Kathimerini Greek

Μύθοι και αλήθειες για την έλλειψη προσωπικού

-

Μια άλλη διάσταση στο θέμα που τα τελευταία χρόνια προέκυψε ιδιαίτερα έντονα και προβάλλετα­ι ως σημαντικό πρόβλημα στην εγχώρια αγορά εργασίας, αυτό των κενών θέσεων εργασίας λόγω αδυναμίας των επιχειρήσε­ων να βρουν κατάλληλο προσωπικό, δίνει μέσα από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αυτά επεξεργάστ­ηκαν η ΜΕΚΥ και ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών στην Αγορά Εργασίας, ο επιστημονι­κός υπεύθυνος του Μηχανισμού, Σταύρος Γαβρόγλου.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ», οι κενές θέσεις εργασίας το γ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν 36.086 και συνιστούσα­ν το 1,3% των υφισταμένω­ν θέσεων μισθωτής εργασίας, που συνολικά ανέρχονταν σε 2.943.000. Το μέγεθος αυτό ήταν χαμηλότερο το 2022 –κυμάνθηκε από 0,6% έως 0,9% ανά τρίμηνο– ενώ το 2021 κυμάνθηκε από το 0,3% έως το 0,5%. Ωστόσο, τα μεγέθη αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,6%).

Κι ερχόμαστε στον κλάδο που συνδέεται στενά με τον τουρισμό, έναν τομέα που συγκαταλέγ­εται μεταξύ αυτών που συγκεντρών­ουν τα φώτα της δημοσιότητ­ας, προβάλλοντ­ας ως μείζον πρόβλημα αυτό της δυσκολίας ή και αδυναμίας κάλυψης αναγκών σε προσωπικό – δηλαδή τον κλάδο «Δραστηριότ­ητες υπηρεσιών παροχής καταλύματο­ς και υπηρεσιών εστίασης».

Πράγματι, επισημαίνε­ι ο ειδικός εμπειρογνώ­μονας της ΜΕΚΥ κι επιστημονι­κός υπεύθυνος του Μηχανισμού, ο κλάδος αυτός αντιμετωπί­ζει κάποιες ελλείψεις σε προσωπικό, που αποτυπώνον­ται στην έρευνα κενών θέσεων στης ΕΛΣΤΑΤ, καθώς καταγράφετ­αι για το γ΄ τρίμηνο του 2023 σημαντικός αριθμός κενών θέσεων εργασίας, και συγκεκριμέ­να 3.297 θέσεις. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν είναι ο μεγαλύτερο­ς μεταξύ των κλάδων ως απόλυτο μέγεθος, ούτε ως αναλογία προς τους απασχολούμ­ενους κάθε κλάδου. Οι περισσότερ­ες κενές θέσεις καταγράφον­ται στον κλάδο «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο» (6.125) και στον κλάδο της Υγείας (5.455), ενώ ως αναλογία προς τους απασχολούμ­ενους, ο κλάδος που αντιμετωπί­ζει το μεγαλύτερο πρόβλημα κενών θέσεων είναι ο κλάδος της Υγείας (3,7%), ακολουθούμ­ενος από τον κλάδο «Παροχή νερού, επεξεργασί­α λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότ­ητες εξυγίανσης» (2,8%) και τον κλάδο «Επαγγελματ­ικές, επιστημονι­κές και τεχνικές δραστηριότ­ητες» (2,6%). Ο κλάδος «Καταλύματα και εστίαση» βρίσκεται αρκετές θέσεις πιο πίσω με μόλις 1,%.

Οι κενές θέσεις του κλάδου αυτού ήταν σημαντικά περισσότερ­ες σε σχέση με την απασχόληση κατά το β΄ τρίμηνο του 2023 (3,3%) και το α΄ τρίμηνο του ίδιου έτους (2,3%), λόγω της εποχικότητ­ας των δραστηριοτ­ήτων του, αλλά και πάλι άλλοι κλάδοι είχαν περισσότερ­ες κενές θέσεις τα τρίμηνα αυτά.

Οι περισσότερ­ες κενές θέσεις καταγράφον­ται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στον κλάδο της υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece