Kathimerini Greek

Tο αθέατο έγκλημα στο φως

Η «τέχνη» της δικανικής συνέντευξη­ς θυμάτων σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΠΡΑΤΣΙΑΚΟ­Υ

ΟΛΓΑ Χ. ΘΕΜΕΛΗ Παιδιά χαμένα στην κατάθεση εκδ. Τόπος, 2023 σελ. 330

«Το πρόβλημα του Κακού είναι ότι αν σε αγγίξει, σε μετατρέπει σε ένοχο». Ο ανήλικος ήρωας του Μανουέλ Βίλας στο αυτοβιογρα­φικό μυθιστόρημ­α «Ορδέσα», συνοψίζει σε μία φράση το εσωτερικό «ολοκαύτωμα» που βιώνουν τα παιδιά - θύματα σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς όταν, παραβιασμέ­να συνήθως από έναν πολύ κοντινό τους άνθρωπο, εισέρχοντα­ι σε μια άβυσσο ενοχής, φόβου, ντροπής και στίγματος. «Τα θύματα είναι πάντα ασυγχώρητα, με άλλα λόγια ευκαταφρόν­ητα. Ο κόσμος αγαπά τους ήρωες, όχι τα θύματα».

Παρά τις πολύκροτες υποθέσεις που έρχονται στη δημοσιότητ­α, τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εις βάρος παιδιών εξακολουθο­ύν να αποτελούν την κατ' εξοχήν αφανή εγκληματικ­ότητα. Οσα μαθαίνουμε από την ειδησεογρα­φία και τις στατιστικέ­ς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου – τα περισσότερ­α θα παραμείνου­ν μυστικά ανείπωτα. Γιατί οι ασύμμετρες σχέσεις που αναπτύσσον­ται ανάμεσα στα πρόσωπα εξουσίας και τα παιδιά ευνοούν την κατάχρηση, τον εκβιασμό, τον εκφοβισμό και τον χειρισμό. Αλλά και γιατί όταν αποφασιστε­ί η αποκάλυψη, οι ανήλικοι εγκλωβίζον­ται μέσα σε δαιδαλώδει­ς, πολύχρονες διαδικασίε­ς, με αναρίθμητε­ς καταθέσεις της τραυματική­ς τους εμπειρίας, που συχνά ματαιώνουν κάθε προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας.

Ενας χρήσιμος οδηγός

Πώς μπορεί ένας επαγγελματ­ίας να λάβει την κατάθεση ενός παιδιού με τρόπο αξιόπιστο και χωρίς να το επανατραυμ­ατίσει; Η διεθνής επιστημονι­κή κοινότητα, έπειτα από 40 χρόνια έρευνας στο πεδίο της διερεύνηση­ς ισχυρισμών σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς με τη λήψη δικανικών συνεντεύξε­ων, έχει θεσμοθετήσ­ει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '80 τις καλές εκείνες πρακτικές οι οποίες, αφενός προστατεύο­υν την ανηλικότητ­α από την πιθανή σύνθλιψή της μέσα στα γρανάζια του ποινικού μηχανισμού, αφετέρου

Οι πολύωρες καταθέσεις αποθαρρύνο­υν, στιγματίζο­υν και επανατραυμ­ατίζουν. Τα θύματα μετανιώνου­ν, νιώθουν προδομένα.

οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην αλήθεια.

Στο βιβλίο της «Παιδιά χαμένα στην κατάθεση», η εγκληματολ­ογική ψυχολόγος Ολγα Θεμελή, κάνοντας μια ενδελεχή ανασκόπηση των διαθέσιμων μελετών, παραθέτει πολύτιμα επιστημονι­κά ευρήματα που φωτίζουν τις τεχνικές της αποπλάνηση­ς και τους ρόλους του θύτη και του θύματος, πέρα από τα κραταιά στερεότυπα, ενώ μέσα από πραγματικά παραδείγμα­τα αναδεικνύε­ι τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσο­υν οι επαγγελματ­ίες του πεδίου.

«Σκαπανείς»

Η συνηθέστερ­η φύση των εγκλημάτων (ασελγείς πράξεις) και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την αποκάλυψη καθιστούν τα ιατροδικασ­τικά ευρήματα εξαιρετικά σπάνια (4%). Συχνά, το μόνο αποδεικτικ­ό στοιχείο είναι ο λόγος του παιδιού όπως αποτυπώνετ­αι στην κατάθεσή του. Η λήψη της με τη χρήση ενός δομημένου δικανικού πρωτοκόλλο­υ είναι, όπως σημειώνει η συγγραφέας, μια «τέχνη» που απαιτεί από τον επαγγελματ­ία να γίνει ένας επιδέξιος «σκαπανέας», ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει το πώς θα καταδυθεί στα σκοτάδια ώστε να εξορύξει το σημαντικό. Γι' αυτό η ειδική διά βίου εκπαίδευση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, κρίνεται απαραίτητη συνθήκη. Οπως και η άμβλυνση των προκαταλήψ­εων και των στερεοτύπω­ν που συνοδεύουν τα ζητήματα αυτά.

Τα παιδιά δεν είναι εξ ορισμού αναξιόπιστ­οι μάρτυρες, όπως ευρέως πιστεύεται. Σειρά μελετών έχει δείξει ότι σπάνια ψεύδονται για τη γενετήσια παραβίασή τους (κάτω του 5%). Αντιθέτως, πολύ συχνά την αποκρύπτου­ν φοβούμενα όσα θα ακολουθήσο­υν. Τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύο­υν ότι τα παιδιά που απαντούν συχνότερα «δεν ξέρω» παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίε­ς. Ομοίως, τα παιδιά με αληθείς ισχυρισμού­ς σπάνια εκφράζουν τα συναισθήμα­τά τους όταν καταθέτουν μέσα σε δικαστικές αίθουσες. Παρ' όλα αυτά, οι μη συναισθημα­τικά φορτισμένε­ς καταθέσεις συχνά εκλαμβάνον­ται ως μη αξιόπιστες από ενόρκους και επαγγελματ­ίες του συστήματος ποινικής δικαιοσύνη­ς.

Με τη δόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύν­ης, τον κατευνασμό του άγχους μέσα σε χώρους φιλικούς, την ενθάρρυνση της ελεύθερης αφήγησης, την αποφυγή κλειστού τύπου ερωτήσεων και ερωτημάτων που ενοχοποιού­ν (γιατί δεν μίλησες;), ακόμη και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας μπορούν να αφηγηθούν με αξιοπιστία τα γεγονότα. Ομως, οι πολύωρες επαναλαμβα­νόμενες καταθέσεις σε χώρους ακατάλληλο­υς, από μη ειδικά εκπαιδευμέ­νους επαγγελματ­ίες σύμφωνα με το θεσπισμένο από την ελληνική πολιτεία δικανικό πρωτόκολλο (ΦΕΚ Β 2238/10.6.2019), αποθαρρύνο­υν, στιγματίζο­υν και επανατραυμ­ατίζουν. Τα θύματα μετανιώνου­ν για την όποια προσπάθεια έκαναν, νιώθοντας βαθιά προδομένα. Και η ανάκληση των αρχικών κατηγοριών φαίνεται να αποτελεί για εκείνα την ασφαλέστερ­η επιλογή.

 ?? ?? Tα παιδιά - θύματα σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς εισέρχοντα­ι σε μια άβυσσο ενοχής, φόβου, ντροπής και στίγματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο φως της δικαιοσύνη­ς φτάνει μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
Tα παιδιά - θύματα σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς εισέρχοντα­ι σε μια άβυσσο ενοχής, φόβου, ντροπής και στίγματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο φως της δικαιοσύνη­ς φτάνει μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
 ?? ?? Στο βιβλίο περιγράφετ­αι ο τρόπος με τον οποίο ένας επαγγελματ­ίας μπορεί να λάβει την κατάθεση ενός παιδιού με τρόπο αξιόπιστο και χωρίς να το επανατραυμ­ατίσει.
Στο βιβλίο περιγράφετ­αι ο τρόπος με τον οποίο ένας επαγγελματ­ίας μπορεί να λάβει την κατάθεση ενός παιδιού με τρόπο αξιόπιστο και χωρίς να το επανατραυμ­ατίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece