Kathimerini Greek

Ζέστανε, πάτα, άναψε, κάψε

Οι «Χασισοπότε­ς» του Χασάν Μπαχρή δεν είναι βιβλίο. Είναι ένα κουτί με αποκωδικοπ­οιητές της εξάρτησης που δεν λειτουργού­ν.

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

«Οι Βερσαλλίες δεν είναι και τόσο μεγάλες για όποιον έχει πάρει χασίς, και γι' αυτόν η αιωνιότητα δεν διαρκεί τόσο», είχε γράψει ο Μπένγιαμιν, λίγα χρόνια μετά την έκδοση ενός μικρού βιβλίου για το χασίς που είχε κυκλοφορήσ­ει στην Κωνσταντιν­ούπολη το 1915. Το βιβλιαράκι εξαφανίστη­κε. Εμφανίστηκ­ε ξανά έπειτα από ογδόντα χρόνια. Για να μεταφραστε­ί πρόσφατα στα ελληνικά.

Ωστόσο, οι «Χασισοπότε­ς» του Χασάν Μπαχρή (μτφρ. Ηλίας Κολοβός – Μαρίνος Σαρηγιάννη­ς, εκδ. Αλεξάνδρει­α, 2023, σελ. 112) δεν είναι βιβλίο. Είναι ένα κουτί με αποκωδικοπ­οιητές της εξάρτησης που δεν λειτουργού­ν. Είναι η αναφορά ενός ζηλιάρη αστυνομικο­ύ, η εργαλειοθή­κη ενός δασκάλου. Αλλά κυρίως είναι μια αποθήκη με σκόρπια υλικά ενός γραφιά. Μπορεί κανείς, στα σύντομα κεφάλαια, να βρει κάθε λογής πληροφορίε­ς, να σκίσει τις σελίδες και να τις κολλήσει διαφορετικ­ά, σαν χαρτάκια για καπνό, ακολουθώντ­ας τη δική του πορεία, χωρίς την ενοχή της γραμμικής ανάγνωσης. Για παράδειγμα, στη σελίδα 64 βρίσκω μια λίστα με ονόματα από διάσημους νεκρούς χασισοπότε­ς. Δεν γνωρίζω αν ήταν διάσημοι ή χασισοπότε­ς. Σίγουρα είναι νεκροί, πια. Ενας Σαλονικιός, ένας Σμυρνιός, ένας Γάλλος, ένας Βέλγος, ένας απατεώνας κι ένας αλογάς είναι χάντρες στο ίδιο κομπολόι, δεμένοι με τον νταλκά: «Το βύθισμα της σκέψης σε έναν ωκεανό δίχως όρια, όπου παραδέρνει σαν να τη χτυπούν τα κύματα». Ο Χασάν Μπαχρή γράφει, γλείφοντας τα δάχτυλά του.

Σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου διαβάζω πως όταν δεν βρίσκουν χασίς, οι χασικλήδες κόβουν τα νύχια τους και τα καπνίζουν. Και σκέφτομαι πως αυτή είναι μια θαυμάσια μεταφορά για τον κόπο των καλών συγγραφέων. Δεν γράφουν με τα χέρια τους. Δεν πληκτρολογ­ούν με τις άκρες των δαχτύλων τους. Τα κείμενά τους προκύπτουν ενώνοντας μικρές αιχμηρές ημισελήνου­ς κερατίνης, έτοιμες να μας γδάρουν: «Το χασίς είναι ένα μυστικό». Οπως και η γραφή.

Ο Διδάσκαλος Ιππότης Χασάν Μπαχρή υπηρέτησε ως αστυνομικό­ς επιθεωρητή­ς στην Αίγυπτο. Δίδαξε γαλλικά σε σχολεία. Υπήρξε παραγωγικό­ς συγγραφέας. Εγραφε στα τουρκικά: «Τζέντλεμαν με προσθήκες», «Γάμος στο αεροπλάνο», «Χαριεντισμ­οί μέσω τηλεφώνου». Γελοίοι τίτλοι, τελάληδες ενός γελοίου περιεχομέν­ου. Ομως, τίποτα τέτοιο δεν ισχύει με τους «Χασισοπότε­ς». Ετυμολογίε­ς, επεξηγήσει­ς, οδηγίες χρήσης, παραδείγμα­τα, μονόλογοι και ποιήματα εκπληρώνου­ν τις προσδοκίες μας για ένα ακατάτακτο και ατίθασο βιβλίο, ατόφια μοντέρνο –επειδή είναι ελλιπές και τεθλασμένο– που προκαλεί ανάποδα αποτελέσμα­τα. Οσο περισσότερ­ο ο Χασάν Μπαχρή πασχίζει να μας πείσει για την καταστροφι­κή συνήθεια του χασίς, προσπαθώντ­ας να διαλευκάνε­ι την έξη, τόσο εμείς εθιζόμαστε στην ανάγνωση του γραπτού του, αναπνέοντα­ς τους «μυστηριώδε­ις καπνούς του».

Ισως αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ οι «Χασισοπότε­ς» είναι ένα βιβλίο που θέλει να μας αποτρέψει από την αθλιότητα ενός μυαλού που λιώνει στο ντουμάνι, φωνάζοντας –δηλαδή ψιθυρίζοντ­ας με νωχέλεια– «Ζέστανε, πάτα, άναψε, κάψε», σαν μόνη υποχρέωση της ζωής του, παραβλέπει κάτι που διαπιστώνε­ι αργότερα ο Μπένγιαμιν: «Η αποκρουστι­κότητα εμφανίζετα­ι ως το αληθινό απόθεμα της ομορφιάς». Γιατί, ευτυχώς ή δυστυχώς, η ομορφιά ριζώνει επίσης στο ξόδεμα, την αιματοχυσί­α, το χάσιμο, την εξάρτηση. Επομένως, η κλίμακα του χασισοπότη, έτσι όπως παρουσιάζε­ται από τον Χασάν Μπαχρή στη σελίδα 55, έχει ανατριχιασ­τικές ομοιότητες με την κλίμακα του καθενός. Είναι η κλίμακά μας. 1. Ευφορία 2. Αδυναμία 3. Αδιαφορία 4. Εξαθλίωση 5. Νοσοκομείο 6. Μνήμα. Καιρό είχα να διαβάσω μια τόσο ακριβή σύνοψη της ζωής, κυνική και αληθινή, φτιαγμένη από έξι σκαλοπάτια: «Ταξίδεψαν στη στεριά και στη θάλασσα. Εμεινε ο αέρας. Στο τέλος άρχισαν να πετούν και στον αέρα».

Στο τελευταίο μέρος, ο Μπαχρή εστιάζει στις παράνομες μεθόδους εισαγωγής του χασίς στην Αίγυπτο. Μέσα σε καρύδια, μέσα σε σόλες από μπότες, μέσα σε λουκούμια και γυναικεία κουμπιά, μέσα σε πεπόνια και καρπούζια, μέσα στις καμπούρες από καμήλες που διασχίζουν την έρημο, υλοποιώντα­ς ένα καραβάνι του εθισμού. Είναι δηλητήριο, μικρόβιο, ιός. «Αποφύγετέ το!» γράφει. Με αυτή τη φράση κλείνει τη μελέτη του. Αλλά εκεί εγώ ακούω το επιφώνημα μιας μυστικής λαχτάρας.

 ?? ?? Οσο περισσότερ­ο ο Χασάν Μπαχρή πασχίζει να πείσει τον αναγνώστη για την καταστροφι­κή συνήθεια του χασίς, τόσο εκείνος εθίζεται στην ανάγνωση του γραπτού του, αναπνέοντα­ς τους «μυστηριώδε­ις καπνούς του».
Οσο περισσότερ­ο ο Χασάν Μπαχρή πασχίζει να πείσει τον αναγνώστη για την καταστροφι­κή συνήθεια του χασίς, τόσο εκείνος εθίζεται στην ανάγνωση του γραπτού του, αναπνέοντα­ς τους «μυστηριώδε­ις καπνούς του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece