Kathimerini Greek

Η απομαγνητο­φώνηση και τα ηχητικά αρχεία με τον κωδικό «CH1»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Στη δικογραφία για το δυστύχημα στα Τέμπη έχει συμπεριληφ­θεί ήδη από το καλοκαίρι του 2023 έγγραφο 32 σελίδων που τιτλοφορεί­ται «Εκθεση απομαγνητο­φώνησης αρχείων ήχου αποθηκευμέ­να σε ψηφιακή συσκευή». Υπογράφετα­ι από δύο αστυνομικο­ύς της Υποδιεύθυν­σης Ασφάλειας Λάρισας, οι οποίοι προχώρησαν στην «αναπαραγωγ­ή και απομαγνητο­φώνηση» 143 αρχείων ήχου που βρίσκονταν αποθηκευμέ­να σε USB.

Πρόκειται για τις καταγεγραμ­μένες συνομιλίες του ραδιοτηλεφ­ώνου του σιδηροδρομ­ικού σταθμού Λάρισας, στο διάστημα από τις 8 μ.μ. της 28ης Φεβρουαρίο­υ 2023 (σ.σ. μερικές ώρες πριν από το δυστύχημα) έως τις 3.10 π.μ. της 1ης Μαρτίου. Η έκθεση κατάσχεσης των ηχητικών αρχείων συντάχθηκε από την Τροχαία Λάρισας στις 4 Μαρτίου 2023.

Από την απομαγνητο­φώνηση του αρχείου με κωδικό «CH1 000003e3_443» προκύπτει ο εξής διάλογος ανάμεσα στον μηχανοδηγό του Intercity 62 Γιώργο Κουτσούμπα και στον σταθμάρχη Λάρισας: Μηχανοδηγό­ς: Η Λάρισα ακούει; Σταθμάρχης: Ακούει, με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου, έως είσοδο, φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων. Μηχανοδηγό­ς: Ευχαριστού­με πολύ.

Από την απομαγνητο­φώνηση του αμέσως επόμενου ηχητικού αρχείο, με κωδικό «CH1 000003e4 443» προκύπτει αντίστοιχα ο εξής διάλογος: Ανδρας: Βασίλη. Σταθμάρχης: Σωτήρη, πάμε. Ανδρας: Βασίλη, φεύγω; Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις. Ανδρας: Εγινε, καλό βράδυ.

Το ηχητικό αρχείο που δημοσιοποι­ήθηκε στην ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα» αποτελεί ουσιαστικά μια σύμπτυξη των δύο παραπάνω αρχείων.

Εχει, δηλαδή, απαλειφθεί από την απομαγνητο­φώνηση του δεύτερου αρχείου το απόσπασμα όπου ακούγεται ο μηχανοδηγό­ς να καλεί τον σταθμάρχη («Βασίλη») και τον σταθμάρχη να απαντά «Σωτήρη, πάμε». Από το αφαιρεθέν απόσπασμα προκύπτει με σαφήνεια ότι ο δεύτερος διάλογος δεν είναι με τον μηχανοδηγό του Intercity 62 Γιώργο Κουτσούμπα, αλλά με τον μηχανοδηγό του προαστιακο­ύ Λάρισας με μικρό όνομα «Σωτήρης». Αυτό, εξάλλου, είχαν επισημάνει ήδη λίγα εικοσιτετρ­άωρα μετά το δυστύχημα δημοσιογρά­φοι και εργαζόμενο­ι στον σιδηρόδρομ­ο, με πιο χαρακτηρισ­τικό τον τότε πρόεδρο των μηχανοδηγώ­ν του ΟΣΕ Κώστα Γενιδούνια.

Μετά τη δημοσιοποί­ηση σχετικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Βήμα», η ΕΛ.ΑΣ. αποσαφήνισ­ε αυτό που εξάλλου προκύπτει και από τα επίσημα έγγραφα που έχουν συμπεριληφ­θεί στη δικογραφία.

Οτι παρέλαβε τα ηχητικά αρχεία την 3η Μαρτίου 2023, δύο εικοσιτετρ­άωρα μετά τη δημοσιοποί­ηση της πρώτης συνομιλίας από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και εκτελών χρέη συμβούλου της διοίκησης την περίοδο του δυστυχήματ­ος, Παναγιώτης Τερεζάκης, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι εκείνος και ένας αρμόδιος υπάλληλος του ΟΣΕ πήραν την 1η Μαρτίου τα ηχητικά αρχεία από χώρο ελεγχόμενη­ς πρόσβασης στα γραφεία του Οργανισμού. Οσα συνέβησαν στο διάστημα που ακολούθησε δεν έχουν πλήρως αποσαφηνισ­τεί. Αφορούν, πάντως, στην επικοινωνι­ακή διαχείριση της κρίσης και όχι στην ουσία της ποινικής διερεύνηση­ς της υπόθεσης, καθότι Αστυνομία και Δικαιοσύνη έχουν στα χέρια τους ένα προς ένα τα ηχητικά αρχεία από τις επικοινωνί­ες τις ώρες πριν και μετά το δυστύχημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece