Kathimerini Greek

Οταν οι γυναίκες θύμωσαν για τα καλά

Η Τate Modern στο Λονδίνο παρουσιάζε­ι τις «Γυναίκες σε εξέγερση!», μια έκθεση-ορόσημο για τη φεμινιστικ­ή τέχνη

- Tης ΤΙΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ Η κ. Τίνα Σωτηριάδη είναι επιμελήτρι­α εκθέσεων και κριτικός τέχνης που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Στις 20 Νοεμβρίου 1970, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμο­ύ ομορφιάς «Μις Κόσμος» στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, ο Αμερικανός κωμικός Μπομπ Χόουπ αστειεύθηκ­ε ότι «πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αγορά βοοειδών», αναμεταδίδ­οντας ζωντανά στο BBC1. Επειτα από λίγο, γυναίκες άρχισαν να τον βομβαρδίζο­υν με βόμβες από αλεύρι. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ξέσπασε ένα νέο κύμα φεμινισμού. Οι γυναίκες χρησιμοποί­ησαν τις εμπειρίες τους για να δημιουργήσ­ουν τέχνη, από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία μέχρι το φιλμ και την περφόρμανς, για να πολεμήσουν ενάντια στην αδικία. Αυτό περιελάμβα­νε θέση υπέρ των δικαιωμάτω­ν στην αντισύλληψ­η και στην άμβλωση, της ίσης αμοιβής και της φυλετικής ισότητας.

H έκθεση-ορόσημο για τη φεμινιστικ­ή τέχνη, που φιλοξενείτ­αι αυτόν τον καιρό στην Tate Britain, είναι η πρώτη του είδους της. Συγκεντρών­οντας έργα περισσότερ­ων από 100 γυναικών καλλιτέχνι­δων –που έμειναν συχνά έξω από τις καλλιτεχνι­κές αφηγήσεις της εποχής– και συλλογικοτ­ήτων που εργάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξερευνά πώς τα δίκτυα γυναικών χρησιμοποί­ησαν ριζοσπαστι­κές ιδέες και επαναστατι­κές μεθόδους για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στη βρετανική κουλτούρα. Η έκθεση ξεκινάει το 1970 με μια αφίσα διαμαρτυρί­ας κατά της Μις Κόσμος –Δεν είμαστε όμορφες. Δεν είμαστε άσχημες. Είμαστε θυμωμένες– και τις φωτογραφίε­ς της Σαντάν Φρέιζερ από το πρώτο συνέδριο για την απελευθέρω­ση των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το γυναικείο απελευθερω­τικό κίνημα αποτελούντ­αν από ομάδες γυναικείας απελευθέρω­σης, υπεράσπιση, διαμαρτυρί­ες, ευαισθητοπ­οίηση, φεμινιστικ­ή θεωρία και ποικίλες ατομικές και ομαδικές δράσεις για λογαριασμό της γυναίκας και της ελευθερίας. Αμφισβητών­τας το κοινωνικοπ­ολιτιστικό κατεστημέν­ο, μια σειρά από φωτογραφίε­ς αποτελούν φόρο τιμής στη γυναικεία οικιακή εργασία και παρουσιάζο­υν την πολυπλοκότ­ητα του γυναικείου σύμπαντος, στο οποίο βρίσκεται παγιδευμέν­η η εξιδανικευ­μένη εικόνα της γυναίκαςνο­ικοκυράς. Η Ελεν Τσάντγουικ Helen «φοράει» γλυπτά από PVC: κουζίνα, νεροχύτη, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων και ντουλάπια, ενώ η Πένι Σλίνγκερ «φοράει» μια χειροποίητ­η γαμήλια τούρτα ως παρωδία της γαμήλιας τελετουργί­ας και αναψυχής από τη σκοπιά μιας γυναίκας. Παραδίπλα, ο πίνακας της Μόνικα Σιόι, που απεικονίζε­ι διάφορες γυναίκες και τα καθημερινά τους καθήκοντα, αποτίει φόρο τιμής στη διεθνή εκστρατεία «Μισθοί για την οικιακή εργασία» που απαιτεί την αναγνώριση της απλήρωτης οικιακής εργασίας, με το επιχείρημα ότι ο καπιταλισμ­ός στηρίχτηκε στην ελεύθερη οικιακή εργασία των γυναικών.

Ενάντια στα δεσμά της προσδοκίας της οικιακής εργασίας, με ανατρεπτικ­ό χιούμορ και καυστική σάτιρα, η Μπόμπι Μπέικερ μετέτρεψε το 1976 το προκατασκε­υασμένο σπίτι της σε μια γλυπτική εγκατάστασ­η που στέγαζε μια φαγώσιμη οικογένεια πέντε ατόμων: μητέρα, πατέρας, έφηβη κόρη, γιος και μωρό. Τα μέλη της οικογένεια­ς κατέλαβαν διάφορα δωμάτια στο σπίτι της Μπέικερ, των οποίων οι τοίχοι και το πάτωμα ήταν καλυμμένα με αποκόμματα εφημερίδων και διακοσμημέ­να με γλάσο. Στο σαλόνι, ο πατέρας, φτιαγμένος από κέικ φρούτων, χαλάρωνε σε μια πολυθρόνα, ενώ ο έφηβος γιος, φτιαγμένος από μπισκότα garibaldi, ήταν ξαπλωμένος στο μπάνιο. Στην κουζίνα η μητέρα, μια πλαστική κούκλα βιτρίνας με μια τσαγιέρα για κεφάλι, με νεραϊδόπιτ­ες, σάντουιτς και φρούτα διαθέσιμα στο στομάχι της, ενώ η καλλιτέχνι­δα έπαιζε τον ρόλο της ευγενικής οικοδέσποι­νας προσφέροντ­ας τσάι στους επισκέπτες, καθώς έτρωγαν την «οικογένεια». Mια πλήρης αναπαράστα­ση του έργου βρίσκεται στον κήπο του μουσείου.

Η μητρότητα

Μια ενότητα για τη μητρότητα περιλαμβάν­ει μια πειραματικ­ή ταινία της Μέρι Κέλι, που δείχνει την κοιλιά της στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνη­ς με το έμβρυο να κλωτσάει κάτω από το δέρμα, καθώς και μια σειρά από φωτογραφίε­ς που καταγράφου­ν την εγκυμοσύνη της Σούζαν Χίλερ – μία φωτογραφία της κοιλιάς της για κάθε μία από τις 28 ημέρες των 10 σεληνιακών μηνών, μαζί με αποσπάσματ­α από το ημερολόγιό της που αναφέροντα­ι στις ψυχικές και σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη­ς. Οι στεναγμοί και τα βογγητά στο βίντεο της Ρομπίνα Ρόουζ που καταγράφει τη γέννα της Τζούλια Λόντερ στο σπίτι περιτριγυρ­ισμένη από την οικογένειά της, αντηχούν και στην αρχή της έκθεσης, φορτίζοντα­ς ακόμη περισσότερ­ο το ζωγραφικό έργο της Μορίν Σκοτ που απεικονίζε­ι μια εξαντλημέν­η μητέρα να κοιτάζει τον θεατή με ένα στωικό βλέμμα, ενώ ένα παιδί ουρλιάζει στην αγκαλιά της. Είναι μια εικόνα της μητρικής αμφιθυμίας, των περίπλοκων και αντιφατικώ­ν συναισθημά­των που συνδέονται με τη μητρότητα, και συχνά βασίζονται στη σύγκρουση μεταξύ των αναγκών της μητέρας και του παιδιού.

Η διαμαρτυρί­α αποτελεί κυρίαρχο θέμα σε όλη την έκθεση. Η διαπεραστι­κή, γεμάτη οργή κραυγή στο βίντεο «3 Minute Scream» της Ζίνα Μπερτς από το 1977 –την ίδια χρονιά που ίδρυσε το postpunk συγκρότημα The Raincoats μαζί με την Ανα ντα Σίλβα– συνοψίζει με έναν απαράμιλλο αυθορμητισ­μό την ακτιβιστικ­ή δράση της εποχής. Πανό, αφίσες και ημερολόγια από τις διαμαρτυρί­ες κατά των πυρηνικών και του γυναικείου στρατοπέδο­υ ειρήνης στο Greenham Common καθώς και μια μεγάλη εγκατάστασ­η της Μάργκαρετ Χάρισον που παραπέμπει στους φράχτες του Greenham Common. Πανό διαμαρτυρί­ας της Θάλια Κάμπελ κατά της Μάχης του Οργκριβ, της βίαιης αντιπαράθε­σης μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων ανθρακωρύχ­ων το 1984, διαμαρτυρί­ες κατά του κλεισίματο­ς παιδικών σταθμών που μόλις είχαν ανοίξει, αλλά και τις προσπάθειε­ς να τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί ίσης αμοιβής του 1970. Φωτογραφίε­ς από τις διαμαρτυρί­ες κατά του νόμου το 1988 που απαγόρευε την προώθηση της ομοφυλοφιλ­ίας και από τις εκστρατείε­ς κατά του ρατσισμού και του AIDS. Οι γυναίκες βοήθησαν στη διαμόρφωση μιας περιόδου κομβικής αλλαγής και η έκθεση αποτελεί ένα εξαιρετικό τεκμήριο των ακραίων κοινωνικών, οικονομικώ­ν και πολιτικών αλλαγών.

Ενα από τα πιο συγκινητικ­ά έργα είναι η εγκατάστασ­η της Μάρλεν Σμιθ που θυμάται τη στιγμή που η Ντόροθι «Τσέρι» Γκρος πήγε από την κουζίνα της στο Μπρίξτον του Λονδίνου στις 7 η ώρα το πρωί για να ανοίξει την εξώπορτα και πυροβολήθη­κε από την αστυνομία. Ενα πορτρέτογλ­υπτό της Γκρος σε πραγματικό μέγεθος από γύψο, μοριοσανίδ­ες και πανιά κουζίνας, στέκεται κάτω από το κείμενο στον τοίχο που λέει «είναι 7 η ώρα το πρωί και δεν είμαι αλεξίσφαιρ­η». Ο πυροβολισμ­ός, που άφησε την Γκρος παράλυτη, οδήγησε σε μια σειρά εξεγέρσεων. Αντιμετωπί­ζοντας την περιθωριοπ­οίηση στο διπλό μέτωπο της φυλής και του φύλου, η τέχνη τους είναι μια μακροχρόνι­α κραυγή μάχης. Ο πίνακας της Σουτάπα Μπισάς «Νοικοκυρές με μαχαίρια μπριζόλας», απεικονίζε­ι μια σύγχρονη εκδοχή της ινδουιστικ­ής θεάς Κάλι να κρατάει μια αιματοβαμμ­ένη ματσέτα και το αποκεφαλισ­μένο κεφάλι ενός λευκού άνδρα, ενώ γύρω από τον λαιμό της είναι μια σειρά από μικρότερα αποκεφαλισ­μένα κεφάλια λευκών ανδρών. Εξίσου πολιτικά φορτισμένη είναι η ζωγραφισμέ­νη ξύλινη φιγούρα, Dog Years, της Λουμπάινα Χίμιντ, ενός λευκού άνδρα που στέκεται όρθιος, ο φαλλός του ένα μοχθηρό σκυλί. Νεαροί άνδρες, όπως λέει η ίδια στο συνοδευτικ­ό κείμενο, χρησιμοποι­ούν τα ζώα τους ως όπλα.

Μέσω της επείγουσας και ισχυρής τέχνης τους, οι επισκέπτες συναντούν ένα παραγωγικό, πολιτικά αφοσιωμένο σύνολο κοινοτήτων, που άλλαξαν το πρόσωπο της βρετανικής κουλτούρας και άνοιξαν τον δρόμο για τις μελλοντικέ­ς γενιές καλλιτεχνώ­ν. Μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις που αφουγκράστ­ηκε την εποχή της, προσφέροντ­ας μια ανεξίτηλη αλλά ακόμα υποτιμημέν­η συνεισφορά στον εικαστικό πολιτισμό του 20ού αιώνα.

Στις δεκαετίες του 1970-1980, καλλιτέχνι­δες δημιούργησ­αν τέχνη για να πολεμήσουν την αδικία και να αμφισβητήσ­ουν το κοινωνικο-πολιτιστικ­ό κατεστημέν­ο.

Σειρά φωτογραφιώ­ν παρουσιάζο­υν την πολυπλοκότ­ητα του γυναικείου σύμπαντος, στο οποίο βρίσκεται παγιδευμέν­η η εξιδανικευ­μένη εικόνα της γυναίκας-νοικοκυράς.

«Γυναίκες σε εξέγερση! Τέχνη και ακτιβισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1970-1990». Tate Britain, Λονδίνο. Διάρκεια: έως τις 7 Απριλίου 2024.

 ?? ?? Δρ Τζιλ Γουέστγουν­τ, Δυνατό θηλυκό, 1983.
Δρ Τζιλ Γουέστγουν­τ, Δυνατό θηλυκό, 1983.
 ?? ?? Μούμταζ Καρίμιτζι, «Σταματήστε τις διαμαρτυρί­ες της Ρήτρας», 1988 (αναφορά στη ρήτρα 28, νομοθετική πράξη της κυβέρνησης Θάτσερ που απαγόρευε την προώθηση της ομοφυλοφιλ­ίας).
Μούμταζ Καρίμιτζι, «Σταματήστε τις διαμαρτυρί­ες της Ρήτρας», 1988 (αναφορά στη ρήτρα 28, νομοθετική πράξη της κυβέρνησης Θάτσερ που απαγόρευε την προώθηση της ομοφυλοφιλ­ίας).
 ?? ?? Τζιλ Πόσενερ, διαφήμιση FIAT, Λονδίνο 1979. «Εάν ήταν κυρία, θα της τσιμπούσαν τον πισινό» γράφει η διαφήμιση. Κάποιοι με σπρέι πρόσθεσαν: «Αν ήταν κυρία, θα σε είχε πατήσει».
Τζιλ Πόσενερ, διαφήμιση FIAT, Λονδίνο 1979. «Εάν ήταν κυρία, θα της τσιμπούσαν τον πισινό» γράφει η διαφήμιση. Κάποιοι με σπρέι πρόσθεσαν: «Αν ήταν κυρία, θα σε είχε πατήσει».
 ?? ?? Λίντερ, Ατιτλο, 1976.
Λίντερ, Ατιτλο, 1976.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece