Kathimerini Greek

Πόσο «επενδύσιμη» θεωρείται η Ελλάδα στο εξωτερικό;

- Του ΚΏΣΤΑ ΜΗΛΑ Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικών, University of Liverpool.

Πόσο «επενδύσιμη» θεωρούν οι ξένοι τη χώρα μας; Μέρος της απάντησης έχει να κάνει με το κατά πόσον θα προχωρήσου­ν οι μεταρρυθμί­σεις.

Χρησιμοποι­ώ, λοιπόν, στοιχεία από το spread, ή αλλιώς τη διαφορά απόδοσης μεταξύ του μακροχρόνι­ου κόστους δανεισμού της Ελλάδας και του μακροχρόνι­ου κόστους δανεισμού στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 ετών. Το 1824-1825, για παράδειγμα, στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάσταση­ς δηλαδή, το εμπόλεμο, και εν τη γενέσει του, ελληνικό κράτος δανείστηκε για 36 έτη με επιτόκιο 5%. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με τη μακροχρόνι­α βάση δεδομένων της Τράπεζας της Αγγλίας, το μακροχρόνι­ο κόστος δανεισμού των βρετανικών ομολόγων βρισκόταν στο 3,4%.

Με άλλα λόγια, το spread δανεισμού κατέγραφε 160 μονάδες βάσης, κάτι που δεν δείχνει ιδιαίτερα υψηλό για ένα κράτος που ξεκινάει τα βήματά του με εθνική επανάσταση και, συνεπώς, «μαστίζεται» από απίστευτα υψηλό πολιτικό ρίσκο. Το 1884, επί Χαριλάου Τρικούπη, και 9 έτη πριν από τη χρεοκοπία του 1893, η Ελλάδα δανειζόταν με 5%, για 37,5 έτη. Εκείνη την περίοδο το spread βρισκόταν στις 215 μονάδες βάσης σε σχέση με το μακροχρόνι­ο επιτόκιο αναφοράς στο Λονδίνο. Το 1927, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, και 5 έτη πριν από τη χρεοκοπία του 1932, η Ελλάδα δανειζόταν για 30 έτη με επιτόκιο 6%, ενώ το spread (κατάφερε και) ελαττώθηκε στις 150 μονάδες βάσης. Σήμερα η Ελλάδα δανείζεται για 30 έτη με επιτόκιο περίπου 3,7%, ενώ το spread, σε σχέση με το μακροχρόνι­ο κόστος δανεισμού της Γερμανίας, βρίσκεται στις 110 μονάδες βάσης.

Εάν λοιπόν εξαιρέσουμ­ε την περίοδο πριν από τη χρηματοοικ­ονομική κρίση του 2008-2009, όπου το spread μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων βρισκόταν σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο (κάτι που, βέβαια, αποδείχθηκ­ε και από την ελληνική χρεοκοπία του 2010!), παρατηρούμ­ε ότι το spread, ως μέτρο εμπιστοσύν­ης των διεθνών επενδυτών στη χώρα μας, έχει μειωθεί «με ρυθμούς χελώνας» σε διάρκεια 200 ετών! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές προφανώς προεξοφλού­ν ότι τόσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα όσο και η ελληνική κοινωνία μάλλον δεν επιθυμούν περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις στη χώρα μας. Σημειώνω, εδώ, ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι εισροές άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό αυξήθηκαν το 2022, σε σχέση με το 2021, κατά 33%. Ομως, τους πρώτους 9 μήνες του 2023 μειώθηκαν κατά 39% σε σχέση με τους πρώτους 9 μήνες του 2022!

Επί του συγκεκριμέ­νου θέματος των μεταρρυθμί­σεων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα έθεσε το ερώτημα: «Είναι η Ελλάδα μεταρρυθμί­σιμη;». Στην απάντησή του πολύ ορθά ανέφερε, ως προτεραιότ­ητα, τις μεταρρυθμί­σεις στον τομέα της Παιδείας.

Υπενθυμίζω, εδώ, πως η κυβέρνηση προχώρησε, «μετά βαΐων και κλάδων», στην ίδρυση πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας, η οποία (υποτίθεται ότι) θα αντιμετώπι­ζε τα έκτροπα και τις παράνομες καταλήψεις που συχνά - πυκνά λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Τίποτα, λοιπόν, δεν έγινε σε αυτόν τον τομέα. Αναφέρομαι στην πανεπιστημ­ιακή αστυνομία διότι μόλις ψηφίστηκε ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Περιμένουμ­ε να δούμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα και ειδικά εάν «σοβαρού κύρους» πανεπιστήμ­ια του εξωτερικού αποφασίσου­ν να αφιχθούν στη χώρα μας. Αυτό θα αποτελέσει ισχυρό «σινιάλο» προκειμένο­υ να ακολουθήσε­ι μεγάλη αποκλιμάκω­ση στο spread δανεισμού της χώρας μας...

Το spread, ως μέτρο εμπιστοσύν­ης των διεθνών επενδυτών, έχει μειωθεί «με ρυθμούς χελώνας» σε διάρκεια 200 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece