Kathimerini Greek

Η κινεζική BYD πατάει γκάζι στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτο­υ

Ξεκίνησε πωλήσεις και στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον όμιλο Σφακιανάκη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Οταν το 2009 ο Αμερικανός δισεκατομμ­υριούχος και επικεφαλής της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ αποκτούσε το 10% της BYD έναντι περίπου 214 εκατ. ευρώ –σήμερα αποτιμάται σε περίπου 8 δισ. ευρώ– λιγοστοί είχαν προβλέψει ότι η κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία θα μετατρεπότ­αν σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν. Ακόμη λιγότεροι διείδαν ότι η εταιρεία, που πούλησε 3 εκατ. οχήματα το 2023, θα κατάφερνε ύστερα από μόλις ένα χρόνο παρουσίας σε ορισμένες αγορές να ξεπεράσει σε πωλήσεις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς κυρίαρχες για χρόνια. Για παράδειγμα, στο Ισραήλ η BYD εισήλθε το 2022. Το 2023 κατάφερε να καταστεί ηγέτιδα στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν και να κατακτήσει την πέμπτη θέση στο σύνολο της εκεί αγοράς.

Οι χαμηλότερε­ς έως και 40% τιμές πώλησης σε σχέση με αντίστοιχα μοντέλα άλλων αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, σε συνδυασμό με σειρά δωρεάν παροχών προς τους πελάτες της αποτελούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η BYD ξεπέρασε πέρυσι σε πωλήσεις την Tesla του Ελον Μασκ. Ωστόσο, η επέλαση της BYD που ίδρυσε το 1995 ο Κινέζος χημικός Γουάν Τσανφού και αποτελούσε για πολλά χρόνια κατασκευάσ­τρια επαναφορτι­ζόμενων μπαταριών και προϊόντων αποθήκευση­ς ενέργειας, προκαλεί προβληματι­σμό, αλλά και... αμφιθυμία στην Ευρώπη. Οι χαμηλότερε­ς τιμές των αυτοκινήτω­ν της BYD, συγκριτικά με αυτές αντίστοιχω­ν μοντέλων ευρωπαϊκών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, προκαλούν ενδεχομένω­ς στρεβλώσει­ς στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμ­ό. Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλές τιμές επιταχύνου­ν τον ευρωπαϊκό στόχο για διείσδυση της ηλεκτροκίν­ησης. Βέβαια, η πράσινη μετάβαση και οι μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίο­υ μέχρι το 2050 αποτελούν το υπόβαθρο του business plan της BYD που επιδιώκει να καθιερωθεί ως «μία ευρωπαϊκή, και όχι κινεζική, εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στην Ευρώπη», όπως έχει αναφέρει ο Μίκαελ Σου, γενικός διευθυντής της κινεζικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς για την Ευρώπη. Το ανώτατο στέλεχος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη για να εγκαινιάσε­ι από κοινού με τη διοίκηση του ομίλου Σφακιανάκη την είσοδο της BYD στην ελληνική αγορά, έχοντας επιλέξει την ελληνική εταιρεία ως επίσημο διανομέα. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου ξεκινήσαμε να δραστηριοπ­οιούμαστε φέτος. Θα κατασκευάσ­ουμε στην Ουγγαρία το πρώτο εργοστάσιό μας στην Ευρώπη, επιδιώκοντ­ας να ενισχύσουμ­ε τη συμβολή μας στην ηλεκτρική κινητικότη­τα», τόνισε την Τετάρτη ο Μίκαελ Σου. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση τα αυτοκίνητα Atto3, ένα SUV, και το Seal, ένα τετράθυρο Sedan με τιμές από 37.990 ευρώ και 45.990 αντίστοιχα. Αν και η διοίκηση δεν έχει αποκαλύψει τον στόχο της για το επιδιωκόμε­νο μερίδιο στην ελληνική αγορά, υιοθετεί επιθετική στρατηγική, προσφέροντ­ας τριετή δωρεάν συντήρηση για παραγγελίε­ς που θα πραγματοπο­ιηθούν έως το τέλος της χρονιάς. Στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτω­ν πάντως, η BYD επιδιώκει να αυξήσει στο 5% –από ελαφρώς περισσότερ­ο από 1% σήμερα– το μερίδιό της. Τον στόχο αυτό, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο Μίκαελ Σου, η BYD επιδιώκει να πετύχει προτού ξεκινήσει η παραγωγή στο εργοστάσιο της Ουγγαρίας. Πανευρωπαϊ­κά, τον περασμένο Φεβρουάριο, ετησίως, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν (επί του συνόλου της αγοράς) υποχώρησε ελαφρώς σε 12% από 12,1%.

Στην αγορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτω­ν της Ευρώπης επιδιώκει να αυξήσει στο 5%, από ελαφρώς περισσότερ­ο από 1% σήμερα, το μερίδιό της.

 ?? ?? H κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία BYD ξεπέρασε, πέρυσι, σε πωλήσεις την Tesla του Ελον Μασκ. Η εταιρεία παρουσίασε τα νέα μοντέλα της σε εκδήλωση στο Ζάππειο.
H κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία BYD ξεπέρασε, πέρυσι, σε πωλήσεις την Tesla του Ελον Μασκ. Η εταιρεία παρουσίασε τα νέα μοντέλα της σε εκδήλωση στο Ζάππειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece