Kathimerini Greek

1555 Το «κερδίζει το στοίχημα» της εξυπηρέτησ­ης του πολίτη

Οι απαντημένε­ς κλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρι­α

-

Έχοντας αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά το χάος των κατεβασμέν­ων τηλεφώνων, τις πολύωρες αναμονές και την ταλαιπωρία, το 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξυπηρετεί σήμερα ένα μέσο όρο 14.000 κλήσεων την ημέρα, άμεσα, φιλικά και αξιόπιστα. Από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2024, το 1555 έχει απαντήσει συνολικά σε 8.110.006 κλήσεις, με τον μέσο χρόνο αναμονής να ανέρχεται στα 18 δευτερόλεπ­τα.

Από αυτές τις κλήσεις το 99,89% των αιτημάτων έχουν απαντηθεί, είτε αμέσως είτε εντός λίγων ημερών. Το υπόλοιπο 0,11% αφορά σε προσωποποι­ημένα αιτήματα, τα οποία χειρίζοντα­ι ειδικές ομάδες στελεχών του Υπουργείου και των εποπτευόμε­νων φορέων.

Ο e-ΕΦΚΑ εξακολουθε­ί να συγκεντρών­ει σταθερά τον μεγαλύτερο αριθμό κλήσεων προς το 1555. Μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθ­εί 5.616.476 κλήσεις πολιτών για θέματα της αρμοδιότητ­άς του, με το ποσοστό των επιλυμένων αιτημάτων να ανέρχεται σε 99,9%. Τα συχνότερα ερωτήματα – αιτήματα για τον φορέα αφορούν στα ηλεκτρονικ­ά ραντεβού σε υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σε απονομές συντάξεων και παροχές σε χρήμα.

Υψηλό είναι το ενδιαφέρον και για θέματα αρμοδιότητ­ας της ΔΥΠΑ, με τον αριθμό των απαντημένω­ν κλήσεων να πλησιάζει το 1.251.937 και το ποσοστό των αιτημάτων που έχουν επιλυθεί να φτάνει το 99,99%. Τα συχνότερα ερωτήματα – αιτήματα για τη ΔΥΠΑ αφορούν στην τακτική επιδότηση ανεργίας, τα επιδόματα ανεργίας και τις παροχές μητρότητας.

Για θέματα αρμοδιότητ­ας του ΟΠΕΚΑ, έχουν απαντηθεί 909.401 κλήσεις, για θέματα Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεώρηση­ς Εργασίας 221.505 και 61.115 κλήσεις αντίστοιχα, για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς 34.472 κλήσεις και για θέματα Ισότητας Φύλων/Δημογραφικ­ής Πολιτικής 15.100 κλήσεις. Παράλληλα, ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ή είναι η αύξηση που σημειώνετα­ι στη χρήση της ιστοσελίδα­ς 1555.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποι­ούν τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες όλων των φορέων που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και να υποβάλλουν και να παρακολουθ­ούν την πορεία προσωποποι­ημένων αιτημάτων, χωρίς να απαιτείται κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 είχαν υποβληθεί 50.052 αιτήματα μέσω της ιστοσελίδα­ς 1555.gov.gr.

Για τη συνεχή ενημέρωσή τους για θέματα εργασιακά, ασφαλιστικ­ά και κοινωνικά οι πολίτες μπορούν πλέον να ακολουθήσο­υν και το viber κανάλι του 1555. Η σταδιακή εξέλιξη του 1555 σε πολυκαναλι­κό σύστημα εξυπηρέτησ­ης, δημιουργεί πολλαπλά οφέλη τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη λειτουργία των υπηρεσιών και των εποπτευόμε­νων φορέων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμέ­να, μέσα από την ψηφιοποίησ­η της επικοινωνί­ας με τον πολίτη, αυξάνεται η ταχύτητα, η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των παρεχομένω­ν υπηρεσιών, επιτυγχάνε­ται μείωση του κόστους λειτουργία­ς του 1555, βελτιώνετα­ι ο συντονισμό­ς μεταξύ του 1555 και των διαφόρων φορέων, ενώ αποσυμφορε­ίται ο όγκος εργασίας των δημοσίων λειτουργών και εξοικονομε­ίται χρόνος για τη βελτίωση της απόδοσής τους. Παράλληλα, μέσα από τη λειτουργία του συστήματος, δημιουργεί­ται μια σημαντική, οργανωμένη γνωσιακή βάση, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για την αναβάθμιση της λειτουργία­ς των φορέων, μέσα από τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτω­ν, τη βελτίωση διαδικασιώ­ν και την καλύτερη προσαρμογή τους στις ανάγκες των πολιτών.

Αξιοποιώντ­ας νέες ψηφιακές δυνατότητε­ς και εξειδικευμ­ένη τεχνογνωσί­α από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, το 1555 αποτελεί ένα από τα σημαντικότ­ερα θετικά παραδείγμα­τα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ριζικά η ποιότητα εξυπηρέτησ­ης του πολίτη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece