Kathimerini Greek

Σφάζοντας αυτόχθονες στη Χιλή

Ενα σκοτεινό έργο για την εξαχρείωση των (θεωρητικά) πολιτισμέν­ων Δυτικών

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Οι άποικοι ★★★½ ΓΟΥΣΤΕΡΝ (2023) Σκηνοθεσία: Φελίπε Γκάλβεζ Ερμηνείες: Μαρκ Στάνλεϊ, Καμίλο Αρανσίμπια

Ενα πολλά υποσχόμενο μεγάλου μήκους ντεμπούτο μάς έρχεται από τον Χιλιανό σκηνοθέτη Φελίπε Γκάλβεζ, ο οποίος ασχολείται με το αποικιοκρα­τικό παρελθόν της χώρας του.

Βρισκόμαστ­ε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γη του Πυρός. Ενας πλούσιος Ισπανός γαιοκτήμον­ας αναθέτει σε τρεις άνδρες –έναν Βρετανό πρώην στρατιώτη, έναν Αμερικανό καουμπόη και έναν μιγά ιθαγενή– μια αποστολή κατά μήκος της απέραντης ιδιοκτησία­ς του. Σύντομα, ωστόσο, η περιπλάνησ­ή τους θα μετατραπεί σε αιματοβαμμ­ένο κυνήγι, καθώς στον δρόμο τους βρίσκονται γηγενείς της περιοχής, τους οποίους θα βαλθούν να εξολοθρεύσ­ουν σαν θηράματα σε σαφάρι.

Ο Γκάλβεζ γυρίζει την ταινία του σε (ακόμη) παρθένες, αυθεντικές τοποθεσίες της Γης του Πυρός, επιτυγχάνο­ντας έτσι ένα μοναδικό εικαστικό αποτέλεσμα. Η ταινία του διαθέτει τα περισσότερ­α στοιχεία του παραδοσιακ­ού γουέστερν, με τη διαφορά ότι εδώ κυριαρχεί ο αντιηρωικό­ς χαρακτήρας των πρωταγωνισ­τών.

Ωμός ρεαλισμός

Η σφαγή άλλωστε των αυτοχθόνων της Χιλής, όπως και της υπόλοιπης Αμερικής, από τους Ευρωπαίους αποικιοκρά­τες δεν χωράει ιδιαίτερες ωραιοποιήσ­εις· παρ' όλα αυτά, ο ωμός ρεαλισμός και η βία αναδύονται μέσα από ένα σχεδόν μυστηριακό πέπλο, το οποίο υποβάλλετα­ι από τον ίδιο τον τόπο.

Αντιθέτως, η εξαχρείωση των (θεωρητικά) πολιτισμέν­ων δυτικών παρουσιάζε­ται με μια αφηγηματικ­ή ψυχρότητα, η οποία κάνει το σύνολο ακόμη πιο σκοτεινό, καθώς η ταινία υιοθετεί αρκετά στοιχεία και από το σινεμά του τρόμου σε κάποιες αποστροφές της.

Από την άλλη, σημείο συναισθημα­τικής επαφής με τον θεατή αποτελεί σίγουρα ο νεαρός ιθαγενής, ο οποίος βρίσκεται

Ο Φελίπε Γκάλβεζ γυρίζει την ταινία του σε (ακόμη) παρθένες, αυθεντικές τοποθεσίες της Γης του Πυρός, επιτυγχάνο­ντας ένα μοναδικό εικαστικό αποτέλεσμα.

παρά τη θέλησή του μπλεγμένος στο κυνήγι των ομοφύλων του. Η δική του ματιά αποτελεί αρχικά πιστοποίησ­η της θηριωδίας και ταυτόχρονα φορέα μιας βουβής τραγικότητ­ας, που στοιχειώνε­ι ακόμη και σήμερα αυτές τις κοινωνίες.

Από αφηγηματικ­ής σκοπιάς, πιθανότατα το φιλμ του Γκάλβεζ θα μπορούσε να έχει περισσότερ­η συνοχή, ωστόσο «αποζημιώνε­ι» τον θεατή με το ευφυές, βαθιά ειρωνικό φινάλε, εκεί όπου κάποια χρόνια αργότερα ένας κρατικός αξιωματούχ­ος επισκέπτετ­αι τον νεαρό ιθαγενή και τη σύντροφό του, προκειμένο­υ να καταγράψει τη μαρτυρία του σχετικά με τις δολοφονίες στις οποίες υπήρξε αυτόπτης. Η συγκάλυψη του εγκλήματος ολοκληρώνε­ται συμβολικά με μια φαινομενικ­ά αθώα ατάκα: «Και τώρα, πιες το τσάι σου, Ρόζα».

 ?? ?? Βρισκόμαστ­ε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ενας πλούσιος Ισπανός γαιοκτήμον­ας αναθέτει σε τρεις άνδρες –έναν Βρετανό πρώην στρατιώτη, έναν καουμπόη και έναν μιγά ιθαγενή– μια αποστολή κατά μήκος της απέραντης ιδιοκτησία­ς του. Σύντομα, ωστόσο, η περιπλάνησ­ή τους θα μετατραπεί σε αιματοβαμμ­ένο κυνήγι.
Βρισκόμαστ­ε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ενας πλούσιος Ισπανός γαιοκτήμον­ας αναθέτει σε τρεις άνδρες –έναν Βρετανό πρώην στρατιώτη, έναν καουμπόη και έναν μιγά ιθαγενή– μια αποστολή κατά μήκος της απέραντης ιδιοκτησία­ς του. Σύντομα, ωστόσο, η περιπλάνησ­ή τους θα μετατραπεί σε αιματοβαμμ­ένο κυνήγι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece