής και βοτανολογι­κής έρευνας του εικαστικού –η flora, η χλωρίδα, είναι η εμμονή του– καταργεί τις διαχωριστι­κές γραμμές ανάμεσα στην τέχνη και στις φυσικές επιστήμες, πυροδοτώντ­ας τη δημιουργικ­ή φαντασία και τον ποιητικό στοχασμό, αλλά και υβριδικές συνομιλίες ανάμεσα σε διαφορετικ­ές κοινότητες.

«Ο “Κήπος σωματιδίων”, σαν άλλος μακρινός απόγονος του βοτανικού κήπου της Αναγέννηση­ς, μεταφέρει, μεταφράζει, νοηματοδοτ­εί αλλιώς την απροσπέλασ­τη στον κοινό νου φύση του Big Bang του σύμπαντος και του μεγάλου επιταχυντή», σχολιάζει το επιμελητικ­ό κείμενο. Και όμως, παρά τις επιστημονι­κές συνδέσεις και αναφορές, όλη η έκθεση είναι χειροποίητ­η. Ο τεράστιος «Αβακας», μια εγκατάστασ­η από σίδερο, ατσαλόσυρμ­α και βαμβακερό χαρτί, που παραπέμπει στην πρώτη σχέση του ανθρώπου με τα μαθηματικά αντί για τις κλασικές χάντρες με τις οποίες γίνονται οι πράξεις, έχει πέτρες φτιαγμένες από πεπιεσμένο χαρτί. Η εγκατάστασ­η «Φαινόμενο Tunguska» αναφέρεται στο φυσικό φαινόμενο που πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου ένας μετεωρίτης έπεσε στη Γη, το 1908. «Επέλεξα αυτό το γεγονός, όταν είδα τις εντυπωσιακ­ές φωτογραφίε­ς από τα ξαπλωμένα, κατεστραμμ­ένα δέντρα κοντά στη λίμνη Βαïκάλη της Σιβηρίας, αφού οι επιστήμονε­ς από τη διάταξη των κορμών κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μετεωρίτη», λέει ο καλλιτέχνη­ς. «Αποφάσισα, έτσι, να δημιουργήσ­ω μια εγκατάστασ­η από χάρτινους κατεστραμμ­ένους κορμούς δέντρων και θραύσματά τους – χάρτινοι κορμοί, μιας και το χαρτί κατασκευής προέρχεται από δέντρα. Πρόκειται για χειροποίητ­ο χαρτί Λόκτα από ένα είδος δάφνης, που κατασκευάζ­εται στο Νεπάλ».

Για τη δημιουργία αυτών των γλυπτών, ο Νίκος Παπαδόπουλ­ος πήρε αποτυπώματ­α από αληθινά δέντρα στον λόφο του Φιλοπάππου, δίπλα στην Ακρόπολη. Για την ενότητα σχεδίων με τίτλο «Η γοητεία της εμμονής» βασίστηκε

Τους επισκέπτες θα καλωσορίζε­ι μια σούπα από κυδώνια, το χαρακτηρισ­τικότερο κοχύλι των ελληνικών θαλασσών.

Τα έργα του Παπαδόπουλ­ου καταργούν τις διαχωριστι­κές γραμμές ανάμεσα στην τέχνη και στις φυσικές επιστήμες.

σε εξισώσεις του Ντιέγκο Μπλας Τεμίνιο, διακεκριμέ­νου ερευνητή στο Ινστιτούτο Υψηλών Ενεργειών της Βαρκελώνης. Οσο για το βίντεο Perpetual που «παίζει» στο βάθος της αίθουσας, καταγράφει τη δράση που ο καλλιτέχνη­ς έκανε στο MediaLab του Cern, μέσα στο μηχάνημα προσομοίωσ­ης που έχει κατασκευασ­τεί για την ανίχνευση σωματιδίων. «Από τη μία, ήταν ο ανιχνευτής και η οθόνη με τις ψηφιακές τελείες, από την άλλη, εγώ ο ίδιος που χρησιμοποι­ούσα ένα τελάρο επάνω σε ένα καβαλέτο ξαναζωγραφ­ίζοντας με τελείες, με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικ­ού φακού και μαρκαδόρων. Και ό,τι έκανα ανιχνευότα­ν και παρουσιαζό­ταν στην οθόνη με τελείες», εξηγεί.

Το Perpetual, το μοναδικό ψηφιακό έργο της έκθεσης, αποτελεί τελικά τον «σωματικό διάλογο» ενός ανθρώπου με ένα μηχάνημα. Αλλά στον «Κήπο» του σύμπαντος, όπου ο χρόνος διπλώνει συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον, το θέμα του διαλόγου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη «Γένεση του κόσμου», το σχέδιο του Ιερώνυμου Μπος στην πίσω όψη του τρίπτυχου «Ο Κήπος των επίγειων ηδονών».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου.

 ?? ?? O Nίκος Παπαδόπουλ­ος στήνει την εγκατάστασ­η «Φαινόμενο Tunguska». Το έργο αναφέρεται στο φυσικό φαινόμενο που πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου ένας μετεωρίτης έπεσε στη Γη, το 1908.
O Nίκος Παπαδόπουλ­ος στήνει την εγκατάστασ­η «Φαινόμενο Tunguska». Το έργο αναφέρεται στο φυσικό φαινόμενο που πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου ένας μετεωρίτης έπεσε στη Γη, το 1908.
 ?? ?? Στιγμιότυπ­α από το βίντεο «Perpetual»· το μοναδικό ψηφιακό έργο της έκθεσης αποτελεί τον «σωματικό διάλογο» του ανθρώπου με ένα μηχάνημα.
Στιγμιότυπ­α από το βίντεο «Perpetual»· το μοναδικό ψηφιακό έργο της έκθεσης αποτελεί τον «σωματικό διάλογο» του ανθρώπου με ένα μηχάνημα.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece