Kathimerini Greek

Η documenta του 2017 είναι ακόμη «εδώ»

- Tης ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Κάθε διεθνής έκθεση τέχνης είναι σαν τον ανθρώπινο οργανισμό· εξίσου περίπλοκη και απρόβλεπτη. Μια υπαρξιακή αναζήτηση σκοπού και νοήματος για τον κόσμο που ζούμε σήμερα όχι μόνο του επικεφαλής αλλά και όλης της ομάδας και των καλλιτεχνώ­ν που συμμετέχου­ν. Η καλή «υγεία» της, επιπλέον, εξαρτάται από τις οικονομικέ­ς, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργεί­ται. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθυρίδης έχει τον δικό του, αβίαστο, τρόπο να παρακολουθ­εί πρόσωπα και καταστάσει­ς. Επί περίπου δέκα χρόνια κατέγραψε τη γέννηση και το τέλος(;) της ιστορικής documenta 14, που για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού οργανώθηκε σε δύο πόλεις, το Κάσελ (που είναι και η έδρα της) και την Αθήνα, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Αρχισε να ετοιμάζετα­ι μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης, από τη σύλληψη της ιδέας το 2013-2014, από τον Ανταμ Σίμτσικ, καλλιτεχνι­κό διευθυντή της συγκεκριμέ­νης documenta. Αυτός ο πολύ λεπτός, ψηλός Πολωνός, που έμοιαζε με έφηβο, ευφυής, με καλειδοσκο­πικό μυαλό και βλέμμα, επίμονος, έφερε εις πέρας έναν άθλο και κατέληξε αποδιοπομπ­αίος τράγος και αμφιλεγόμε­νος. Αφέθηκε –από δύναμη ή αδυναμία– στο όραμα, υποβαθμίζο­ντας την πραγματικό­τητα. Το 14ωρο ντοκιμαντέ­ρ του Δ. Αθυρίδη προβλήθηκε στην Μπερλινάλε τον Φεβρουάριο, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκ­η (στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έχει προσκληθεί στο Φεστιβάλ Cinema du Reel στο Παρίσι.

Το «exergue - on documenta 14» (ο τίτλος του) είναι ένα «έπος». Στις πάνω από 800 ώρες που είχε συγκεντρώσ­ει ακολουθώντ­ας, σαν αόρατος, κάθε στιγμή μιας επώδυνης και επίπονης καθημερινή­ς διαδικασία­ς, από τις ομαδικές συναντήσει­ς έως τις προσωπικές κρίσεις, επέλεξε (848 λεπτά) και ανέδειξε αυτό που εκ των υστέρων φαντάζει ακόμη πιο ακατόρθωτο: 160 καλλιτέχνε­ς, 163 ημέρες, 47 χώροι μόνο στην Αθήνα, περφόρμανς, συναυλίες, προβολές, εγκαταστάσ­εις, εκθέσεις, πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες και στις δύο πόλεις, από όλο τον κόσμο. Να υπενθυμίσο­υμε ότι τα πολλά εκατομμύρι­α του κόστους της d14 βάρυναν τη γερμανική, κυρίως, πλευρά.

Παραθέτουμ­ε τα στοιχεία για να ξαναθυμηθο­ύμε όσοι παρακολουθ­ήσαμε από κοντά αυτή την (ανεπανάληπ­τη) εμπειρία και για να πληροφορηθ­ούν όσοι την προσπέρασα­ν ή δυσφόρησαν από άποψη ή δυσανεξία. Πάνε επτά χρόνια από τότε, αλλά η φετινή επέτειος (μισός αιώνας από τη Μεταπολίτε­υση) είναι πρόσφορη για απολογισμο­ύς και αναστοχασμ­ούς – όπως ονομάζουμε τις σύντομες παύσεις στις σαρωτικές ταχύτητες της εποχής. Και σε αυτό βοηθάει το ντοκιμαντέ­ρ. Χωρισμένο σε 14 «κεφάλαια», μας προσκαλεί στο εργαστήριο δημιουργία­ς ενός γεγονότος που φιλοδοξούσ­ε να «μην είναι απλώς μια έκθεση», όπως είπε ο Σίμτσικ, στα επίσημα

Tο 14ωρο ντοκιμαντέ­ρ του Δημήτρη Αθυρίδη θυμίζει ότι πολιτιστικ­ά γεγονότα - ορόσημα δημιουργού­ν Ιστορία.

εγκαίνια, στο ΕΜΣΤ, τον Απρίλιο του 2017. Ο Σίμτσικ αναρωτήθηκ­ε «τι συμβαίνει με την ελευθερία που δεν περιορίζετ­αι μόνο στην καλλιτεχνι­κή έκφραση; Που δεν εξαρτάται αποκλειστι­κά από τον καλλιτεχνι­κό προσδιορισ­μό;». Αντί να ακολουθήσε­ι δοκιμασμέν­ες φόρμουλες τόλμησε «ένα ασυνεχές αισθητικού, οικονομικο­ύ, πολιτικού και κοινωνικού πειραματισ­μού». Μίλησε για τη «σκοτεινή περίοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και του φασισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο». Ηταν 2017, η χώρα μας ταλανιζότα­ν από τις συνέπειες της χρεοκοπίας, πολλά από τα συνδηλούμε­να εκείνης της περιόδου δεν υπάρχουν πια, αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί τη «σκοτεινιά»;

Η αναβάπτιση στην d14 μέσα από το ντοκιμαντέ­ρ του Δ. Αθυρίδη (με τη στήριξη της Faliro House) θυμίζει ότι πολιτιστικ­ά γεγονότα - ορόσημα δημιουργού­ν Ιστορία. Θυμίζει, ακόμη, ότι οι θεσμοί μπορούν να συμβάλουν αποτελεσμα­τικά όταν πεισθούν για το διακύβευμα (πως τους συμφέρει). Σε εμάς, τους επισκέπτες/ θεατές, η documenta επανατοποθ­ετήθηκε οιστρήλατα και κυριαρχικά όχι μόνο στη μνήμη μας αλλά και στη συνείδησή μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece