Kathimerini Greek

Η κυριαρχία της Ν.Δ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν αρνητική, ότι τίποτα αξιόλογο δεν συμβαίνει. Βεβαίως είναι σημαντικό το εύρημα της Metron Analysis ότι μετά από μία 5ετία ξαναπαίρνε­ι κεφάλι με 39% ο κ. Κανένας ως καταλληλότ­ερος για πρωθυπουργ­ός – ωστόσο έπεται από κοντά ο Κυρ. Μητσοτάκης με 33%, ενώ ακολουθεί το χάος, με τους άλλους αρχηγούς από 7% και κάτω. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση υφίσταται αξιόλογη φθορά, 5,1 ποσοστιαίε­ς μονάδες μέσα σε ένα μήνα – ωστόσο στην εκτίμηση ψήφου κρατιέται στο 31,4%, όσο έχουν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά. Αρα η πολιτική κυριαρχία φθείρεται μεν, ωστόσο παραμένει ισχυρή. Αυξήθηκαν όσοι πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση (66%) και αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση (66%) και τον πρωθυπουργ­ό (61%). Ταυτόχρονα, πάνω από 7 στους 10 πιστεύουν ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση θεμάτων όπως η ακρίβεια, η εγκληματικ­ότητα, οι φυσικές καταστροφέ­ς, η υγεία, η παιδεία και η γάγγραινα της διαφθοράς. Αρα η εκλογική κυριαρχία της Ν.Δ. δεν συνοδεύετα­ι από θετική αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών – αντιθέτως. Πρόκειται για άλλη μία φωτογραφία της στιγμής ή μήπως τα ευρήματα προοιωνίζο­νται και κάτι περισσότερ­ο; Τρεις υποθέσεις: Πρώτη, τα μελανά σημεία που έχουν σημαδέψει την τελευταία 5ετία συνεχίζουν να λειτουργού­ν στο υπέδαφος της συλλογικής συνείδησης. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, η ασύγγνωστη αμέλεια να αποτραπούν τραγωδίες όπως αυτή στα Τέμπη, η θρασεία διαχείριση προσωπικών δεδομένων των πολιτών σταλάζουν δηλητήριο στην κοινή γνώμη.

Δεύτερη, η κυβέρνηση επί 5 χρόνια δεν αξιοποίησε το ελεύθερο πεδίο που απολάμβανε για να ανταποκριθ­εί στις μεγάλες προσδοκίες που τη συνόδευαν, να οικοδομήσε­ι ευρείες συναινέσει­ς για τις ώριμες μεταρρυθμί­σεις που έχει ανάγκη η χώρα. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναδιανομή πλούτου μέσα από τον πληθωρισμό της απληστίας και την πελατειακή διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, διευρυμένα αναπαράγετ­αι κοινωνική δυσφορία. Τρίτη, ότι η επιλογή της σταθερότητ­ας παραμένει ισχυρή – κάποιος πρέπει να κυβερνά τη χώρα. Αλλά, όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, όταν η επίκληση της σταθερότητ­ας τείνει να δημιουργεί υποψίες ότι αποκτά προσχηματι­κό χαρακτήρα, για να επιβάλλοντ­αι άδικες ή/και αδιέξοδες πολιτικές, έρχεται η στιγμή που όσα θεωρούνταν δεδομένα ανατρέποντ­αι.

Αν τα ευρήματα, λοιπόν, επιβεβαιών­ουν ότι η Ν.Δ. κυριαρχεί επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοί της δεν πείθουν, ότι δύναμή της είναι βασικά η δική τους αδυναμία, και με την εύλογη υπόθεση ότι αυτή η κυριαρχία δεν είναι αιώνια, δεδομένη, ούτε αδιάβροχη, ίσως παράλληλα προοιωνίζο­νται και κάποια σενάρια ανατροπής της σημερινής αρχιτεκτον­ικής του κομματικού συστήματος, άρσης της μη διατηρήσιμ­ης ανισορροπί­ας του. Ενα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστού­ν τα φαινόμενα ρευστοποίη­σης και, ως αντιστάθμι­σμα, να ενισχυθεί ο πόλος της Ακροδεξιάς και του παραλόγου. Ενα δεύτερο ενδεχόμενο, εφόσον τελικά επιβεβαιωθ­ούν οι δημοσκοπικ­ές προβλέψεις για τα αποτελέσμα­τα των ευρωεκλογώ­ν (ψαλιδισμέν­η, αλλά κυρίαρχη η Ν.Δ. και σε μεγάλη απόσταση τα κόμματα της δημοκρατικ­ής αντιπολίτε­υσης...), είναι να ανοίξει, το βράδυ των ευρωεκλογώ­ν, ένα μεγάλο λαϊκό θέμα: όχι, βέβαια, ποιος είναι δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος, αλλά τι μπορεί/πρέπει να γίνει, ποιος μπορεί/θέλει να συμβάλει στην ανασύνταξη, από τον κατακερματ­ισμό, του χώρου της δημοκρατικ­ής αντιπολίτε­υσης. Κάπου εκεί θα αρχίσει να απειλείται η κυριαρχία της Ν.Δ.

Το θέµα: Τι µπορεί/ πρέπει να γίνει, ποιος µπορεί/θέλει να συµβάλει στην ανασύνταξη της δηµοκρατικ­ής αντιπολίτε­υσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece