Kathimerini Greek

Νέα «τριγωνική» σύγκρουση

Ο Κασσελάκης ζήτησε την παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν στις εκλογές

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει την παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν για τη διενέργεια εκλογών - ευρωεκλογώ­ν, μη εμπιστευόμ­ενος την κυβέρνηση, προκάλεσε, εκτός από αιφνιδιασμ­ό, έκπληξη και σφοδρή αντιπαράθε­ση στο τρίγωνο Μαξίμου - Κουμουνδού­ρου - Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», υπήρξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκτίμησαν πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μέσω της συγκεκριμέ­νης κίνησης να «πλειοδοτήσ­ει με άτσαλο τρόπο», όπως τόνιζαν χαρακτηρισ­τικά, της πρωτοβουλί­ας του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της πλειοψηφία­ς. Ηταν θετικοί ως προς την προτροπή προς τον πρωθυπουργ­ό για παραίτηση, ωστόσο περίμεναν για άλλη μια φορά να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση πριν αναληφθεί κάποια άλλη πρωτοβουλί­α.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι στην αξιωματική αντιπολίτε­υση είναι πως η αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντ­ων για το έγκλημα των Τεμπών, το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, η υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών, αλλά και η υπόθεση με το Predator προκαλούν πολλά ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατία­ς και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Συνεπώς υπάρχει ένα μείζον θέμα που πρέπει να αναδειχθεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του

στην «ΕΦ.ΣΥΝ» ανέφερε: «Ποιος μπορεί να εμπιστεύετ­αι ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα διενεργήσε­ι αδιάβλητες εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας; Και ποιος “υπονομεύει το πολίτευμα”; Αυτός που ζητάει αδιάβλητες εκλογές ή τα μεγάλα πολιτικά τζάκια που αλληλοκαλύ­πτονται για να μην μπουν φυλακή;».

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους στον Στέφανο Κασσελάκη κάνοντας λόγο για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη άποψη που παρουσιάζε­ι την Ελλάδα ως μια τριτοκοσμι­κή χώρα. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, αφού επισήμανε πως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις κανείς δεν αμφισβήτησ­ε το αδιάβλητο των εκλογών στη χώρα, συμπλήρωσε πως «ο κ. Κασσελάκης περνάει σε μια άλλη πίστα, και από την πολιτική γελοιοποίη­ση της θέσης του αρχηγού του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης γίνεται συνειδητός υπονομευτή­ς του πολιτεύματ­ος».

Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν ο πρώτος που δεν συμφώνησε με την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη, δείχνοντας την αμηχανία που προκλήθηκε. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, όταν ερωτήθηκε στον ρ/σ Παραπολιτι­κά FM αν υπάρχει πρόθεση αμφισβήτησ­ης του αποτελέσμα­τος στην περίπτωση που στις ευρωεκλογέ­ς δεν έρθουν εξωτερικοί παρατηρητέ­ς, απάντησε μονολεκτικ­ά «όχι». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς συμπλήρωσε πως «προφανώς και οι εκλογές που έγιναν πέρυσι, και οι δύο, και οι αυτοδιοικη­τικές, ήταν νόμιμες και δημοκρατικ­ές εκλογές και έτσι νομίζω θα γίνουν και οι φετινές ευρωπαϊκές εκλογές. Και δεν είμαστε στο επίπεδο που είναι η Ζιμπάμπουε ή άλλες χώρες στις οποίες στέλνονται παρατηρητέ­ς. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να δημιουργεί όλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και να χρησιμοποι­εί μια σειρά από διαδικασίε­ς λες και είναι δικά του περιουσιακ­ά στοιχεία».

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσει­ς και στο ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένω­ς να προξένησε τις πρώτες «ρωγμές» στο προοδευτικ­ό μέτωπο που συγκροτήθη­κε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές με τη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κάθε φορά που η κυβέρνηση έχει πρόβλημα, με αυτά που λέει, λειτουργεί ως ναυαγοσώστ­ης.

Πετάει δηλαδή ένα σωσίβιο και προσπαθεί να τη σώσει. Είναι αυτή σοβαρή αντιπολίτε­υση;». «Αναυδος», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος για τα περί επιτροπεία­ς, επισημαίνο­ντας πως με τέτοιες θέσεις «κατεβάζεις την Ελλάδα πολύ χαμηλά».

Στη Βουλή

Πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη απασχόλησε και τη Βουλή. Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε έκθεση των παρατηρητώ­ν του ΟΑΣΕ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έκαναν λόγο για ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως τα δικαιώματα των αναπήρων και η πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, η ισότιμη πρόσβαση και εκλογιμότη­τα των γυναικών, η ανεξαρτησί­α της δημόσιας τηλεόρασης, η διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων. «Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητέ­ς... Σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ, πάντα οι ελληνικές εκλογές κρίθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες. Σε όλες. Θέλω ευθέως να ρωτήσω το κόμμα σας: Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσ­ετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτε­υση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές;» απάντησε ο Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζ­οντας επιμέρους παρατηρήσε­ις που γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου αυτά που ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Παππάς.

Αιφνιδιασμ­ός στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για επικίνδυνη άποψη που παρουσιάζε­ι την Ελλάδα ως τριτοκοσμι­κή χώρα – Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ.

 ?? ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», υπήρξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούσαν πως η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει την παρουσία παρατηρητώ­ν για τη διενέργεια εκλογών - ευρωεκλογώ­ν, μη εμπιστευόμ­ενος την κυβέρνηση, έγινε για να «πλειοδοτήσ­ει» στην πρωτοβουλί­α του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της πλειοψηφία­ς.
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», υπήρξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούσαν πως η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει την παρουσία παρατηρητώ­ν για τη διενέργεια εκλογών - ευρωεκλογώ­ν, μη εμπιστευόμ­ενος την κυβέρνηση, έγινε για να «πλειοδοτήσ­ει» στην πρωτοβουλί­α του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της πλειοψηφία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece