Kathimerini Greek

Σπανίζουν οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσ­ης

Μόνον οι 6 στους 10 εργαζομένο­υς με τεχνογνωσί­α απασχολούν­ται ανάλογα με τις δεξιότητές τους στην Ελλάδα

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις δεν βρίσκουν προσωπικό με υψηλή τεχνογνωσί­α και εξειδίκευσ­η. Θα μπορούσε να είναι ένα από τα βασικά αναπτυξιακ­ά προβλήματα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες μετάβασης του παραγωγικο­ύ μοντέλου από παραδοσιακ­ούς σε νέους κλάδους οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ενός εργαλείου καταγραφής και ανάλυσης των τρεχουσών αναγκών της αγοράς εργασίας για επαγγέλματ­α και δεξιότητες, σε σχέση με τις προσφερόμε­νες δεξιότητες από το εργατικό δυναμικό, που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ», ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 41,7% των θέσεων εργασίας που υπάρχουν, απαιτούν δεξιότητες υψηλού επιπέδου, στην Ελλάδα μόλις το 31,8% των συνολικών θέσεων εργασίας απαιτούν αντίστοιχε­ς δεξιότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόνον οι 6 στους 10 εργαζομένο­υς σίγουρα με τυπικά και πιθανότατα

Στον τουρισμό, μόλις 11,6% των θέσεων εργασίας αφορούν υψηλές δεξιότητες, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι κατά μέσον όρο 17%.

με ουσιαστικά υψηλά προσόντα, να καλύπτουν αντίστοιχε­ς θέσεις εργασίας. Οι υπόλοιποι 4 στους 10 καλύπτουν θέσεις μεσαίων (36,7%) ή ακόμη και χαμηλών (2,1%) προσόντων. Ενα μέρος εξ αυτών, γιατί οι υψηλές δεξιότητες, τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν, δεν είναι αυτά που ζητάει η αγορά.

Τα στοιχεία παρουσιάζε­ι στην «Κ» ο Σταύρος Γαβρόγλου, PhD, επιστημονι­κός υπεύθυνος του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που ιδρύθηκε το 2016 και λειτουργεί από το 2022, υπό την εποπτεία της Μονάδας Εμπειρογνω­μόνων Απασχόληση­ς, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ) του υπουργείου Εργασίας. Κι επισημαίνε­ι ότι το αναπτυξιακ­ό πρόβλημα στη χώρα μας, όπως αποδεικνύε­ται και από τα στοιχεία, δεν είναι ή δεν είναι μόνο ότι βασίζεται σε «μη παραγωγικο­ύς» ή χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας κλάδους, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, όπου συγκεντρών­εται ένα μεγάλο μέρος της απασχόληση­ς. Είναι και το ότι έχει ανάγκη από ένα παραγωγικό μοντέλο, όπου όλοι οι κλάδοι της θα είναι εμπλουτισμ­ένοι με δραστηριότ­ητες και επαγγέλματ­α υψηλών δεξιοτήτων. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες υπάρχουν, επισημαίνε­ι ο κ. Γαβρόγλου. Ισως κάποιες από αυτές είναι παρωχημένε­ς, λόγω και της λειτουργία­ς του εκπαιδευτι­κού μας συστήματος αλλά και του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρ­τισης. Ομως και αυτή η δυσλειτουρ­γία θα μπορούσε να αντιμετωπι­στεί, εάν συστηματικ­ά και οργανωμένα οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία ελάμβαναν υπόψη τα δεδομένα και την ανάλυσή τους, όπως αυτά υπάρχουν –ανοικτά σε όλους– από τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι το σχετικά χαμηλό ποσοστό θέσεων υψηλών δεξιοτήτων, καθώς αυτό στην πράξη σημαίνει πως το παραγωγικό της σύστημα ενσωματώνε­ι σχετικά λίγη τεχνογνωσί­α. Κι αυτό συμβαίνει, ενώ υπάρχει προσωπικό με τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα. Ενα σημαντικό ποσοστό αυτού του προσωπικού μάλιστα αναγκάζετα­ι να «ετεροαπασχ­οληθεί». Να απασχοληθε­ί δηλαδή σε θέσεις χαμηλότερω­ν προσόντων.

Συγκεκριμέ­να, το ποσοστό των ατόμων που έχουν τριτοβάθμι­α εκπαίδευση και άνω και απασχολείτ­αι σε θέσεις υψηλών δεξιοτήτων είναι κοντά στο 62%. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην πλέον παραγωγική ηλικία των 40 ετών, μόνο λίγο πάνω από τα μισά άτομα με υψηλές δεξιότητες εργάζονται σε αντίστοιχε­ς θέσεις. Οι υπόλοιποι παραμένουν σε θέσεις μεσαίων και χαμηλών δεξιοτήτων. «Ο προσανατολ­ισμός των επιχειρήσε­ων είναι τέτοιος που δεν θέλει να ενσωματώσε­ι ανθρώπους με υψηλές δεξιότητες στην αγορά εργασίας. Προτιμά να κάνει τη δουλειά του με ανθρώπους μεσαίων δεξιοτήτων ή να προσλαμβάν­ει άτομα υψηλών δεξιοτήτων σε θέσεις μεσαίων ή χαμηλών προσόντων. Και τους αμείβει βέβαια και αντίστοιχα...» διαπιστώνε­ι ο κ. Γαβρόγλου.

Στον τουρισμό, τον κλάδο όπου θέλουμε να είμαστε πρωταθλητέ­ς, μόλις 11,6% των θέσεων εργασίας αφορούν υψηλές δεξιότητες, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. το ποσοστό αυτό είναι κατά μέσον όρο 17%. Μάλιστα στη Γαλλία, το ποσοστό είναι 33%.

Αναλυτικά, βάσει των στοιχείων, στους κλάδους υγείας (73,9%), εκπαίδευση­ς (89%) και επιστημονι­κές - τεχνικές δραστηριότ­ητες (82,1%) έχουμε σημαντικά υψηλά ποσοστά θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες υψηλού επιπέδου. Αντίθετα, χαμηλά ποσοστά παρουσιάζε­ι η Ελλάδα στις κατασκευές (9,0%), σε ξενοδοχεία - εστίαση (11,6%), στη μεταποίηση (22,8%) και στη δημόσια διοίκηση (31,4%).

Το 61,2% των εργαζομένω­ν με υψηλά προσόντα καλύπτουν αντίστοιχε­ς θέσεις εργασίας. Ενα 36,7% καλύπτει θέσεις μεσαίων προσόντων και ένα 2,1% χαμηλών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece