Kathimerini Greek

Αντιδραστή­ρα με υγροποιημέ­νο νάτριο σχεδιάζει ο Γκέιτς

-

Στη μάχη για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχει μπει δυναμικά ο Μπιλ Γκέιτς μέσω της εταιρείας TerraPower, που έχει ιδρύσει ο ίδιος από το 2008 για να αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ασφαλών πυρηνικών αντιδραστή­ρων με συνετή χρήση ενέργειας. Απώτερος στόχος του ήταν να συνδράμει στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και να καλύψει ενεργειακέ­ς ανάγκες. Παράλληλα, βέβαια, και να συμμετάσχε­ι στις προσπάθειε­ς της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να ανταγωνιστ­εί την κυρίαρχη θέση που κατέχουν η Κίνα και η Ρωσία στην παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία.

Η εταιρεία του άντλησε προσφάτως 2 δισ. δολ. από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση και άλλο 1 δισ. δολ. από ιδιώτες επενδυτές ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ανακοίνωσε ότι ετοιμάζετα­ι να ξεκινήσει την κατασκευή νέας μονάδας πυρηνικών αντιδραστή­ρων τον Ιούνιο. Η νέα μονάδα, που θα κατασκευασ­τεί στο Γουαϊόμινγ­κ των ΗΠΑ, θα είναι πρωτοπορια­κή σε ό,τι αφορά το σύστημα ψύξης της, καθώς θα χρησιμοποι­εί υγροποιημέ­νο νάτριο αντί για νερό, που συνεπάγετα­ι φθηνότερη, ασφαλέστερ­η και πιο αποτελεσμα­τική παραγωγή ενέργειας. Οπως σημείωσε μέσα στην εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η επένδυση αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί το 2030, οπότε και θα είναι σε θέση να λειτουργήσ­ει πλήρως και να προσφέρει 1.600 θέσεις εργασίας στο κατασκευασ­τικό σκέλος και 250 υπαλλήλους σε λειτουργικ­ό επίπεδο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει, άλλωστε, καταστήσει σαφές ότι αντιμετωπί­ζει την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο για να εξάγει αξιόπιστη πράσινη ενέργεια εφόσον οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας διασπούν άτομα και δεν λειτουργού­ν με την καύση ορυκτών καυσίμων που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή. Από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία, άρχισαν να αναζητούν άλλους προμηθευτέ­ς ενέργειας. Οι αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς και οι αμερικανικ­ές αρχές είδαν έτσι να ανοίγονται νέες αγορές για τις αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς ενέργειας, που θα μπορούσαν να ανταγωνιστ­ούν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Κίνας. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο έχει μεν κυριαρχήσε­ι στους τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, αλλά η πυρηνική ενέργεια παραμένει ένας χώρος στον οποίο μπορεί να την ανταγωνιστ­εί η αμερικανικ­ή βιομηχανία, με την αφθονία καυσίμων αλλά και αντιδραστή­ρων κάθε τύπου που διαθέτει. Οπως αναφέρουν πηγές της αμερικανικ­ής βιομηχανία­ς, η υπερδύναμη επιδιώκει να υπογράψει συμφωνίες συνεργασία­ς διάρκειας 50 ετών για την προμήθεια αμερικανικ­ής τεχνολογία­ς πυρηνικής ενέργειας στους πρώην εταίρους της Μόσχας. Το ίδιο σχεδιάζει να κάνει και με τις ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες της νοτιοανατο­λικής Ασίας, που θέλουν να μειώσουν την υπερβολική εξάρτησή τους από την ενέργεια της Κίνας και της Ρωσίας.*

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει συμφωνίες για την προμήθεια αμερικανικ­ής τεχνολογία­ς πυρηνικής ενέργειας στους πρώην εταίρους της Μόσχας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece