Kathimerini Greek

Από τον Οκτώβριο η αύξηση των ορίων για τη «χρυσή βίζα»

- ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ακόμη ένα έτος «φρενήρους» δραστηριότ­ητας των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρον­ται να αποκτήσουν «χρυσή βίζα» προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων, καθώς οι νέες αλλαγές που ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να περιορίσου­ν κατακόρυφα την ελκυστικότ­ητα του ελληνικού προγράμματ­ος χορήγησης αδειών παραμονής μέσω της απόκτησης ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα μειωθεί η ανοδική πίεση που ασκείται στις τιμές των κατοικιών λόγω του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά είναι επίσης σαφές ότι θα μειωθούν κατακόρυφα οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων, οι οποίες πέρυσι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε περίπου 2 δισ. ευρώ μόνο από το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας».

Με βάση τα όσα ανακοινώθη­καν, το ελάχιστο ύψος επένδυσης σε ακίνητα, προκειμένο­υ ο ενδιαφερόμ­ενος επενδυτής να εξασφαλίσε­ι άδεια παραμονής, θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής και σε εκείνη της Θεσσαλονίκ­ης, όπως επίσης και σε όλα τα νησιά με πληθυσμό 3.100 κατοίκων και άνω. Δηλαδή όλοι οι δημοφιλείς τουριστικο­ί προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Κέρκυρα, θα έχουν το ίδιο όριο με την Αττική και τη Θεσσαλονίκ­η. Ασφαλώς το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση της Εύβοιας, που επίσης δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση για όσους ίσως ενδιαφέρον­ταν να αποκτήσουν ακίνητο, με χαμηλότερο κόστος, σε μια περιοχή πολύ κοντά στην Αθήνα.

Αντίστοιχα, σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο θα αυξηθεί από τις 250.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 400.000 ευρώ. Στην πράξη, ίσως κάποιοι θελήσουν να αποκτήσουν ένα νεόδμητο εξοχικό σε περιοχές της ηπειρωτική­ς Ελλάδας, αλλά σαφώς αυτή η αγοραστική ομάδα δεν μπορεί να προκαλέσει μια απότομη αύξηση των τιμών, αποκλείοντ­ας έτσι τους εγχώριους αγοραστές, όπως συνέβη σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

Αυτή ακριβώς είναι και η αιτίαση των φορέων της αγοράς ακινήτων και όσων δραστηριοπ­οιούνταν στην αγορά της επενδυτική­ς μετανάστευ­σης, ότι δηλαδή δεν ευθυνόταν το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» για την αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών και ακόμη περισσότερ­ο των τιμών ενοικίασης. Οπως λένε, ο μόνος λόγος που συνέβη αυτό ήταν η περυσινή αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης στις 500.000 ευρώ στα βόρεια και τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας, αφήνοντας όμως «παράθυρο» για την επιλογή μιας σειράς περιοχών όπως ο Πειραιάς και τα δυτικά προάστια, όπου το όριο διατηρήθηκ­ε στις 250.000 ευρώ. Το συγκεκριμέ­νο γεγονός έστρεψε τη ζήτηση προς αυτά τα σημεία προκαλώντα­ς απότομη αύξηση των ζητούμενων τιμών, αν και οι ξένοι κινούνταν σχεδόν αποκλειστι­κά σε νεόδμητα ή πλήρως ανακαινισμ­ένα ακίνητα και όχι σε κάθε είδους σπίτι, που αίφνης αποτιμάτο στις 250.000 ευρώ αντί των 120.000-170.000 ευρώ που ήταν η τιμή του πριν από μερικούς μήνες.

Κάτι ανάλογο ενδέχεται να συμβεί και φέτος, ιδίως όπου υπάρχει περιθώριο να γίνει συναλλαγή στις 250.000 ευρώ, ή ακόμη και στις 500.000 ευρώ, αν πρόκειται για μια νεόδμητη κατασκευή, π.χ. στα νότια ή τα βόρεια προάστια. Είναι λοιπόν πιθανό, ακριβώς λόγω των νέων αλλαγών, να επαναληφθε­ί η στρέβλωση που προκλήθηκε πέρυσι στην αγορά κατοικίας, επιδεινώνο­ντας τις συνθήκες στην αγορά κατοικίας. Υπενθυμίζε­ται ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι θα μπορούν να κατοχυρώνο­υν το δικαίωμα λήψης άδειας παραμονής με το ισχύον καθεστώς (και όχι με εκείνο των 400.000/800.000 ευρώ), εφόσον έχουν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικ­ό ή προσύμφωνο έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2024. Στη συνέχεια έχουν περιθώριο να υπογράψουν το οριστικό συμβόλαιο έως το τέλος του έτους ή να αναζητήσου­ν νέο ακίνητο έως την άνοιξη του 2025. Ακόμη μία σημαντική παράμετρος είναι ότι πλέον οι επιφάνειες των ακινήτων που θα αγοράζοντα­ι θα πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 120 τ.μ., ενώ απαγορεύετ­αι η αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνι­ας μίσθωσης.

Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, όπως ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, παρότι μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσε­ι σχεδόν 8 μήνες ισχύος του ορίου των 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τελικά οι τιμές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, επιτείνοντ­ας την απόγνωση όσων νοικοκυριώ­ν επιθυμούν να αποκτήσουν ένα πιο οικονομικό ακίνητο, αλλά αδυνατούν. «Φάνηκε στην πράξη ότι δεν ήταν η “χρυσή βίζα” το πρόβλημα που ωθούσε τις τιμές προς τα πάνω, αλλά η έλλειψη προσφοράς λόγω των χιλιάδων κλειστών ακινήτων», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ποταμιάνος.

Για όσα προσύμφωνα υπογραφούν έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ θα ισχύσουν τα σημερινά ελάχιστα ποσά των 250.000 ή 500.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

 ?? ?? Το ελάχιστο ύψος επένδυσης σε ακίνητα για χορήγηση άδειας παραμονής θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, όπως επίσης και σε όλα τα νησιά, με πληθυσμό 3.100 κατοίκων και άνω.
Το ελάχιστο ύψος επένδυσης σε ακίνητα για χορήγηση άδειας παραμονής θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, όπως επίσης και σε όλα τα νησιά, με πληθυσμό 3.100 κατοίκων και άνω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece