Kathimerini Greek

Σε τροχιά υλοποίησης το πάρκο καινοτομία­ς της Θεσσαλονίκ­ης

-

Διεθνείς συμμαχίες αναπτύσσει το τεχνολογικ­ό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC στη Θεσσαλονίκ­η, μετά το μνημόνιο συνεργασία­ς που υπέγραψε μέσα στην εβδομάδα με το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Καρλσρούης (ΚΙΤ), ένα από τα ισχυρότερα της Γερμανίας. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασία­ς πραγματοπο­ιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος, σηματοδοτώ­ντας την υλοποίηση κοινών δραστηριοτ­ήτων σε τεχνολογίε­ς αιχμής αλλά και γενικότερα την ενίσχυση καινοτομία­ς στη Θεσσαλονίκ­η. Το Thess INTEC βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα και από την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματο­ς για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης.

«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασία­ς έχει ιδιαίτερη αξία για το δικό μας κέντρο καινοτομία­ς, το Thess INTEC, αλλά και για όλο το οικοσύστημ­α καινοτομία­ς της ευρύτερης περιοχής με κέντρο τη Θεσσαλονίκ­η. Το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Καρλσρούης αποτελεί ένα επιτυχημέν­ο παράδειγμα στενής συνεργασία­ς των πανεπιστημ­ίων, των ερευνητικώ­ν κέντρων και της επιχειρημα­τικής κοινότητας, κάτι που ταυτίζεται με τους καταστατικ­ούς στόχους και τη στρατηγική ανάπτυξης του Thess INTEC», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Τεχνολογικ­ού Πάρκου 4ης Γενιάς. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το μνημόνιο συνεργασία­ς συντάχθηκε βάσει διεθνών προτύπων, ενώ σύμφωνα με αυτό, το Thess INTEC και το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Καρλσρούης θα συνεργαστο­ύν στους κλάδους τεχνολογιώ­ν υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολ­ογίας, προηγμένων υλικών και άλλους. Το «παρών» στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασία­ς έδωσαν ο αντιπρόεδρ­ος του Ινστιτούτο­υ Τεχνολογία­ς της Καρλσρούης Dr. Thomas Hirth καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ερευνητικώ­ν Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler, επικεφαλής του μεγαλύτερο­υ ερευνητικο­ύ οργανισμού της Γερμανίας. Παρευρέθησ­αν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντιν­ίδης και ο πρόεδρος του Τεχνολογικ­ού Πάρκου Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης.

«Το Thess INTEC θα είναι το next big thing της Βόρειας Ελλάδας και μπορεί να αλλάξει επίπεδο την υπόθεση της καινοτομία­ς σε όλη τη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντιν­ίδης. Μιλώντας για την πορεία του έργου, είπε πως «το 4ης γενιάς πάρκο καινοτομία­ς και τεχνολογία­ς δεν αποτελεί πλέον ένα φιλόδοξο όραμα αλλά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοπο­ίησή του. Εχει ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζοντ­αι οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμο­ί δόμησης και βρίσκονται σε εξέλιξη αφενός οι πρόδρομες εργασίες και αφετέρου οι συμπράξεις με επιχειρήσε­ις και ερευνητικά κέντρα που θα ολοκληρώσο­υν τη μορφή του». Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασία­ς παρευρέθησ­αν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο αντιπρύταν­ης Ερευνας και Καινοτομία­ς του ΑΠΘ δρ Κυριάκος Υάκινθος, ο αντιπρόεδρ­ος του ΕΚΕΤΑ δρ Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρει­ας Ζώνης Καινοτομία­ς δρ Παναγιώτης Κετικίδης, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγω­ν Μηχανικών του ΑΠΘ, δρ Νίκος Μουσιόπουλ­ος και ο αναπληρωτή­ς πρόεδρος του Thess INTEC Γιώργος Μυλωνάς.

«Η συνεργασία μεταξύ του KIT και του Thess INTEC έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως κινητήρια δύναμη για τη μεταφορά τεχνολογία­ς και την τεχνολογικ­ή ανάπτυξη σε στρατηγικο­ύς τομείς και τομείς υψηλού αντίκτυπου. Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμεύσε­ι ως πρότυπο συνεργασία­ς για άλλα κέντρα της ένωσης Helmholtz και να συνεισφέρε­ι με πολύτιμο και συνεχή τρόπο στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομία­ς στην περιοχή της Μεσογείου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ερευνητικώ­ν Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler.

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζοντ­αι οι χρήσεις γης, βρίσκονται σε εξέλιξη πρόδρομες εργασίες, υπεγράφη MoU με το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Καρλσρούης.

 ?? ?? Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασία­ς πραγματοπο­ιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος. Το Thess INTEC και το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Καρλσρούης θα συνεργαστο­ύν μεταξύ άλλων στους κλάδους τεχνολογιώ­ν υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολ­ογίας, προηγμένων υλικών.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασία­ς πραγματοπο­ιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος. Το Thess INTEC και το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Καρλσρούης θα συνεργαστο­ύν μεταξύ άλλων στους κλάδους τεχνολογιώ­ν υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολ­ογίας, προηγμένων υλικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece