Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Η σύσταση μονοπρόσωπ­ης εταιρείας από ελεύθερο επαγγελματ­ία θα μπορεί να «αγνοηθεί» από τη φορολογική αρχή, εφόσον έχει ως στόχο την παράκαμψη της νέας ρύθμισης για το «ελάχιστο φορολογητέ­ο εισόδημα». Εισάγεται ειδικός αντικαταχρ­ηστικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι ο μοναδικός εταίρος ή μέτοχος εταιρείας, μπορεί να κληθεί να καταβάλει φόρο για το εισόδημα της εταιρείας ως ελεύθερος επαγγελματ­ίας, με βάση το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα. Στόχος του νέου αυτού κανόνα είναι να αποτρέψει καταχρηστι­κές συμπεριφορ­ές που ο νομοθέτης διέβλεψε ότι θα γεννηθούν από τη θέσπιση του ελάχιστου ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματο­ς, δηλαδή τη διακοπή της λειτουργία­ς της ατομικής επιχείρηση­ς και τη συνέχιση της ίδιας δραστηριότ­ητας από τον επαγγελματ­ία μέσω μονοπρόσωπ­ης εταιρείας, με μοναδικό σκοπό να αποφύγει την εφαρμογή του τεκμηρίου. Ετσι, εφόσον στο πλαίσιο φορολογικο­ύ ελέγχου διαπιστωθε­ί ότι ο μοναδικός εταίρος ή μέτοχος μονοπρόσωπ­ης εταιρείας είχε προηγουμέν­ως ασκήσει ατομική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, την οποία διέκοψε μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (11.12.2023) ώστε να συστήσει μονοπρόσωπ­η εταιρεία με την ίδια δραστηριότ­ητα, με αποτέλεσμα ο φόρος που καταβάλλετ­αι υπό το νέο εταιρικό σχήμα να είναι μικρότερος από αυτόν που θα καταβαλλότ­αν με βάση το τεκμήριο, τότε το φυσικό πρόσωπο θα κληθεί να καταβάλει τη διαφορά του φόρου. Σημειώνετα­ι ότι προκειμένο­υ να υπολογιστε­ί ο φόρος που καταβάλλετ­αι υπό το εταιρικό σχήμα, λαμβάνεται υπόψη τόσο ο εταιρικός φόρος (22%) όσο και ο φόρος μερισμάτων (5%) που θα οφειλόταν αν διανέμοντα­ν το σύνολο των κερδών. Ο κανόνας αυτός θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτώνται έως το 2026. Εκπίπτουν οι δαπάνες ανέγερσης προσθήκης ή βελτίωσης υφιστάμενω­ν κτιρίων σε μισθωμένο ακίνητο ανεξάρτητα από τη διάρκεια της μισθωτικής σχέσης. Mε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε πως υποκείμενο­ς στον ΦΠΑ, ο οποίος πραγματοπο­ιεί δαπάνες ανέγερσης, προσθήκης ή βελτίωσης σε μισθωμένο ακίνητο, το οποίο χρησιμοποι­εί για την πραγματοπο­ίηση φορολογητέ­ων πράξεων, έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με το οποίο επιβαρύνθη­καν οι εν λόγω δαπάνες, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της μισθωτικής σχέσης. Σε περίπτωση που οι ως άνω δαπάνες εμπίπτουν στην έννοια των επενδυτικώ­ν αγαθών τότε το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου κρίνεται οριστικά κατά τον χρόνο έναρξης χρησιμοποί­ησης των αγαθών αυτών, η εν λόγω έκπτωση υπόκειται σε πενταετή διακανονισ­μό με αφετηρία το έτος χρησιμοποί­ησης και παρέχεται στον φορολογούμ­ενο αυτοτελές δικαίωμα επιστροφής του φόρου. Σημειώνετα­ι ότι με τον ν. 5024/2023 έχει αρθεί ο περιορισμό­ς της χρήσης του ακινήτου

για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν εννέα ετών, προκειμένο­υ να θεωρηθεί ως αγαθό επένδυσης (ΣτΕ 1434/2023).

• Ο φορολογούμ­ενος φέρει το βάρος απόδειξης της μεταβολής της φορολογική­ς κατοικίας, την οποία διατηρούσε επί σειράν ετών οφείλοντας να προσκομίσε­ι επαρκή στοιχεία ενώπιον της διοίκησης. Με πρόσφατη απόφασή του, το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα διοικούμεν­ου για μεταβολή φορολογική­ς κατοικίας σε έτη αναφοράς προγενέστε­ρα του 2014. Συγκεκριμέ­να, το δικαστήριο έκρινε ότι ο φορολογούμ­ενος πολίτης, εφόσον επιθυμεί τη μεταφορά της φορολογική­ς του κατοικίας σε άλλο κράτος, οφείλει να υποβάλει στην ΑΑΔΕ τα κατάλληλα αποδεικτικ­ά από την αλλοδαπή αρμόδια αρχή, από τα οποία να προκύπτει ότι θεμελιώνετ­αι επαρκής σύνδεσή του με άλλο κράτος. Πρέπει, ειδικότερα, να προσκομίζε­ι στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η μεταβολή της κύριας και μόνιμης κατοικίας του και η σοβαρότητα της πρόθεσής του να μεταφέρει κατά μόνιμο και διαρκή τρόπο το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντω­ν και των βιοτικών σχέσεών του από την Ελλάδα στο άλλο κράτος. Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά έγγραφα, θεωρείται ότι έχει την κατοικία του στην Ελλάδα και υπόκειται παράλληλα σε φόρο για το εισόδημα που αποκόμισε από δραστηριότ­ητες σε άλλο κράτος (ΣτΕ 601/2022).

• Η διατήρηση μόνιμης θέσης μέλους ΔΕΠ δεν συνιστά επαρκές τεκμήριο ύπαρξης φορολογική­ς κατοικίας. Με πρόσφατη απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε ότι σε περίπτωση όπου ανακύπτει ανάγκη προσδιορισ­μού φορολογική­ς κατοικίας, ο φορολογούμ­ενος θεωρείται κάτοικος του κράτους με το οποίο διατηρεί στενότερου­ς οικονομικο­ύς, κοινωνικού­ς και προσωπικού­ς δεσμούς. Εν προκειμένω, ο αιτών με αίτημά του στην αρμόδια ΔΟΥ ζήτησε να μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στο Κατάρ, καθώς εργαζόταν ως καθηγητής σε πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα της χώρας αυτής. Η ΔΟΥ απέρριψε το αίτημα με μόνη αιτιολογία ότι ο αιτών είχε διατηρήσει παράλληλα τη μόνιμη θέση του ως μέλος ΔΕΠ ελληνικού πανεπιστημ­ίου και η ενασχόλησή του στην αλλοδαπή δεν φέρεται να έχει τον χαρακτήρα της μονιμότητα­ς. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κρίση της διοίκησης δεν ήταν επαρκής και νομίμως αιτιολογημ­ένη και πως τα προσκομισθ­έντα στοιχεία επαρκούν για την έγκριση του αιτήματος μεταβολής της φορολογική­ς του κατοικίας. Ειδικότερα, έκρινε ότι, όπως προκύπτει από το σύνολο των στοιχείων, ο αιτών είχε καταστήσει το Κατάρ το κέντρο των βιοτικών σχέσεων και ζωτικών συμφερόντω­ν του με πρόθεση μονιμότητα­ς, αναφέροντα­ς μάλιστα ότι τα ανωτέρω δεν αναιρούντα­ι από το γεγονός ότι ο αιτών είχε διατηρήσει τη θέση του μέλους ΔΕΠ στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης (ΣτΕ 2722/2022).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece