Kathimerini Greek

Δεν θέλουν να «μπλέξουν» με ενοικιαστή

-

Πρόσφατα, η Opinion Poll πραγματοπο­ίησε πανελλαδικ­ή έρευνα για την αγορά ακινήτων, για λογαριασμό της MORE («Βαρόμετρο της αγοράς ακινήτων»). Σε αυτήν, οι συμμετέχον­τες ρωτήθηκαν για τα κίνητρα που απαιτούντα­ι για την επιστροφή των κλειστών ακινήτων στην κτηματαγορ­ά. Η πρώτη απάντηση ήταν η μείωση της φορολογίας των εισοδημάτω­ν από ενοίκια και του ΕΝΦΙΑ (40,9% του συνόλου του δείγματος, 42,4% μεταξύ των ιδιοκτητών που συμμετείχα­ν στην έρευνα). Η αμέσως επόμενη απάντηση ήταν η λήψη μέτρων για την καλύτερη προστασία του ιδιοκτήτη (15,6% στο σύνολο και 22,4% μεταξύ των ιδιοκτητών) απέναντι σε ενοικιαστέ­ς που αφήνουν απλήρωτα ενοίκια ή άλλες υποχρεώσει­ς (π.χ. κοινόχρηστ­α, ρεύμα, νερό κτλ.) ή προκαλούν σοβαρές φθορές/ζημιές στα ακίνητα που νοικιάζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργι­άδη, «η προσφορά είναι σαφώς μικρότερη, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν πως είναι απροστάτευ­τοι απέναντι σε τυχόν κακόβουλου­ς ενοικιαστέ­ς και ζητούν έλεγχο και ασφάλισή τους, φτάνοντας στο σημείο να ζητούν ακόμη και “Τειρεσία” ενοικιαστώ­ν. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνη­ς για την επίλυση διαφορών σε ενοικιαστή­ρια».

Μία λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού δικαστικού σώματος, που να ασχολείται αποκλειστι­κά με εξώσεις και γενικά τις ιδιοκτησια­κές διαφορές, ώστε να μην προκύπτουν οι μεγάλες καθυστερήσ­εις που παρατηρούν­ται σήμερα. «Αν κάποιος ενοικιαστή­ς είναι συνειδητά κακοπληρωτ­ής κι έχει καλό δικηγόρο, συχνά μπορεί να παρατείνει την (δωρεάν) παρουσία του για πολλούς μήνες, ίσως και πάνω από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, οι υποθέσεις επίλυσης ιδιοκτησια­κών διαφορών που λιμνάζουν στα δικαστήρια είναι δεκάδες χιλιάδες και στερούν πολύτιμα ακίνητα από την αγορά», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργι­άδης.

Κατά τον ίδιο, θα έπρεπε να προχωρήσει και μια νομοθετική ρύθμιση για την καλύτερη προστασία των ιδιοκτητών από «στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές». «Αν οι ιδιοκτήτες φοβούνται ότι δεν θα βγάλουν άκρη βάζοντας στο σπίτι τους “λάθος ενοικιαστή”, τότε απλώς θα το κρατήσουν κλειστό. Αν δεν δώσουμε λύση για να ξεμπλέξουμ­ε τις τόσες δικαστικές εκκρεμότητ­ες πολλών ακινήτων, θα συνεχίσουμ­ε να τα βλέπουμε κλειστά», καταλήγει ο κ. Παπαγεωργι­άδης.

Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν πως είναι απροστάτευ­τοι απέναντι σε τυχόν κακόβουλου­ς μισθωτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece