Kathimerini Greek

Παιδιά στον άγριο κόσμο των ειδήσεων

Η Σία Κοσιώνη και η ηρωίδα της, η Αναστασία, μαθαίνουν στους μικρούς μαθητές τα μυστικά της δημοσιογρα­φίας

- Tης ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΚΑΡΑΚΗ

«Γιατί δεν χαμογελάτε όταν λέτε τις ειδήσεις στην τηλεόραση;». Αυτή είναι μία από τις πολλές ερωτήσεις στην οποία η γνωστή δημοσιογρά­φος Σία Κοσιώνη κλήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια παρουσίαση­ς του βιβλίου της με τίτλο «Μια άλλη ιστορία» (εκδόσεις Lebee, εικονογράφ­ηση Λιάνα Δενεζάκη).

Μία ερώτηση που προήλθε από ένα μικρό παιδί το οποίο αρχίζει να συνειδητοπ­οιεί ότι στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο καλές και χαρούμενες ιστορίες όπως είναι οι φανταστικέ­ς, αλλά και λυπητερές.

Εκεί στοχεύει και το εγχείρημα της Σίας Κοσιώνη: να μιλήσει στα παιδιά για τον «άγριο κόσμο» των ειδήσεων. Μια δύσκολη έννοια για ένα μικρό παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του.

Αφορμή για να γράψει το βιβλίο στάθηκε μια πρόσκληση που της απηύθυνε πέρυσι το νηπιαγωγεί­ο του γιου της να μιλήσει στα παιδιά για τη δημοσιογρα­φία. «Είπα αυθόρμητα “ναι”, όταν όμως πλησίαζε ο καιρός, άρχισα να το σκέφτομαι και τελικά να αναρωτιέμα­ι με ποιον τρόπο θα μπορούσα να εξηγήσω σε άτομα της τόσο τρυφερής ηλικίας των μόλις πέντε ετών για το επάγγελμα», λέει στην «Κ» η κ. Κοσιώνη.

Και έτσι προέκυψε αυτό το άγνωστο ταξίδι για τη συγγραφή του παραμυθιού. «Μια φανταστική ιστορία, μέσα από την οποία θα τους εξηγήσω τι είναι αυτές οι περίφημες αληθινές ιστορίες

όπως βαφτίζοντα­ι οι ειδήσεις σε αυτό το βιβλιαράκι».

Πρωταγωνίσ­τρια του βιβλίου είναι η μικρή Αναστασία στην οποία άρεσαν οι ιστορίες τόσο πολύ που συνεχώς ζητούσε από τους γονείς της να της διαβάζουν το βράδυ παραμύθια ή να αυτοσχεδιά­ζουν. Οπως συμβαίνει με τα περισσότερ­α παιδιά. Σύντομα θα αρχίσει και η ίδια να δημιουργεί τους δικούς της κόσμους, με όχημα την αστείρευτη φαντασία της.

Το μήνυμα

«Νομίζω ότι η συνταγή πέτυχε, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα.

Τα παιδιά έλαβαν το μήνυμα και κατάλαβαν ακριβώς ποια είναι η φύση και ο στόχος της δουλειάς μας, αλλά και γιατί πρέπει να αφορά κάποιους ανθρώπους η ενημέρωση», εξηγεί η δημοσιογρά­φος.

Οι απορίες που «γεννιούντα­ι» στα παιδιά είναι πολλές, πρωτότυπες και τα ερωτήματά τους υποκινούντ­αι κατά βάση από τη φαντασία τους. «Κατ' αρχάς ρω

τούν πολλά τεχνικής φύσεως θέματα, γιατί δεν μπορούν να τα καταλάβουν.

Οπως, για παράδειγμα, πώς μπαίνεις μέσα στην τηλεόραση, αν υπάρχει κάποιο πορτάκι που ανοίγεις». Είναι όμως γεγονός ότι πολλές από τις ιστορίες τούς δημιουργού­ν πρωτόγνωρα συναισθήμα­τα. «Για παράδειγμα, με ρωτούν πράγματα όπως πόσο λυπάμαι όταν λέω στενάχωρες ιστορίες».

«Πώς κοιμίζεις τον γιο σου;»

Κάποια στιγμή, θυμάται χαρακτηρισ­τικά, ένα μικρό κορίτσι τη ρώτησε συγκεκριμέ­να για τη

δική της δουλειά, για τις αληθινές ιστορίες που λέει κάθε βράδυ. «Ξαφνικά μου είπε: “Aφού είσαι στο δελτίο, πώς κοιμίζεις τον γιο σου;”. Eπρεπε να της δώσω τη δύσκολη απάντηση, παρουσία του γιου μου, ότι συνήθως δεν τον κοιμίζω εγώ γιατί είναι τέτοια η φύση της δουλειάς. Οπότε πήγαμε σε μια άλλη συζήτηση για το κατά πόσον οι μαμάδες είναι σε θέση, με βάση

τα ωράριά τους, να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους κ.ά.».

Με μακρά εμπειρία στον χώρο της δημοσιογρα­φίας και έχοντας εργαστεί σε έντυπα, τηλεόραση και ραδιόφωνο για ρεπορτάζ και εκπομπές, η Σία Κοσιώνη είναι ένα πολύ οικείο τηλεοπτικό πρόσωπο καθώς μας μεταφέρει κάθε βράδυ τα τελευταία 18 χρόνια όλα τα νεότερα από την ελληνική και τη διεθνή επικαιρότη­τα.

Η διαδικασία συγγραφής ενός παραμυθιού, όμως, ήταν για εκείνη κάτι τελείως διαφορετικ­ό από τα φώτα της μικρής οθόνης.

«Ζω σε έναν κόσμο που καθημερινά γράφω ατελείωτα δημοσιογρα­φικά κείμενα. Το βιβλίο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αυτό, αν εξαιρέσεις την ικανότητα κάποιου στη γραφή. Νομίζω ότι υπηρετεί μια εντελώς διαφορετικ­ή ανάγκη και μου βγήκε πολύ εύκολα, αβίαστα, παρά το ότι είναι πιο δύσκολο να εκφράσεις με απλές λέξεις πολύπλοκα θέματα. Εχω γράψει και κάποιες άλλες ιστορίες που θα δημοσιευθο­ύν προσεχώς», λέει κοιτάζοντα­ς με μια γρήγορη ματιά τον υπολογιστή πάνω στο γραφείο της, στο κανάλι.

Και συμπληρώνε­ι: «Υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μου που έχει πάρα πολλή φαντασία και κατοικεί στον παιδικό κόσμο τον οποίο ξαναέφερε στη ζωή μου ο γιος μου. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο νιώθω και αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα, ταξιδεύω, χάνομαι και αυτό ακριβώς βγήκε και στο χαρτί».

Αφορμή για να γράψει το παραμύθι στάθηκε μια πρόσκληση που της απηύθυνε πέρυσι το νηπιαγωγεί­ο του γιου της να μιλήσει στα παιδιά για τη δημοσιογρα­φία – «Είπα αυθόρμητα “ναι”».

«Υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μου που έχει πάρα πολλή φαντασία και κατοικεί στον παιδικό κόσμο τον οποίο ξαναέφερε στη ζωή μου το παιδί μου (...) Αυτό ακριβώς βγήκε και στο χαρτί»», λέει στην «Κ».

 ?? ?? Πρωταγωνίσ­τρια του βιβλίου είναι η μικρή Αναστασία, η oποία αποφασίζει να δημιουργεί τους δικούς της κόσμους με όχημα την αστείρευτη φαντασία της.
Πρωταγωνίσ­τρια του βιβλίου είναι η μικρή Αναστασία, η oποία αποφασίζει να δημιουργεί τους δικούς της κόσμους με όχημα την αστείρευτη φαντασία της.
 ?? ??
 ?? ?? Η Σία Κοσιώνη
αποποιείτα­ι την ιδιότητα της συγγραφέως και λέει εμφατικά: «Για μένα δεν είναι επάγγελμα αυτό, ούτε αποδέχομαι αυτή την ιδιότητα, θα ήταν πολύ αλαζονικό να το κάνω».
Η Σία Κοσιώνη αποποιείτα­ι την ιδιότητα της συγγραφέως και λέει εμφατικά: «Για μένα δεν είναι επάγγελμα αυτό, ούτε αποδέχομαι αυτή την ιδιότητα, θα ήταν πολύ αλαζονικό να το κάνω».
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece