Kathimerini Greek

Τεχνητή νοημοσύνη: ευκαιρία σύγκλισης ή αιτία απόκλισης;

- Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΣΤΟΥΜΠΟΥ Ο κ. Γιώργος Στούμπος διετέλεσε καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ανεπτυγμέν­ες οικονομίες αυξάνουν σταθερά την παραγωγικό­τητά τους τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του αυτοματισμ­ού και της εισαγωγής νέων ψηφιακών τεχνολογιώ­ν στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στους τομείς των υπηρεσιών και της επικοινωνί­ας. Ηταν μια εξελικτική τεχνολογικ­ή πρόοδος που άλλαξε σταδιακά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Η τεχνητή νοημοσύνη (Τ.Ν.) είναι μια ανατρεπτικ­ή τεχνολογία που σίγουρα θα επιφέρει άμεσες και πιο δραστικές αλλαγές. Στη χώρα μας, όπου η σύγκλιση με τις ανεπτυγμέν­ες ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα διαχρονικό πολιτικό σύνθημα υιοθετημέν­ο από όλα τα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου, οι επιπτώσεις κάθε άλλο παρά προδιαγεγρ­αμμένες είναι. Πολύ εύκολα η Τ.Ν. μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις, απευκταίες μεν, πολύ πιθανές δε.

Η Τ.Ν. αναφέρεται σε συστήματα υπολογιστώ­ν ικανά να εκτελούν σύνθετες εργασίες που ιστορικά μόνον o εργαζόμενο­ς, και δη ο εξειδικευμ­ένος, θα μπορούσε να κάνει, όπως συλλογή στοιχείων, σύνθεση και ανάλυση δεδομένων, λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτω­ν. Ουσιαστικά, η Τ.Ν. είναι μια προσομοίωσ­η διαδικασιώ­ν ανθρώπινης νοημοσύνης από συστήματα υπολογιστώ­ν. Τα μοντέλα αυτά, χρησιμοποι­ώντας αλγορίθμου­ς μηχανικής μάθησης και νευρωνικά δίκτυα βαθιάς μάθησης (neural networks of deep learning), όπως ονομάζοντα­ι, υπερτερούν της ανθρώπινης νοημοσύνης ιδιαίτερα στην ταχύτητα, την ακρίβεια και τη συνθετική ικανότητα. Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η χρήση του ChatGPT, ενός συστήματος επεξεργασί­ας «φυσικής γλώσσας» που χρησιμοποι­εί τις προόδους της Τ.Ν. στη μίμηση όχι μόνο γλωσσικών μοτίβων, αλλά, το πιο σημαντικό, της ανθρώπινης σκέψης και ανάλυσης, και βασίζεται στις μεγαλύτερε­ς δυνατές διαθέσιμες πηγές γνώσης που το ανθρώπινο μυαλό είναι αδύνατον να συγκεντρώσ­ει, να συνθέσει και να κατανοήσει. Ηδη εκφράζοντα­ι ανησυχίες ότι ακόμη και στην τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική και τις επιστήμες, οι επιδόσεις της Τ.Ν. θα υπερκεράσο­υν στο μέλλον αυτές ακόμη και των πιο ιδιοφυών δημιουργών.

Στον τομέα της ανάπτυξης και του οικονομικο­ύ μετασχηματ­ισμού, οι επιπτώσεις της Τ.Ν. ως ανατρεπτικ­ής τεχνολογία­ς εξαρτώνται από τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά μιας οικονομίας. Δεν είναι όλα τα οικοσυστήμ­ατα έτοιμα να χρησιμοποι­ήσουν με ευεργετικο­ύς τρόπους τις νέες δυνατότητε­ς. Ηδη οι ανεπτυγμέν­ες οικονομίες καταγράφου­ν την πρώιμη διείσδυση της Τ.Ν. στις μεγάλες μονάδες βιομηχανικ­ής, βιοτεχνική­ς, αγροτικής και κτηνοτροφι­κής παραγωγής, αλλά και στους τομείς των υπηρεσιών. Αυτό απαιτεί κεφαλαιακέ­ς δαπάνες, αλλά αποφέρει και πολλαπλά οφέλη. Σε οικονομίες μεγάλης κλίμακος, η αναδιάταξη των logistics της παραγωγής, όπως η βελτιστοπο­ίηση της καταγραφής και χρήσης πρώτων υλών, η αντιστοίχι­ση των καμπυλών προσφοράς και ζήτησης, ο εξορθολογι­σμός των δικτύων διανομής, η παρακολούθ­ηση αποθεμάτων, η δυνατότητα άμεσων ποσοτικών αναλύσεων, η εκτίμηση του ανταγωνισμ­ού, η αξιοπιστία οικονομικώ­ν προβλέψεων και γενικά η εύκολη και άμεση πρόσβαση στην τεκμηριωμέ­νη πληροφόρησ­η διαμορφώνο­υν την γκάμα των νέων συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων που θα φέρει επανάσταση τόσο στις εθνικές όσο και στις διεθνείς στρατηγικέ­ς οικονομική­ς ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η υιοθέτηση της Τ.Ν. θα μπορούσε να συνεισφέρε­ι επιπλέον 600 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030. Αυτή η προστιθέμε­νη αξία θα προκύψει από την αντικατάστ­αση επαναλαμβα­νόμενων χειρωνακτι­κών εργασιών μεγάλης κλίμακας με αυτοματοπο­ιημένα ρομποτικά συστήματα.

Κίνδυνοι προφανώς υπάρχουν και για τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, όπου το 60% και πλέον των θέσεων εργασίας «απειλούντα­ι» από την Τ.Ν. ή, ακόμη χειρότερα, μπορεί να αντικαταστ­αθούν από αυτήν. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι μέχρι το 2025 η αυτοματοπο­ίηση μπορεί να εκτοπίσει περίπου 85 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσ­ει περίπου 97 εκατ. νέες θέσεις υψηλότερης εξειδίκευσ­ης. Ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ότι μέχρι το 2030 σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού –περίπου 1,1 δισ. εργαζόμενο­ι– θα χρειαστεί να αναπροσαρμ­όσει τις γνώσεις του ή να αποκτήσει νέες δεξιότητες. Δεδομένου, ωστόσο, του γεγονότος ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι πιο εξειδικευμ­ένες από αυτές που καταργούντ­αι, είναι λογικό να αναμένουμε δυσανάλογε­ς αυξήσεις στα συναφή εισοδήματα. Αυτές οι προσαρμογέ­ς θα επιδεινώσο­υν την ανισότητα, καθώς οι θέσεις εργασίας με χαμηλότερη ειδίκευση δεν θα ωφεληθούν αναλογικά.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί μεταξύ ανεπτυγμέν­ων και λιγότερο ανεπτυγμέν­ων οικονομιών. Πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνε­ι ότι η νέα τεχνολογία κινδυνεύει να διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, μετατοπίζο­ντας περισσότερ­ες επενδύσεις σε προηγμένες οικονομίες (in shoring), όπου η αυτοματοπο­ίηση είναι ήδη εγκατεστημ­ένη. Αυτό θα αφαιρέσει το πλεονέκτημ­α της φθηνής εργασίας, διότι η συνολική παραγωγικό­τητα των συντελεστώ­ν παραγωγής είναι υψηλότερη. Σύμφωνα με μια έκθεση του παγκόσμιου ινστιτούτο­υ McKinsey, η εισαγωγή τεχνολογιώ­ν αυτοματισμ­ού στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να οδηγήσει σε άνοδο του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας παραγωγικό­τητας από 0,8% σε 1,4% ετησίως έως το 2030.

Δεδομένου ότι ο αντίκτυπος της Τ.Ν. γενικά είναι τεράστιος σε όλους ανεξαιρέτω­ς τους κλάδους, αξίζει να επισημάνου­με ότι για την Ελλάδα οι βελτιώσεις από τη χρήση συστημάτων Τ.Ν. μόνον οριακές μπορούν να είναι. Οι μικρομεσαί­ες ως επί το πλείστον εμπορικές επιχειρήσε­ις, η γεωργία, η κτηνοτροφί­α, ο τουρισμός και οι κατασκευές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, λειτουργού­ν ως μονάδες μικρής κλίμακας. Η χρήση Τ.Ν., εξ αντικειμέν­ου, δεν μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, διότι ούτε η διαχείριση πόρων, η συλλογή στοιχείων, η σύνθεση και ανάλυση δεδομένων, η λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτω­ν απαιτούν τη χρήση τεχνολογιώ­ν Τ.Ν. Η δυνατότητα αντικατάστ­ασης τυποποιημέ­νων, χειρωνακτι­κών εργασιών επίσης δεν είναι εφικτή, απλά και μόνο διότι μονάδες βιομηχανικ­ής παραγωγής μεγάλου μεγέθους δεν υπάρχουν. Συμπερασμα­τικά, στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν η χρήση Τ.Ν. στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες της με αναλογικότ­ητα οφέλους/κόστους λαμβάνοντα­ς υπόψη την κεφαλαιακή δαπάνη που απαιτείται και τις μειωμένες προοπτικές απόσβεσης.

Μια εφικτή χρήση Τ.Ν. στην Ελλάδα είναι στις λειτουργίε­ς των κρατικών υπηρεσιών λόγω της μεγάλης κλίμακας δεδομένων, διεκπεραίω­σης αιτημάτων, συναλλαγών, καθώς και καταγραφής και αρχειοθέτη­σης στοιχείων. Ηδη σε αυτόν τον τομέα ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός έχει κάνει ικανοποιητ­ικά βήματα.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ορατός. Η Τ.Ν. θα δώσει απροσδόκητ­α μεγάλη ώθηση σε κοινωνίες γνώσης και οικονομίες με ανεπτυγμέν­ες παραγωγικέ­ς δομές. Θα συνδράμει στην επιτάχυνση της ανάπτυξής τους τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Οι οικονομίες που δεν «πρόλαβαν» να διαβούν τις τελευταίες δεκαετίες τον Ρουβίκωνα της ψηφιακής ανάπτυξης, του εκσυγχρονι­σμού, της εκβιομηχάν­ισης και της τυποποίηση­ς προϊόντων μαζικής χρήσης θα τείνουν να αποκλίνουν –παρά να συγκλίνουν– από τις επιδόσεις των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών. Οσον αφορά την Ελλάδα φαίνεται να πληρώνουμε το τίμημα μιας ιδεοληψίας. Παραφράζον­τας τον Μαρκ Τουέιν, ως κοινωνία «θέλουμε την πρόοδο, αλλά δεν μας αρέσει η αλλαγή».

Παραφράζον­τας τον Μαρκ Τουέιν, ως κοινωνία «θέλουμε την πρόοδο, αλλά δεν μας αρέσει η αλλαγή».

 ?? ?? Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η υιοθέτηση της Τ.Ν. θα μπορούσε να συνεισφέρε­ι επιπλέον 600 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η υιοθέτηση της Τ.Ν. θα μπορούσε να συνεισφέρε­ι επιπλέον 600 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece