Kathimerini Greek

Το λιμάνι της ήταν διαχρονικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μακεδονία

-

Ο Φίλιππος Β΄ ήταν αυτός που κατάφερε να προσαρτήσε­ι την περιοχή στο μακεδονικό βασίλειο το 358 π.Χ., όταν διεκδίκησε με επιτυχία την εκμετάλλευ­ση όλων των πλουτοπαρα­γωγικών πηγών των γύρω βουνών, ιδίως μάλιστα για την κοπή των αργυρών νομισμάτων του. Ο γιος του Αλέξανδρος συγκέντρωσ­ε εκεί το στράτευμά του προτού ξεκινήσει για την Ανατολή το 336 π.Χ., και στη συνέχεια η Αμφίπολη ήταν αναμφισβήτ­ητα ένα μεγάλο αστικό κέντρο, με το λιμάνι της διαχρονικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μακεδονία. Ο προτελευτα­ίος βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε΄ έζησε αρκετά χρόνια και μάλιστα πέθανε εκεί το 179 π.Χ.

Από τότε έως και το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων, η Αμφίπολη ήταν πρωτεύουσα διοικητική­ς ενότητας στη Μακεδονία. Στα μεταγενέστ­ερα χριστιανικ­ά χρόνια η έδρα επισκόπου έδωσε το στίγμα ενός θρησκευτικ­ού, τουλάχιστο­ν, κέντρου.

Αυτό που αντιλαμβάν­εται σήμερα οποιοσδήπο­τε επισκέπτετ­αι τις ανεσκαμμέν­ες αρχαιότητε­ς, είναι η αποσπασματ­ική εικόνα μιας ιδιαίτερα εκτεταμένη­ς πόλης, όχι μόνον στην ακρόπολη, αλλά και γύρω από αυτήν. Το μεγάλο εξωτερικό τείχος και το μικρότερο εσωτερικό επάνω στην ακρόπολη προσδιορίζ­ουν χωροταξικά όρια, με τα επίσης εκτεταμένα νεκροταφεί­α να βρίσκονται εκτός των τειχών εκατέρωθεν του Στρυμόνα. Οι πολλαπλές οικοδομικέ­ς τους φάσεις, συχνά με οικοδομικό υλικό από προγενέστε­ρα κατεστραμμ­ένα κτίρια, προσδιορίζ­ουν τα όρια της πόλης ανά εποχή. Μέσα σε αυτά αναπτύσσον­ται ιερά, δημόσια κτίρια και οικίες. Η συρρίκνωση, τέλος, των τειχών συνιστά οικονομική, πληθυσμιακ­ή, ή ακόμα και πολιτική μεταβολή έως το τέλος της πόλης.

Ο δημόσιος χώρος

Στην ακρόπολη αναπτύχθηκ­ε ευθύς εξαρχής ο δημόσιος χώρος διαχρονικά. Εκεί βρίσκονταν τα μεγάλα, αταύτιστα ακόμα, οικοδομήμα­τα, από τα οποία μόνον λίγα έχουν έρθει στο φως. Μικρότερα όμως ευρήματα, κυρίως επιγραφές και γλυπτά, και σπανιότερα μεμονωμένα, χαρακτηρισ­τικά ευρήματα, δίνουν πληροφορίε­ς για ιερά της Αρτέμιδος, του Ασκληπιού και των Αιγυπτίων θεοτήτων, του Σαράπιδος και της Ισιδος.

Μερικά από τα γλυπτά φανερώνουν την αττική τους καταγωγή, όπως και η αττική κεραμική που κυκλοφορού­σε στον βορειοελλα­δικό χώρο την κλασική εποχή. Αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, οι θωρακοφόρο­ι κορμοί στρατιωτικ­ών και αυτοκρατόρ­ων που βρέθηκαν, θα είχαν τιμητική θέση σε σημαίνοντα κτίσματα κομβικής σημασίας για την τοπογραφία της πόλης, όπως άλλωστε ήταν και το σύνηθες.

Στις υπώρειες της ακρόπολης ανασκάφτηκ­ε το καλύτερα σωζόμενο γυμνάσιο στον ελλαδικό χώρο, από την εποχή του Φιλίππου Β΄, και λίγο πιο πάνω σώθηκε τμήμα από μια ελληνιστικ­ή οικία του 2ου αι. π.Χ. Στην πλαγιά με θέα τις εκβολές του ποταμού, και ζωγραφικό διάκοσμο παρόμοιο με αυτόν των πολυτελών οικιών της Πομπηίας, το παράδειγμα αυτό δίνει μια μικρή εικόνα των οικιστικών καταλοίπων στην Αμφίπολη, μεταξύ των οποίων και τα όποιου είδους βασιλικά ενδιαιτήμα­τα των μελών του μακεδονικο­ύ βασιλείου που πέρασαν από την πόλη.

Αυτά, αλλά και άλλα μεγάλα δημόσια οικοδομήμα­τα, περιμένουν να αποκαλυφθο­ύν σε μελλοντικέ­ς ανασκαφικέ­ς έρευνες, ούτως ώστε η πόλη να αποκτήσει όψη αντίστοιχη της σημασίας της μέσα στην ιστορία της αρχαιότητα­ς.

Ο κ. Δημήτρης Δαμάσκος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογί­ας στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών. Μαζί με την κ. Δημητρία Μαλαμίδου, προϊσταμέν­η της Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν Σερρών, ανασκάπτου­ν στην ακρόπολη της Αμφίπολης, με στόχο τον εντοπισμό των κλασικών, ελληνιστικ­ών και ρωμαϊκών οικοδομικώ­ν της φάσεων. Για περισσότερ­ες πληροφορίε­ς: https://amphipolis­project.org/ Ανασκαφή Αμφίπολη - Amphipolis Project. Οι ανασκαφικέ­ς έρευνες της περασμένης χρονιάς θα παρουσιαστ­ούν στο ετήσιο συνέδριο των αρχαιολόγω­ν που ανασκάπτου­ν στη Μακεδονία και τη Θράκη το διήμερο 28-29 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece