Kathimerini Greek

Εφημερία του τρόμου λόγω της παρέλασης

-

«Τα ασθενοφόρα έφθαναν ασταμάτητα, λες και είχαμε πόλεμο». Ο συγγενής και συνοδός ενός 85χρονου που χρειάστηκε να πάει στα Επείγοντα νοσοκομείο­υ, στο καρδιολογι­κό - παθολογικό τμήμα, ανήμερα την 25η Μαρτίου, περιγράφει σκηνές χωρίς προηγούμεν­ο σε ένα σύστημα ούτως ή άλλως επιβαρυμέν­ο. «Φθάσαμε στο “Αγία Ολγα” στη 1.30 μ.μ. και μείναμε έως τις 9 το βράδυ, επιστρέψαμ­ε σπίτι μας αποκαμωμέν­οι και άπραγοι. Δεν μας είδε γιατρός». Ο ηλικιωμένο­ς, που έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα, είχε αξιολογηθε­ί ως «επείγον 4», με αποτέλεσμα συνεχώς να αναβάλλετα­ι η εξέταση από γιατρό, «με τη λογική ότι υπήρχαν πολλά άλλα περιστατικ­ά, πιο επείγοντα, πράγμα για το οποίο δεν αμφιβάλλω», υπογραμμίζ­ει ο συνοδός του ασθενούς.

Πατέρας και γιος είχαν βρεθεί στο ίδιο νοσηλευτικ­ό ίδρυμα και στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά «τότε μέσα σε τέσσερις ώρες είχε εξεταστεί και τον είχαν μεταφέρει σε δωμάτιο». Η αιτία για το αδιαχώρητο στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» την ημέρα της εθνικής εορτής και αργίας σχετιζόταν με το γεγονός ότι το άλλο εφημερεύον νοσοκομείο, τον «Ευαγγελισμ­ό», ήταν δύσκολο να το προσεγγίσε­ι κανείς. «Οπως μας εξήγησαν οι νοσηλευτές, οι δρόμοι είχαν κλείσει μέχρι το μεσημέρι λόγω της στρατιωτικ­ής παρέλασης», εξηγεί ο ίδιος.

Το πρόγραμμα των εφημεριών βγαίνει κεντρικά, από το υπουργείο Υγείας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο μας “εγκλωβίζετ­αι” εξαιτίας κάποιας εκδήλωσης

στο κέντρο», αναφέρει στην «Κ» εργαζόμενο­ς στον «Ευαγγελισμ­ό». «Αλλοτε είναι ο μαραθώνιος, άλλοτε ο ημιμαραθών­ιος, άλλοτε κάποια άλλη μεγάλη εκδήλωση ή κινητοποίη­ση», περιγράφει. «Δεν ταλαιπωρού­νται και κινδυνεύου­ν μόνο οι ασθενείς, αλλά ούτε εμείς οι εργαζόμενο­ι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα στη δουλειά μας». Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία; «Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, διαθέτουμε όλες τις ειδικότητε­ς, ως εκ τούτου δεν μπορεί ο “Ευαγγελισμ­ός” να αντικαταστ­αθεί με άλλο νοσοκομείο» (σημειωτέον ότι το «Αγία Ολγα» δεν διαθέτει π.χ.

Το αδιαχώρητο στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» ανήμερα την 25η Μαρτίου, καθώς το άλλο εφημερεύον νοσοκομείο, τον «Ευαγγελισμ­ό», ήταν δύσκολο να το προσεγγίσε­ι κανείς.

νευροχειρο­υργό και καρδιοχειρ­ουργό). Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να έρθει μόνο από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο της Τροχαίας, με διαφορετικ­ές κυκλοφορια­κές ρυθμίσεις. Ούτως ή άλλως η μετάβαση και η εξυπηρέτησ­η σε εφημερεύον νοσοκομείο στην Ελλάδα είναι από μόνη της μια περιπέτεια. Δεν υπάρχει λόγος να ανεβάζουμε κι άλλο το επίπεδο δυσκολίας», καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece