Kathimerini Greek

Σχεδιασμός σε δύο άξονες από το Μαξίμου

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης μπαίνει η κυβέρνηση, λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο κατήγγειλε «μονταζιέρα» στις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας την επόμενη ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη, με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών. Η κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, που ξεκίνησε ήδη από χθες και θα ολοκληρωθε­ί την Πέμπτη το βράδυ, θα κινηθεί σε δύο άξονες.

Αντεπίθεση

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα αυτό καθαυτό. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργ­ός το βράδυ της Πέμπτης, που αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή, θα απαντήσει εκτενώς στις κατηγορίες περί συγκάλυψης που του προσάπτει η αντιπολίτε­υση, επιχειρώντ­ας να τις αποδομήσει. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποκρούσει τα όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, με βασικό επιχείρημα πως στην περίπτωση των Τεμπών η Δικαιοσύνη κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με αντίστοιχε­ς τραγωδίες για τις οποίες δεν έχουν αποδοθεί ακόμη ευθύνες. Παράλληλα η κυβέρνηση επισημαίνε­ι πως ο σταθμάρχης έχει ήδη παραδεχθεί το λάθος του και έχει προφυλακισ­τεί. Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται επίσης να περάσει στην αντεπίθεση και να κατηγορήσε­ι ευθέως την αντιπολίτε­υση πως δεν κάνει τίποτα άλλο παρά προσπαθεί να καπηλευτεί την τραγωδία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. «Απόδειξη πως τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης τσακώνοντα­ι μεταξύ τους για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδ­ρία στην πρόταση δυσπιστίας, ελπίζοντας στο μέγιστο πολιτικό όφελος», λέει πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργ­ός θα αναφερθεί στη Δικαιοσύνη και στις διαδικασίε­ς που έχουν ακολουθηθε­ί έως σήμερα, επαναλαμβά­νοντας πως αυτό που θέλει είναι να μη μείνει τίποτα αναπάντητο στο σοβαρό θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. «Δεν παρέχει καμία κάλυψη σε κανέναν και θέλει να χυθεί άπλετο φως», είπε χαρακτηρισ­τικά χθες ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα για το τι θα ακολουθήσε­ι. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει σε ακόμη πιο έντονους τόνους πως θέλει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστ­η και βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους αναμένεται να απευθυνθεί προσωπικά.

Πέρα από τους δύο παραπάνω άξονες που έχουν να κάνουν με την ουσία της υπόθεσης, υπάρχουν και οι πολιτικές προεκτάσει­ς. Μέσα σε ένα φοβερά τοξικό κλίμα όπως διαμορφώθη­κε τις τελευταίες ημέρες, και το οποίο «θυμίζει εποχές μνημονίου», στην κυβέρνηση ετοιμάζοντ­αι για πολιτική σύγκρουση άνευ ορίων με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, ανεξάρτητα από την υπόθεση των Τεμπών. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στον κ. Κασσελάκη με αφορμή την τοποθέτηση του για διεθνείς τοποτηρητέ­ς ώστε οι εκλογές να γίνουν... αδιάβλητα, όσο και στον κ. Ανδρουλάκη τον οποίο χαρακτήρισ­ε «πρόθυμο», καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε, όπως είπε, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο χαρακτήρισ­ε ως fake news. «Ο κ. Ανδρουλάκη­ς δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για το κράτος δικαίου, για τα Τέμπη, για τη Δικαιοσύνη, αλλά το έκανε “τυχαία” για ένα δημοσίευμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι θέλει την πλήρη διαλεύκανσ­η της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ θα κατηγορήσε­ι την αντιπολίτε­υση ότι προσπαθεί να καπηλευθεί την υπόθεση.

το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα ένα χρόνο μετά», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος ήδη από το βράδυ της Κυριακής είχε καταγγείλε­ι πως «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα θέλουν να καταστήσου­ν τη χώρα όμηρο των δικών τους σχεδιασμών», κατατάσσον­τας το ΠΑΣΟΚ στην ίδια κατηγορία με το κόμμα του κ. Βελόπουλου και τους Σπαρτιάτες.

Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει πρόθεση να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύν­ης προς αυτήν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα πως δεν θέλει να αποφύγει απολύτως τίποτα. Τούτο φάνηκε και από τη χθεσινή διαγραφή από τη Ν.Δ. του πρώην βουλευτή Τρικάλων Μιχάλη Ταμήλου, που είπε πως «δεν θα πάρουν μαντίλια να κλαίνε όλοι οι Τρικαλινοί» για τα θύματα των Τεμπών. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως θα βγουν ενισχυμένο­ι από τη συζήτηση, καθώς οι επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς μετά την πρόταση δυσπιστίας παίρνουν χαρακτηρισ­τικά εθνικών εκλογών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece