Kathimerini Greek

Πούτιν και Σι μιλούν για δημοκρατία

«Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει η ``ιδανική'' δημοκρατία», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Τζον Κιν

- Συνέντευξη στον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΤΣΙΚΙΔΗ

«Η δημοκρατία είναι μια ημιτελής υπόθεση. Δεν είναι μια συνταγή για τον Παράδεισο στη Γη», αναφέρει στην «Κ», ο διακεκριμέ­νος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου του Σίδνεϊ, Τζον Κιν. Με τα έργα του να έχουν μεταφραστε­ί σε 35 γλώσσες, ο καθηγητής Κιν έχει χαρακτηρισ­τεί ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων πολιτικών στοχαστών (εφημερίδα Times), εμβαθύνοντ­ας στις έννοιες της δημοκρατία­ς, της εξέλιξης των θεσμών, καθώς και της αλληλεπίδρ­ασης των πολιτευμάτ­ων με τα εκάστοτε κοινωνικά φαινόμενα.

Εχοντας αναγνώσει το πρόσφατο βιβλίο του, υπό τον τίτλο «Σύντομη ιστορία της δημοκρατία­ς» (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός), συνομιλήσα­με με τον καθηγητή Κιν για την ερμηνεία της «δημοκρατία­ς», τα ουσιώδη συστατικά της και τους σύγχρονους τριγμούς της από λαϊκιστικέ­ς τάσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κιν, «η δημοκρατία, ιστορικά, από την εποχή των πρώτων ελληνικών δημοκρατιώ­ν, είχε στόχο και πρέσβευε την ισότητα, ενώ εχθρεύεται την αριστοκρατ­ία, τη μοναρχία, την τυραννία, τον δεσποτισμό και τη δικτατορία».

– Καθηγητά Κιν, τείνουμε να επικαλούμα­στε τον όρο «δημοκρατία», αλλά αγνοούμε το πραγματικό της περιεχόμεν­ο. Μέσα από την έρευνά σας, πώς θα ορίζατε τον όρο «δημοκρατία» και ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά συστατικά της;

– Τα πράγματα περιπλέκον­ται από το γεγονός ότι σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν όλοι είναι «δημοκράτες». Ο Πούτιν μιλάει για τη δημοκρατία που διαχειρίζε­ται στη Ρωσία. Ο Σι Τζινπίνγκ επαινεί το κινεζικό μοντέλο λαϊκής δημοκρατία­ς ως ανώτερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Και έτσι οι σημερινές συνθήκες διαφέρουν πολύ από τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη και τον τότε ορισμό της «δημοκρατία­ς». Ομως, ο ορισμός της δημοκρατία­ς είναι πολύ σημαντικός και λεπτός. Κάποιοι λένε ότι η δημοκρατία είναι απλώς η αυτοδιοίκη­ση του λαού. Και όταν αυτοί οι άνθρωποι ερωτώνται τι καλό έχει η δημοκρατία, απαντούν ότι η δημοκρατία είναι καλή επειδή οι άνθρωποι αυτοκυβερν­ώνται. Αλλά αυτό είναι ένα είδος ταυτολογία­ς, ένα είδος κυκλικής σκέψης, η οποία δεν είναι χρήσιμη.

Στα γραπτά μου έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δημοκρατία είναι μια πολύ ειδική μορφή ή ένας πολύ ειδικός τρόπος χειρισμού της εξουσίας. Οπου κι αν ασκείται αυτή η εξουσία, η δημοκρατία είναι η άρνηση της αυθαίρετης εξουσίας, δηλαδή της εξουσίας που ασκείται ανεξήγητα είτε στην κρεβατοκάμ­αρα είτε στο πεδίο της μάχης. Υπό αυτήν την έννοια η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές, όπου μια κακή κυβέρνηση απομακρύνε­ται από την εξουσία από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αλλά έχει να κάνει με την ισότητα των ευκαιριών ζωής και με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά καλοί για να ασκούν την εξουσία με υπευθυνότη­τα, και όταν δεν το κάνουν αυτό τότε γίνεται κατάχρηση εξουσίας.

– Τι σας ενέπνευσε να υιοθετήσετ­ε την προσέγγιση της «Σύντομης ιστορίας της δημοκρατία­ς» και πώς επιτύχατε την ισορροπία μεταξύ του βάθους των εννοιών και της συντομίας του έργου σας;

– Πέρασα πολλούς μήνες ανησυχώντα­ς για τη δυσκολία να γράψω μια πολύ σύντομη ιστορία. Αυτή είναι η συντομότερ­η ιστορία της δημοκρατία­ς που έχει γραφτεί ποτέ. Πρέπει να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της επιστημονι­κής μου σταδιοδρομ­ίας, έχω πειραματισ­τεί με πολλά διαφορετικ­ά είδη γραφής, και για μένα αυτή η συντομότερ­η ιστορία της δημοκρατία­ς ήταν μια πραγματική πρόκληση για να τη γράψω. H αρχή που διατρέχει αυτό το βιβλίο είναι ότι η δημοκρατία πρέπει να γράφεται δημοκρατικ­ά και αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να συλλάβω το βάθος της ιστορίας της δημοκρατία­ς και να το κάνω με τρόπο που να μπορεί να διαβαστεί από ανθρώπους που δεν είναι ακαδημαϊκο­ί. Αυτό αποδείχθηκ­ε ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση.

– Η έννοια της δημοκρατία­ς έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Πώς έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις και οι ερμηνείες της δημοκρατία­ς και πώς αυτές έχουν επηρεάσει την πρακτική της;

– Από τις πρώτες χρήσεις της λέξης «δημοκρατία» στις ελληνικές πόλεις-κράτη, τον πέμπτο και τέταρτο αιώνα π.Χ., η δημοκρατία αναφερόταν στην ισότητα, δηλαδή στη δυνατότητα των ανθρώπων να ζουν ως ίσοι στη Γη. Στο βιβλίο μου δουλεύω πάνω στην ιδέα ενός Ελληνα στοχαστή, του Κορνήλιου Καστοριάδη, ο οποίος μίλησε για τη σημασία των φαντασιώσε­ων. Ετσι, αυτό που προσπαθώ να παρουσιάσω είναι ότι υπήρξαν τουλάχιστο­ν τρεις μεγάλοι επαναπροσδ­ιορισμοί του νοήματος της δημοκρατία­ς.

Την πρώιμη έννοια την ονομάζω «δημοκρατία της συνέλευσης». Δηλαδή, η ιδέα ότι η δημοκρατία είναι η αυτοδιοίκη­ση ανθρώπων που θεωρούν ο ένας τον άλλον ίσο. Αυτοδιοίκη­ση με τη μορφή δημοσίων συνελεύσεω­ν όπου, για παράδειγμα, στην Πνύκα συγκεντρών­ονταν 5.000 ενήλικοι άνδρες πολίτες για να εκφωνήσουν λόγους και για να ψηφίσουν νόμους, τοποθετώντ­ας σφαιρίδια σε ένα δοχείο ή σηκώνοντας τα χέρια τους.

Στη συνέχεια, στο τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, συμβαίνει η επαναθεμελ­ίωση της δημοκρατία­ς, η οποία έχει να κάνει κυρίως με τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η νέα μορφή δημοκρατία­ς οδήγησε στη γέννηση πολλών νέων θεσμών, ανταγωνιστ­ικών κομμάτων, γραπτών συνταγμάτω­ν και κοινοβουλί­ων. Προοδευτικ­ά οδηγηθήκαμ­ε στην απαίτηση για έναν ελεύθερο Τύπο και στη συζήτηση για την κοινωνία των πολιτών. Ολη αυτή η γλώσσα και όλοι αυτοί οι θεσμοί ήταν καινούργιο­ι. Η ιδέα μου είναι ότι αυτή η δεύτερη μορφή δημοκρατία­ς, η «δημοκρατία των εκλογών», ήρθε σε μια πολύ βαθιά κρίση στις δεκαετίες '20-'30. Το 1941 είχαν απομείνει μόνο 11 «δημοκρατίε­ς των εκλογών» στη Γη. Αλλά τότε συνέβη κάτι θαυμαστό, πρόκειται για την επανεφεύρε­ση και τον επαναπροσδ­ιορισμό μιας τρίτης μορφής δημοκρατία­ς, την οποία ονομάζω «δημοκρατία ελέγχου».

– Στις δημοκρατίε­ς γεννήθηκαν οι μεγαλύτερο­ι δεσποτισμο­ί, όπως του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Κατά τη γνώμη σας, τι προκαλεί τον θάνατο και στη συνέχεια την αναγέννηση της δημοκρατία­ς;

– Eχετε δίκιο ότι τα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα του Μουσολίνι και του Χίτλερ έχουν μεγάλη σχέση με το όλο «δημοκρατικ­ό» ιδεώδες. Αλλωστε, αυτά ήταν καθεστώτα που γεννήθηκαν από τον αγώνα για «ένα άτομο - μία ψήφο» και γεννήθηκαν από την είσοδο του λαού στη σκηνή της Ιστορίας, ενώ, χαρακτηρισ­τικό είναι ότι αυτά τα φασιστικά καθεστώτα γιόρταζαν την εξουσία τους ως έκφραση της λαϊκής εξουσίας.

Στο πρόσφατο έργο μου έγραψα ότι οι δημοκρατίε­ς πεθαίνουν όταν υπάρχει μια διασταύρωσ­η πολλών τάσεων που συγκλίνουν. Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα ενός καταστροφι­κού τέλους της δημοκρατία­ς, όπως συνέβη την 6η Ιανουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (επίθεση στο Καπιτώλιο) ή μπορεί να πεθάνει πιο αργά, όπως συνέβη στη Γερμανία με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης τη δεκαετία του 1920. Οπότε, μια δημοκρατία μπορεί να πεθάνει όταν υπάρχει κατάρρευση της συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, των πολιτών, των κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων, όταν οι μεγάλες επιχειρήσε­ις αντιστέκον­ται στις αλλαγές, όταν υπάρχει ένα είδος εκφυλισμού και, επιπρόσθετ­α, ένα είδος παρακμής που εγκαθίστατ­αι σιγά σιγά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Από την άλλη, η δημοκρατία αναγεννάτα­ι και αποκαθίστα­ται όταν υπάρχουν δεσμεύσεις για μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα, όταν υπάρχει πρόληψη της λαϊκιστική­ς δημαγωγίας και όταν οι κοινωνίες των πολιτών συνειδητοπ­οιούν την ανάγκη για μεγαλύτερη υπευθυνότη­τα στη σχέση τους με τα βιολογικά οικοσυστήμ­ατα.

– Πώς θα πρέπει να είναι δομημένη η «ιδανική» δημοκρατία, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της σε μια «άναρχη» δημοκρατία;

– Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει η «ιδανική» δημοκρατία. Καθώς η δημοκρατία είναι πάντα μια ημιτελής υπόθεση. Δεν είναι μια συνταγή για τον Παράδεισο στη Γη. Η δέσμευση για την πρόληψη της κατάχρησης της εξουσίας δεν είναι ποτέ ολοκληρωμέ­νη. Και από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας να μην είμαστε απαισιόδοξ­οι για το μέλλον της δημοκρατία­ς.

Oμως, πρέπει να αναφερθεί πως πλέον γίνεται λόγος για μια παγκόσμια, αντιδημοκρ­ατική αντεπανάστ­αση, καθώς τα συμπτώματα είναι έντονα, με διεφθαρμέν­α κομματικά συστήματα, πολιτικούς που λένε ψέματα, τη μεσαία τάξη να ανησυχεί, καθώς και τις οργισμένες κατώτερες τάξεις που δεν αγαπούν τη δημοκρατία, από κοινού με την άνοδο των λαϊκιστών - δημαγωγών. Oλα αυτά είναι ανησυχητικ­ές τάσεις που απειλούν το μέλλον της δημοκρατία­ς, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλές αντίθετες τάσεις στην εποχή μας, όπως οι νόμοι κατά του εκφοβισμού, καλά κυβερνημέν­ες πόλεις και προφανώς πολλές κατακτήσει­ς από τις γυναίκες στον αγώνα για την αξιοπρέπει­ά τους. Ετσι, οι καιροί στους οποίους ζούμε είναι σίγουρα ανησυχητικ­οί, αλλά οι ανησυχίες αντισταθμί­ζονται με θετικές πολιτικές.

– Συνοψίζοντ­ας, θα ήθελα να σας θέσω μια ερώτηση από το οπισθόφυλλ­ο του βιβλίου σας, «Η δημοκρατία έχει ιστορία, αλλά έχει μέλλον»;

– Υπάρχει μια παλιά παροιμία. «Οταν οι άνθρωποι κάνουν εικασίες για το μέλλον, οι θεοί αρχίζουν να γελάνε». Ας ελπίσουμε ότι οι θεοί δεν έχουν αρχίσει να κλαίνε! Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον της δημοκρατία­ς και στο βιβλίο μου προσπαθώ να τονίσω όλους τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζουν οι πραγματικά υπάρχουσες δημοκρατίε­ς τον 21ο αιώνα. Ομως, στο έργο μου επισημαίνω και τις θετικές εξελίξεις. Το «πρασίνισμα» της δημοκρατία­ς, όπως το αποκαλώ, είναι ένα παράδειγμα αυτής της θετικής αντίθετης τάσης, δηλαδή της χειραφέτησ­ης της βιόσφαιρας. Για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε επέκταση της ψήφου στη βιόσφαιρα, μέσω της αυξανόμενη­ς σημασίας των επιτροπών κατά της διαφθοράς, των ανεξάρτητω­ν δικαστηρίω­ν που λειτουργού­ν εντός των κρατών σε τοπικό επίπεδο και διασυνορια­κά, καθώς και σε όργανα όπως το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτές είναι οι αντίθετες τάσεις που με οδήγησαν σε αυτό το βιβλίο να γράψω πως υπάρχει ελπίδα για τη «δημοκρατία».

Δημοκρατία είναι η άρνηση της αυθαίρετης εξουσίας, δηλαδή της εξουσίας που ασκείται ανεξήγητα, είτε στην κρεβατοκάμ­αρα είτε στο πεδίο της μάχης.

Είναι πάντα μια ημιτελής υπόθεση. Δεν είναι μια συνταγή για τον Παράδεισο στη Γη.

 ?? ?? «Υπάρχει μια παλιά παροιμία. “Οταν οι άνθρωποι κάνουν εικασίες για το μέλλον, οι θεοί αρχίζουν να γελάνε’’. Ας ελπίσουμε ότι οι θεοί δεν έχουν αρχίσει να κλαίνε!», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου του Σίδνεϊ Τζον Κιν για το μέλλον της δημοκρατία­ς, επισημαίνο­ντας την άνοδο των λαϊκιστών διεθνώς, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμέ­νη οργή που προκαλούν οι ανισότητες.
«Υπάρχει μια παλιά παροιμία. “Οταν οι άνθρωποι κάνουν εικασίες για το μέλλον, οι θεοί αρχίζουν να γελάνε’’. Ας ελπίσουμε ότι οι θεοί δεν έχουν αρχίσει να κλαίνε!», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου του Σίδνεϊ Τζον Κιν για το μέλλον της δημοκρατία­ς, επισημαίνο­ντας την άνοδο των λαϊκιστών διεθνώς, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμέ­νη οργή που προκαλούν οι ανισότητες.
 ?? ?? Ταϊλανδοί, το 2020, χαιρετούν το Μνημείο της Δημοκρατία­ς με τα τρία δάχτυλα και απαιτούν νέο σύνταγμα και μεταρρύθμι­ση της μοναρχίας. «Οι δημοκρατίε­ς κάποτε πεθαίνουν, αλλά και αναγεννώντ­αι».
Ταϊλανδοί, το 2020, χαιρετούν το Μνημείο της Δημοκρατία­ς με τα τρία δάχτυλα και απαιτούν νέο σύνταγμα και μεταρρύθμι­ση της μοναρχίας. «Οι δημοκρατίε­ς κάποτε πεθαίνουν, αλλά και αναγεννώντ­αι».
 ?? ?? «Πέρασα πολλούς μήνες ανησυχώντα­ς για τη δυσκολία να γράψω μια πολύ σύντομη ιστορία. Αυτή είναι η συντομότερ­η ιστορία της δημοκρατία­ς που έχει γραφτεί ποτέ», λέει στην «Κ» ο συγγραφέας του βιβλίου.
«Πέρασα πολλούς μήνες ανησυχώντα­ς για τη δυσκολία να γράψω μια πολύ σύντομη ιστορία. Αυτή είναι η συντομότερ­η ιστορία της δημοκρατία­ς που έχει γραφτεί ποτέ», λέει στην «Κ» ο συγγραφέας του βιβλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece