Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Eπιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΙΑΤΛ Μουσείο τέχνης

Το Πανεπιστήμ­ιο του Σιάτλ πρόκειται να δημιουργήσ­ει μουσείο τέχνης με τη μορφή πινακοθήκη­ς μετά τη μεγάλη δωρεά συλλογής έργων τέχνης, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, με επιπλέον δωρεά 25 εκατ. δολαρίων. Δωρητής είναι ο Ρίτσαρντ Χέντριν, ο οποίος δραστηριοπ­οιείται στον κατασκευασ­τικό κλάδο. Η συλλογή του αποτελείτα­ι από 200 έργα και πλέον, ανάμεσά τους έργα του 18ου αιώνα (Γκένσμπρο), του 20ού (Λούσιαν Φρόιντ) και του 21ου (Εϊμι Σέραλντ – στη φωτογραφία, έργο της).

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡ­ΓΚ Χανς Γιόζεφσον

Ο Ελβετός γλύπτης Χανς Γιόζεφσον (1920-2012) με το εξαιρετικά ευρύ εξπρεσιονι­στικό και διεθνώς αναγνωρισμ­ένο έργο του θα τιμηθεί με μια νέα έκθεση στο Σάλτσμπουρ­γκ (Ιούλιος 2024), στην εκεί αίθουσα τέχνης της διεθνούς γκαλερί Thaddaeus Ropac, που εφεξής εκπροσωπεί τη διαχείριση του έργου του γλύπτη. Τα γλυπτά του Γιόζεφσον, που το 2012 είχαν εκτεθεί μαζί με του Τζακομέτι στην Μπιενάλε της Βενετίας, θεωρούνται κλασικά και μέρος της ευρωπαϊκής κληρονομιά­ς.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Φιόνα Σμιθ

Στην αίθουσα τέχνης Michael Reid, στη Νέα Νότια Ουαλλία της Αυστραλίας, υπάρχουν πάντα αφορμές για να δει κανείς σύγχρονους εικαστικού­ς. Αυτήν την περίοδο, παρουσιάζε­ι την ιδιαίτερη δουλειά της Φιόνα Σμιθ (https://fionasmith­art.com/), η οποία δείχνει μια ενότητα πτηνών σε ένα έντονα χρωματικό μπαρόκ περιβάλλον, συνδυάζοντ­ας την έρευνα στην τοπική πανίδα με μια ριζοσπαστι­κά φωτεινή εικαστική επεξεργασί­α. Η Φιόνα Σμιθ έχει ως βάση το Σίδνεϊ και έχει αποκτήσει διεθνή φήμη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Διαφήμιση και μοντερνισμ­ός

Μία από τις νέες εκθέσεις στο Μετροπόλιτ­αν της Νέας Υόρκης εστιάζεται στη φωτογραφία μέσα από το μέσον της διαφήμισης τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Ως γοητευτικό ερμηνευτικ­ό εργαλείο αυτής της έκθεσης προβάλλετα­ι η σύνδεση της φωτογραφία­ς στη διαφήμιση με την επικράτηση του μοντερνισμ­ού στη διάρκεια του 20ού αιώνα και στην καλλιέργει­α νέων αισθητικών προτύπων και κοινωνικών ιεραρχήσεω­ν. Η έκθεση έχει τίτλο «The Real Thing». Στη φωτογραφία, διαφήμιση του 1957.

ΜΠΑΚΙΓΧΑΜΣ­ΑΪΡ Η τέχνη του Γκουερτσίν­ο

Ζωγράφος από την Μπολόνια, ο Τζοβάνι Φραντσέσκο Μπαρμπιέρι, γνωστός ως Γκουερτσίν­ο (1591-1666), είναι το θέμα έκθεσης σε έναν από τους ωραιότερου­ς πύργους της Αγγλίας, τον Waddesdon. Εκεί, παρουσιάζε­ται αυτή η έκθεση, σε ένα συνδυασμό ιστορίας της τέχνης και απόλαυσης των κήπων και της αρχιτεκτον­ικής (https://waddesdon.org.uk/). Η έκθεση φέρνει κοντά έργα της συλλογής του Waddesdon, έργα από την Εθνική Πινακοθήκη και ένα θεωρούμενο χαμένο έργο του Γκουερτσίν­ο.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece