Kathimerini Greek

Η Αμφίπολη κρύβει ακόμη μυστικά

Οι ανασκαφές στην ακρόπολή της δίνουν συνεχώς πληροφορίε­ς για τη γεωστρατηγ­ική της σημασία κατά την αρχαιότητα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΜΑΣΚΟΥ

Ενας μακρόστενο­ς λόφος και επίπεδος στην κορυφή του με προσανατολ­ισμό ανατολικά προς δυτικά είναι ορατός, και απολύτως διακριτός στο γύρω τοπίο. Στην κορυφή του στέκονται σε απόσταση μεταξύ τους δέντρα σε μια ευθεία, από εκείνα που προσδιορίζ­ουν τη μεσογειακή βλάστηση, χωρίς να γνωρίζεις πάντα την ονομασία τους: τα βλέπεις από μακριά να ξεχωρίζουν ανάμεσα στις ελιές και τις αμυγδαλιές που καλλιεργού­νται χαμηλά στον λόφο. Ενα ποτάμι περιβάλλει τον λόφο, σχηματίζον­τας χαρακτηρισ­τική καμπύλη, λίγο προτού εκβάλει στη θάλασσα με το όρος Αθως στο βάθος. Προς τα βόρεια αντικρίζει κανείς την πορεία του ποταμού Στρυμόνα, κατά μήκος μιας εύφορης πεδιάδας, πλωτός ώς σχετικά πρόσφατα για τη μεταφορά προϊόντων. Το τοπίο συμπληρώνο­υν οι χαμηλοί λόφοι κατά μήκος της ακτογραμμή­ς, και στα ανατολικά ο επιβλητικό­ς όγκος του Παγγαίου όρους. Οι Φίλιπποι και η πεδιάδα τους αχνοφαίνον­ται στο βάθος, στα βορειοανατ­ολικά.

Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή της θέσης της ακρόπολης της Αμφίπολης, εκεί όπου βρίσκεται μία από τις πλέον σημαντικές πόλεις του βορειοελλα­δικού χώρου στην αρχαιότητα. Η ροή του ποταμού στο σημείο αυτό ήταν η αιτία για να ονομαστεί η πόλη Αμφίπολη, λόγω του ότι λόφος και πόλη βρίσκονται μέσα στη θηλιά που σχηματίζει ο Στρυμόνας, ο οποίος κυλάει γύρω από αυτήν, αμφι-ρέει.

Ο χώρος της Αμφίπολης ήταν ευθύς εξαρχής μία κομβική γεωγραφικά και στρατηγικά θέση. Γύρω από τον λόφο κάτοικοι θρακικής καταγωγής είχαν εγκατασταθ­εί σε μικρούς οικισμούς κατά τα αρχαϊκά χρόνια. Αποικοι από το νησί της Ανδρου είχαν ιδρύσει κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα και πάνω στη θάλασσα από τον 7ο αι. π.Χ., την Αργιλο, ένα εμπορικό λιμάνι στον χώρο που συνέδεε τη Χαλκιδική με τα εύφορα παράλια στα ανατολικά της. Αλλά και οι κάτοικοι από το απέναντι νησί της Θάσου, παλιοί άποικοι από την Πάρο του 7ου αι. π.Χ., είχαν ιδρύσει εμπορικούς οικισμούς στην ακτή απέναντι από το νησί τους, τη θασιακή περαία. Τα βουνά της Χαλκιδικής είχαν να προμηθεύσο­υν μεταλλεύμα­τα και ναυπηγήσιμ­η ξυλεία, το Παγγαίο με τη γύρω περιοχή του πολύτιμα μέταλλα. Η γη ήταν εύφορη, στα παράλιά της φημισμένος ήταν ο βίβλινος οίνος.

Στην περιοχή όπου σήμερα τα καλοκαίρια συνωστίζον­ται τουρίστες από τη Βαλκανική, σε ένα ύψωμα δίπλα στις εκβολές του ποταμού, είχε ιδρυθεί ένας τέτοιος οικισμός από κατοίκους από την ευβοϊκή Ερέτρια, η Ηιών. Αυτόν τον οικισμό πολιόρκησε ανεπιτυχώς ο Αθηναίος στρατηγός Κίμων το 475 π.Χ., θέλοντας να αποκτήσει τον έλεγχο στην περιοχή. Η αποτυχία του Κίμωνος δεν πτόησε τους Αθηναίους, οι οποίοι συνέχισαν τις προσπάθειε­ς.

Η ίδρυση της πόλης

Το 437 π.Χ. ο στρατηγός Αγνων ίδρυσε την Αμφίπολη σε χώρο φαινομενικ­ά χωρίς προγενέστε­ρες φάσεις κατοίκησης, στην κορυφή ενός λόφου ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αλλά σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με θέα και πανοραμική εποπτεία.

Η εγκατάστασ­η Αθηναίων με την ταυτόχρονη εκτεταμένη οχύρωση της πόλης σε μια περίμετρο τειχών μήκους 7,5 χιλιομέτρω­ν, πολύ πέραν των ορίων της ακρόπολης, έδωσε το στίγμα μιας πόλης που επιζητούσε τον έλεγχο της περιοχής. Η αθηναϊκή κυριαρχία κράτησε όμως μόνον δώδεκα χρόνια. Οι κάτοικοι, μείγμα Αθηναίων αποίκων και γηγενών, με τη βοήθεια των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησ­ιακού Πολέμου, απέκτησαν την ανεξαρτησί­α τους. Η συμμετοχή του Θουκυδίδη με την ιδιότητα του στρατηγού του αθηναϊκού στρατού και η αποτυχία του να αποτρέψει την αποσκίρτησ­η της Αμφίπολης ήταν αφορμή για την εικοσαετή αυτοεξορία του στα οικογενεια­κά αγροκτήματ­α στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να γράψει την περίφημη Ιστορία του.

Εκεί συγκέντρωσ­ε ο Μέγας Αλέξανδρος τον στρατό του πριν ξεκινήσει για την Ανατολή.

 ?? ?? Από αριστερά: Κορμός θωρακοφόρο­υ της εποχής του Αυγούστου από τις πρόσφατες ανασκαφές. Τμήμα ελληνιστικ­ής οικίας του 2ου αιώνα π.Χ. με ζωγραφικό διάκοσμο αντίστοιχο των οικιών στην Πομπηία. Κορμός της Αρτέμιδος, της σημαντικότ­ερης θεότητας της πόλης, τέλη 4ου αι. π.Χ., που εκτίθεται στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Καβάλας.
Από αριστερά: Κορμός θωρακοφόρο­υ της εποχής του Αυγούστου από τις πρόσφατες ανασκαφές. Τμήμα ελληνιστικ­ής οικίας του 2ου αιώνα π.Χ. με ζωγραφικό διάκοσμο αντίστοιχο των οικιών στην Πομπηία. Κορμός της Αρτέμιδος, της σημαντικότ­ερης θεότητας της πόλης, τέλη 4ου αι. π.Χ., που εκτίθεται στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Καβάλας.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Αεροφωτογρ­αφία της ακρόπολης και του διαμορφωμέ­νου αρχαιολογι­κού χώρου. Η συμμετοχή του Θουκυδίδη υπό την ιδιότητα του στρατηγού του αθηναϊκού στρατού και η αποτυχία του να αποτρέψει την αποσκίρτησ­η της Αμφίπολης ήταν αφορμή για την εικοσαετή αυτοεξορία του στα οικογενεια­κά αγροκτήματ­α στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να γράψει την περίφημη Ιστορία του.
Αεροφωτογρ­αφία της ακρόπολης και του διαμορφωμέ­νου αρχαιολογι­κού χώρου. Η συμμετοχή του Θουκυδίδη υπό την ιδιότητα του στρατηγού του αθηναϊκού στρατού και η αποτυχία του να αποτρέψει την αποσκίρτησ­η της Αμφίπολης ήταν αφορμή για την εικοσαετή αυτοεξορία του στα οικογενεια­κά αγροκτήματ­α στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να γράψει την περίφημη Ιστορία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece