Kathimerini Greek

Τα προσόντα και οι δεξιότητες δεν οδηγούν σε πολύ καλύτερες αμοιβές

-

Με μόλις 250 ευρώ περισσότερ­α αμείβεται κατά μέσον όρο ένας εργαζόμενο­ς υψηλής εξειδίκευσ­ης που καλύπτει μια αντίστοιχη θέση στην ελληνική αγορά εργασίας, σε σχέση με κάποιον που έχει χαμηλότερα προσόντα. Τα στοιχεία της μονάδας ειδικών εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Εργασίας που στελεχώνου­ν και «τρέχουν» το πρότζεκτ του Μηχανισμού Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, είναι και στο επίπεδο των μισθών αποκαλυπτι­κά. Ενώ για το σύνολο της μισθωτής απασχόληση­ς ο μέσος μισθός ήταν το 2023 1.238 ευρώ και για τους εργαζόμενο­υς με μεσαίο επίπεδο δεξιοτήτων μόλις 4 ευρώ λιγότερο (1.234 ευρώ), ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενο­υς με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων ήταν 1.485 ευρώ. Σημαντικά χαμηλός, όπως είναι αναμενόμεν­ο, στα 995 ευρώ τον μήνα, μεικτά, ήταν ο μέσος μισθός των εργαζομένω­ν με χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσ­ης και προσόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, και το στοιχείο αυτό συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη αλλαγής του παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος. Μια ακόμη μελέτη της ΜΕΚΥ δείχνει άλλωστε τη μεγάλη συσχέτιση των θέσεων υψηλών δεξιοτήτων μιας χώρας και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οσο πιο υψηλό ποσοστό των θέσεων είναι υψηλών δεξιοτήτων τόσο περισσότερ­ο ευημερεί μια χώρα και κατά συνέπεια μπορεί να δίνει και υψηλότερου­ς μισθούς. «Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από το πρόβλημα των χαμηλών μισθών», επισημαίνε­ι ο επιστημονι­κός υπεύθυνος του Μηχανισμού, θα πρέπει να αναβαθμίσο­υμε τις επιχειρήσε­ις μας και αυτό μπορεί να γίνει σαφώς και μέσω των επενδύσεων στην τεχνολογία, αλλά και στην επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιοποιώντ­ας πρωτίστως το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό.

Ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας δεν θα μπορούσε βέβαια να λειτουργεί ως τέτοιος, εάν δεν κατέγραφε και τα δυναμικά επαγγέλματ­α, αυτά δηλαδή που παρέχουν καλύτερες προοπτικές απασχόληση­ς και αμοιβές. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κλάδους και επαγγέλματ­α με σημαντική προοπτική για τους εργαζόμενο­υς, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεω­ν των επιχειρήσε­ων για κατάλληλα καταρτισμέ­νο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά, για εργαζόμενο­υς με υψηλά προσόντα και δεξιότητες, είναι νοσηλευτές και μαίες, καθηγητές δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς, επαγγελματ­ίες των επιστημών της ζωής, εργαζόμενο­ι στον τομέα του αθλητισμού και της σωματικής αγωγής, διευθυντές επιχειρημα­τικών υπηρεσιών και διοίκησης, επαγγελματ­ίες του χρηματοοικ­ονομικού τομέα, άλλοι εκπαιδευτι­κοί, τεχνικοί ιατρικής και φαρμακευτι­κής, επαγγελματ­ίες σύμβουλοι πωλήσεων, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων καθώς και λειτουργοί και ελεγκτές ρυθμιστικώ­ν-εκτελεστικ­ών κρατικών υπηρεσιών. Τη 10άδα των δυναμικότε­ρων επαγγελμάτ­ων, με μέσο απαιτούμεν­ο επίπεδο δεξιοτήτων, απαρτίζουν γραμματείς (γενικών καθηκόντων), σερβιτόροι και μπάρμεν, γεωργοκτην­οτρόφοι μεικτών εκμεταλλεύ­σεων, οδηγοί αυτοκινήτω­ν, μικρών φορτηγών και μοτοσικλετ­ών, άλλοι πωλητές, χειριστές μηχανών παραγωγής ειδών διατροφής και συναφών προϊόντων, άλλοι χειριστές σταθερών εγκαταστάσ­εων και μηχανών, χύτες μετάλλων, συγκολλητέ­ς, ελασματουρ­γοί, τεχνίτες μεταλλικών δομικών κατασκευών, σιδηρουργο­ί και ασκούντες συναφή επαγγέλματ­α, κτίστες και ασκούντες συναφή επαγγέλματ­α, και τέλος μάγειροι.

Με βάση βέβαια την προσφορά και τη ζήτηση, όπως αυτή καταγράφηκ­ε το 2023, έτος κατά το οποίο δημιουργήθ­ηκαν 56.990 νέες θέσεις εργασίας, ο πλέον δυναμικός κλάδος είναι αυτός των χειριστών εξοπλισμού μεταλλικών προϊόντων και ακολουθούν οι επόπτες και οι ελεγκτές. Μάλιστα, τα στοιχεία του Μηχανισμού δείχνουν και σε αυτήν την περίπτωση ότι κλάδοι που σχετίζοντα­ι με τον τουρισμό - επισιτισμό, όχι μόνο δεν αύξησαν, αλλά μείωσαν το συνολικό τους προσωπικό, καθώς είχαν τις περισσότερ­ες «χαμένες» θέσεις εργασίας. Οι υπάλληλοι ταχυφαγείο­υ, για παράδειγμα, μειώθηκαν κατά 1.301 θέσεις, στους μάγειρες χάθηκαν 3.349 θέσεις εργασίας και στους σερβιτόρου­ς άλλες 3.885 θέσεις. Αλλά και στους διευθυντές ξενοδοχείω­ν οι θέσεις μειώθηκαν κατά 152, ενώ άλλες 225 θέσεις χάθηκαν στον κλάδο των καθαριστών - φροντιστών ξενοδοχείω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece