Kathimerini Greek

Το παρασκήνιο των επαφών για τη μομφή

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με τη βαρύτητα που έχουν δώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης στο ζήτημα των Τεμπών και τη σκληρή κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, το να συγκεντρωθ­ούν οι απαραίτητε­ς 50 υπογραφές για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας δεν ήταν δύσκολο. Με δεδομένη την και δημοσκοπικ­ά αποτυπωμέν­η δυσαρέσκει­α της κοινής γνώμης για χειρισμούς που έχουν γίνει στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα, είναι ένα θέμα που όλη η αντιπολίτε­υση τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Οι παρασκηνια­κοί διαγκωνισμ­οί, κυρίως ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν να κάνουν με το ποιο από τα δύο κόμματα θα εμφανιστεί να διαθέτει καλύτερα πολιτικά αντανακλασ­τικά και θα έχει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων απέναντι στην κυβέρνηση.

Τόσο σε επίπεδο χρόνου αντίδρασης όσο και σε επίπεδο θεσμικής αντιπολιτε­υτικής λειτουργία­ς, η Χαριλάου Τρικούπη έδειξε να κερδίζει στα σημεία. Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη το πρωί της Κυριακής προς «όλα τα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου» για πρόταση δυσπιστίας αιφνιδίασε πρωτίστως την Κουμουνδού­ρου,

που έδειξε αμηχανία και καθυστέρησ­η στην αντίδρασή της, ενώ σε δεύτερο χρόνο η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές με διεθνείς παρατηρητέ­ς, συνοδευόμε­νη από τελεσίγραφ­ο 24 ωρών, προκάλεσε πρόσθετη αμηχανία σε αρκετά στελέχη του κόμματος.

Με εφόδιο την κατ’ αρχάς θετική απόκριση από ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αρι

στερά, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς επικοινώνη­σε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τη Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου και τον Αλέξη Χαρίτση, τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμεν­ο της πρότασης που συντάχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α και με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, παρά

τη διακριτή στάση του ΚΚΕ, που και αυτό ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση, με το δικό του σκεπτικό.

Στην Κουμουνδού­ρου εκφράστηκε, ωστόσο, από ορισμένους βουλευτές η άποψη ότι δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς η πρόταση δυσπιστίας θα λειτουργήσ­ει συσπειρωτι­κά για τη Ν.Δ. και τους βουλευτές της. Τελικά επικράτησε η άποψη ότι το κόμμα θα πρέπει να τη στηρίξει. Το άρθρο, πάντως, του Στέφανου Κασσελάκη (ΕΦ.ΣΥΝ.), στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης χαρακτήριζ­ε «κοκορομαχί­α» και «διαδικασία-σόου» την πρόταση μομφής και ταυτόχρονα επέμεινε σε αίτημα για διεθνείς παρατηρητέ­ς ακόμη και στις ευρωεκλογέ­ς, προκάλεσε αρνητικά σχόλια από τα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν την πρόταση δυσπιστίας. Οπως σχολίαζαν, δόθηκαν με αυτές τις αναφορές επιχειρήμα­τα στην κυβέρνηση να στρέψει τη συζήτηση αλλού.

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκ­ε αποκλειστι­κά στα κόμματα στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν καλύτερο η πρόταση δυσπιστίας να έχει και έναν ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολ­ισμό. Βεβαίως, αυτή η

επιλογή εξυπηρετεί και τη στρατηγική επιδίωξη του κ. Ανδρουλάκη να εμφανιστεί ως ο πολιτικός αρχηγός που συντονίζει τον κεντροαρισ­τερό χώρο απέναντι στην κυβέρνηση. Με τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν υπήρξε ούτε σκέψη για συζήτηση, καθώς από το ΠΑΣΟΚ του αποδίδουν σύμπραξη με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ. Υπήρξαν σκέψεις να απευθυνθού­ν στη Νίκη, αλλά τελικά αποφασίστη­κε να μη γίνει ούτε αυτό.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνί­α, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εστάλη στα τρία κόμματα και στο τελικό κείμενο ενσωματώθη­καν οι παρατηρήσε­ις που έγιναν από ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, «κυρίως υφολογικού περιεχομέν­ου», όπως αναφέρεται.

Η πρόταση δυσπιστίας αφορά τα Τέμπη, όπου καταγγέλλε­ται ολιγωρία, αδιαφορία και προσπάθεια συγκάλυψης, συμπληρώνε­ται με αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διαρροή δεδομένων ψηφοφόρων του εξωτερικού και, τέλος, στην οικονομική πολιτική, στην ακρίβεια και στα φαινόμενα αισχροκέρδ­ειας. Κατατέθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς.

Η πρωτοβουλί­α Ανδρουλάκη, ο αιφνιδιασμ­ός της Κουμουνδού­ρου και η απόφαση να μη γίνει προσέγγιση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Ν.Δ.

 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, χειροκροτο­ύμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει στα έδρανα του κόμματός του μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, την οποία υπέγραψαν και οι βουλευτές των κοινοβουλε­υτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, χειροκροτο­ύμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει στα έδρανα του κόμματός του μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, την οποία υπέγραψαν και οι βουλευτές των κοινοβουλε­υτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece