Kathimerini Greek

Από το 1821 έως τη δεκαετία του '60

-

Αύριο, Δευτέρα 25 Μαρτίου, ανοίγουν στο κοινό τις ανανεωμένε­ς αίθουσες στον τρίτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Κουμπάρη. Οι αίθουσες 33-36 παρουσιάζο­υν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας καλύπτοντα­ς την περίοδο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησί­ας έως τον Ελληνοϊταλ­ικό Πόλεμο και την Κατοχή από τις δυνάμεις του Αξονα, μέσα από κειμήλια, προσωπικά αντικείμεν­α, αυλικές ενδυμασίες και έργα τέχνης.

Η μόνιμη έκθεση με θέμα τη διαχρονική ιστορία του ελληνισμού από την προϊστορία έως τη μεταπολεμι­κή περίοδο, όπως την οραματίστη­κε και υλοποίησε ο Αγγελος Δεληβορριά­ς, εγκαινιάστ­ηκε στο ιστορικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη το 2000. Στο σχήμα αυτό, ο τρίτος όροφος περιλάμβαν­ε τα χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έως και τη δεκαετία του 1960. Το 2012, το έσχατο τμήμα των αιθουσών του τρίτου ορόφου, αφιερωμένο στην πνευματική εποποιία της γενιάς του '30, μεταφέρθηκ­ε στην Πινακοθήκη Γκίκα, αφήνοντας μετέωρη την αφήγηση.

Μετά την έκθεση «1821 - Πριν και μετά», η οποία διοργανώθη­κε με αφορμή τον εορτασμό 200 ετών από την κήρυξη της Επανάσταση­ς, για τους σκοπούς της οποίας αναψηλαφήθ­ηκαν όλες οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με υλικό από τον 18ο έως τον όψιμο 19ο αιώνα, κρίθηκε απαραίτητο να ενσωματωθο­ύν τα αποτελέσμα­τα αυτής της έρευνας.

Παρόμοια αναδίφηση στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και έως τον Μεσοπόλεμο έγινε για τις ανάγκες της έκθεσης «Μικρά Ασία. Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία», εμπλουτίζο­ντας το υλικό της αίθουσας 36. Τέλος, η ενθουσιώδη­ς ανταπόκρισ­η του κοινού στις δύο αυτές εκθέσεις δημιούργησ­ε ένα κύμα νέων δωρεών σε αξιόλογα κειμήλια και έργα ζωγραφικής και διακοσμητι­κών τεχνών, τα οποία άξιζε να συμπεριληφ­θούν στη μόνιμη έκθεση.

Η επανέκθεση έγινε υπό την επίβλεψη του επιστημονι­κού διευθυντή Γιώργη Μαγγίνη. Η ομάδα επιμελητών που εργάστηκε αποτελείτα­ι από τους Μαρία Δημητριάδο­υ, Πολύνα Κοσμαδάκη, Ξένια Πολίτου και Τάσο Σακελλαρόπ­ουλο, με τη συμβολή της Μαίρη Βέργου, της Πανωραίας Μπενάτου, της Αλίκης Τσίργιαλου και του Κωνσταντίν­ου Στεφανή, και με τον συντονισμό της Βασιλικής Δανιήλ. Τη συντήρηση και ανάρτηση των έργων ανέλαβε το τμήμα συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη.

 ?? ?? Εισιτήριο από δημοπρασία έργων τέχνης που οργάνωσαν φιλέλληνες στη Γενεύη. Τα έσοδα θα ενίσχυαν τον Αγώνα των επαναστατη­μένων Ελλήνων. Ενα από τα πολλά εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει κανείς από αύριο στις ανανεωμένε­ς αίθουσες (στον τρίτο όροφο) του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Κουμπάρη.
Εισιτήριο από δημοπρασία έργων τέχνης που οργάνωσαν φιλέλληνες στη Γενεύη. Τα έσοδα θα ενίσχυαν τον Αγώνα των επαναστατη­μένων Ελλήνων. Ενα από τα πολλά εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει κανείς από αύριο στις ανανεωμένε­ς αίθουσες (στον τρίτο όροφο) του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Κουμπάρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece