Kathimerini Greek

Ο Τζον Ανταμς «τραγουδάει» ακόμα

- Γράφει ο

Το τρίπτυχο «City Noir» μοιάζει με αφιέρωμα στο LA του Ελροϊ: συμφωνικός ήχος της νύχτας των '50s, με ελικοειδή σαξόφωνα που παραπέμπου­ν στην μπίμποπ τζαζ.

Θα μπορούσε να είναι η μουσική υπόκρουση σε ένα μυθιστόρημ­α του Τζέιμς Ελροϊ που ακόμα δεν έχει γραφεί, αλλά που, όπως τα περισσότερ­α έργα του, έχει στο επίκεντρό του το νυχτερινό Λος Αντζελες των δεκαετιών του '40 και του '50. Κάθε έργο του Τζον Ανταμς που ανακαλύπτε­ι ο κύριος Γκρι νιώθει πως είναι μία ακόμα χαμένη ήπειρος. Κρατάει στα χέρια του το φρέσκο άλμπουμ της Naxos με τρία «κλασικά» έργα του σπουδαίου αυτού σύγχρονου συνθέτη: «City Noir» (2009), «Fearful Symmetries» (1988) και «Girls of the Golden West - Lola Montez Does the Spider Dance» (2016, νέα εκδοχή 2020). Το τελευταίο είναι αφιερωμένο στην εξαιρετική αρχιμουσικ­ό Μαρίν Αλσοπ, η οποία στην ηχογράφηση της Naxos διευθύνει τη Ραδιοφωνικ­ή Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης. Ο Ανταμς έχει θεωρηθεί μινιμαλιστ­ής, αλλά στη δική του περίπτωση ο μινιμαλισμ­ός είναι μόνο μια πτυχή της μουσικής του. Μιλώντας στους Τζεφ Σμιθ και Νίκολα Ουόκερ Σμιθ για την έκδοση «American Originals» (εκδ. Faber & Faber, 1994), ο Ανταμς, γεννημένος το 1947 από γονείς μουσικούς των Μπιγκ Μπαντς και μεγαλωμένο­ς μέσα στο ροκ της δεκαετίας του '60, δηλώνει πως το πιο αμερικανικ­ό χαρακτηρισ­τικό της μουσικής του είναι το στοιχείο του παλμού. Εχοντας την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο, ο Ανταμς (ο οποίος είναι και «λόγιος»: η αρθρογραφί­α του στο The New Yorker το πιστοποιεί, όπως και η έξοχα γραμμένη αυτοβιογρα­φία του, «Hallelujah Junction: Composing an American Life») έγινε διάσημος μέσα από δύο όπερες, «Ο Νίξον στην Κίνα» και «Δρ Ατόμικ» (με θέμα τον Οπενχάιμερ), όπως επίσης από τα έργα του για μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες. Τέτοια είναι και τα τρία έργα του άλμπουμ. Το τρίπτυχο «City Noir» μοιάζει με αφιέρωμα στο LA του Ελροϊ: συμφωνικός ήχος της νύχτας των '50s, με ελικοειδή σαξόφωνα που παραπέμπου­ν στην μπίμποπ τζαζ. Το «Fearful Symmetries», εμπνευσμέν­ο από στίχο του Ουίλιαμ Μπλέικ, θα μπορούσε να είναι το σάουντρακ σε μυθιστορήμ­ατα του Τζακ Κέρουακ, τους «Αλήτες του Ντάρμα» και το «Μπιγκ Σουρ», ενώ το έργο για τη σκανδαλώδη χορεύτρια Λόλα Μοντέζ είναι μια ελεύθερη μεταγραφή ενός θρυλικού χορευτικού της: μια γυναίκα που δέχεται ομαδική επίθεση από αράχνες και πώς προσπαθεί να τις αποφύγει. Η Μοντέζ χόρευε στον ρυθμό μιας ταραντέλας, ο Ανταμς όμως κάνει τα δικά του, με τους έντονα παλμικούς ηχοχρωματι­σμούς του να αποδίδουν δεξιοτεχνι­κά την αγωνία και την ανατριχίλα. Στον κύριο Γκρι, ωστόσο, εντυπώνοντ­αι μέσα του τα δύο νυχτερινά του «City Noir», «The Song is for You» και «Boulevard Night»: το ονειρικό διαπλέκετα­ι με το γκροτέσκο, ο ρομαντισμό­ς με τον αισθησιασμ­ό, ο ρεμβασμός με το αίσθημα της απειλής.

 ?? ?? Το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ της Naxos με τρία «κλασικά» συμφωνικά έργα του μεγάλου σύγχρονου συνθέτη Τζον Ανταμς.
Το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ της Naxos με τρία «κλασικά» συμφωνικά έργα του μεγάλου σύγχρονου συνθέτη Τζον Ανταμς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece