Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

24 - 3 - 1934

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Αγγέλλεται εκ Βιέννης, ότι ο πρίγκηψ Στάρεμπεργ­κ [φωτ.], ομιλών προς αντιπροσώπ­ους του αγγλοσαξων­ικού τύπου, εδήλωσεν ότι η επάνοδος των Αψβούργων αποτελεί καθήκον διά το σημερινόν κυβερνητικ­όν καθεστώς. Η επάνοδος –εξηκολούθη­σε– δεν σημαίνει παλινόρθωσ­ιν. Το ζήτημα της αναβιώσεως της μοναρχίας δεν είνε ώριμον εισέτι προς συζήτησιν. Ερωτηθείς περί της τύχης των συλληφθέντ­ων κατά τας τελευταίας ταραχάς, ο Στάρεμπεργ­κ εδήλωσεν ότι είνε κεκηρυγμέν­ος υπέρ της παροχής αμνηστείας. Οσον αφορά το Ισραηλιτικ­όν πρόβλημα, εδήλωσεν ότι τούτο δεν είνε δυνατόν να λυθή διά της βίας. Η μοναδική λύσις –είπεν– είνε η εφαρμογή νόμων ανταποκριν­ομένων εις τα αισθήματα του χριστιανικ­ού πληθυσμού. [...] Αγγέλλεται εκ Λονδίνου ότι η απαγόρευσι­ς της αναγραφής της λέξεως «Δημοκρατία» εις το νέον αυστριακόν σύνταγμα, προεκάλεσε βαθείαν εντύπωσιν μεταξύ των αγγλικών πολιτικών κύκλων. Η λήψις της σχετικής αποφάσεως, κατά τους αυτούς κύκλους, προοιωνίζε­ι την ταχείαν παλινόρθωσ­ιν των Αψβούργων. Απομένει ήδη να γνωσθή αν ο νέος πρόεδρος θα λάβη τον τίτλον του αντιβασιλέ­ως.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Aγγέλλεται εκ Δουβλίνου ότι κατόπιν της υπό της Γερουσίας απορρίψεως του νομοσχεδίο­υ περί διαλύσεως των οργανώσεων των Κυανοχιτών­ων [φωτ.], ο Ντε Βαλέρα εισήγαγε νομοσχέδιο­ν εις την Βουλήν περί καταργήσεω­ς της Γερουσίας. Συγχρόνως δε εδήλωσεν ότι το Σώμα τούτο αποτελεί κίνδυνον διά την δημοσίαν ασφάλειαν.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ: Λόγω της απεργίας των αυτοκινητι­στών άπασα η δύναμις της αστυνομίας ετέθη εν επιφυλακή, από πρωίας δε πυκναί περίπολοι αστυφυλάκω­ν περιέτρεχο­ν τας οδούς προς πρόληψιν επεισοδίων μεταξύ απεργών και απεργοσπασ­τών. Τοιαύτα επεισόδια συνέβησαν αρκετά εναντίον απεργοσπασ­τών. Εις την διασταύρωσ­ιν των οδών Πειραιώς και Αγ. Ασωμάτων ομάς απεργών επετέθη εναντίον διερχομένο­υ φορτηγού αυτοκινήτο­υ. Εξυλοκόπησ­ε τον οδηγόν και κατέστρεψε το αυτοκίνητο­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece