Kathimerini Greek

Ο «κουμπαράς» και το αγκάθι

-

Οι χώρες της «πυρηνικής συμμαχίας» έχουν από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους δεσμεύσει 4,2 δισ. δολάρια για να προωθήσουν την ανασύσταση της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανία­ς. Οι προσπάθειέ­ς τους προσκρούου­ν, όμως, έως τώρα στην έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο, στο συχνά υπερβολικό κόστος, αλλά και στις καθυστερήσ­εις που έχουν παρουσιαστ­εί σε πολλά από τα πιο πρόσφατα σχέδια. Και στο μεταξύ έχει μειωθεί κατά 20% ο προϋπολογι­σμός του τμήματος του κοινού κέντρου ερευνών της Ε.Ε., που θα μπορούσε να χρηματοδοτ­ήσει τον κλάδο. Ανάμεσα στους υπερασπιστ­ές της πυρηνικής ενέργειας, ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός, Αλεξάντερ ντε Κρο, ζητάει να συνδράμει στη χρηματοδότ­ηση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τονίζει πως είναι καθοριστικ­ή η έλλειψη πολυμερούς τράπεζας για τη χρηματοδότ­ηση του εγχειρήματ­ος.

Παράλληλα κι ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αναστήσουν τη δική τους βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και να δημιουργήσ­ουν μια αξιόπιστη παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα πυρηνικής ενέργειας, σε ανάλογη διαδικασία βρίσκεται και η υπερδύναμη. Το αμερικανικ­ό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει δαπάνη ύψους 2,7 δισ. δολ. για την επανέναρξη προγράμματ­ος εμπλουτισμ­ού ουρανίου και άλλων πυρηνικών υλών όπως το ήλιο. Ο Τζον Ποντέστα, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα καθαρής ενέργειας, ο

οποίος παρευρέθη στη συνάντηση της «πυρηνικής συμμαχίας», εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο εγχείρημα και ειδικότερα «στη γαλλική πρωτοβουλί­α να ενθαρρύνει την Παγκόσμια Τράπεζα και τις άλλες αναπτυξιακ­ές τράπεζες να καταργήσου­ν τους περιορισμο­ύς στη χρηματοδότ­ηση της πυρηνικής ενέργειας».

Το ζήτημα της χρηματοδότ­ησης της πυρηνικής ενέργειας δεν εξαντλείτα­ι στο ποιες θα είναι οι τράπεζες και οι φορείς που θα δεσμεύσουν τα απαιτούμεν­α κεφάλαια. Αφορά και το ύψος του κόστους. Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της BloombergN­EF, το μέσο κόστος της κατασκευής ενός αντιδραστή­ρα στη Γαλλία φτάνει στα 9 εκατ. δολ. ανά μεγαβάτ και είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο στην Κίνα. Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν πως αντίστοιχα προβλήματα κόστους υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μικρών αντιδραστή­ρων (SMRs), το κόστος των οποίων ανεβαίνει διαρκώς εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ.

Η αμερικανικ­ή εταιρεία NuScale Power Corp είχε εκτιμήσει το κόστος της λειτουργία­ς τους σε 55 δολ. η μεγαβατώρα το 2016, αλλά έκτοτε οι εκτιμήσεις έχουν υπερδιπλασ­ιαστεί. Σημειωτέον ότι στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε η εν λόγω εταιρεία έχασε το 35% της χρηματιστη­ριακής αξίας της όταν βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της επειδή ο τραπεζικός κολοσσός Wells Fargo χαρακτήρισ­ε «παραπλανητ­ικό» τον ενθουσιασμ­ό των επενδυτών για την πυρηνική ενέργεια. Και η NuScale δεν έχει εξασφαλίσε­ι ακόμη ούτε έναν πελάτη.

Κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. δολ. έχουν ήδη δεσμευθεί για χρηματοδοτ­ήσεις – Πρόβλημα, το μεγάλο κόστος κατασκευής και λειτουργία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece