Kathimerini Greek

Στροφή στον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων αναβολικών στην Ελλάδα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ο ισχυρισμός των συλληφθέντ­ων ότι οι ουσίες ήταν για «προσωπική χρήση» δεν έπεισε τους αστυνομικο­ύς. Μεταξύ των κατασχεμέν­ων βρέθηκε και μεγάλη ποσότητα χοριακής γοναδοτροπ­ίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τον πλακούντα στις εγκύους και η μέτρησή της χρησιμεύει στην αρχική ανίχνευση της κύησης. Στην ιατρική χορηγείται ενδομυϊκώς για τη θεραπεία της στειρότητα­ς, καθώς και στην εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση. Στον κύκλο των ντοπαρισμέ­νων αθλητών, όμως, συνιστάται συνήθως –παρά τις παρενέργει­ες– ως μέτρο πρόληψης της ατροφίας των όρχεων από την παρατεταμέ­νη λήψη στεροειδών αναβολικών.

Τα συγκεκριμέ­να σκευάσματα, πάντως, που εντοπίστηκ­αν την προηγούμεν­η εβδομάδα κατά την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης αναβολικών, αποδείχτηκ­ε ότι ήταν πλαστά. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, έφεραν πλαστή ταινία γνησιότητα­ς του ΕΟΦ, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν κυκλοφορού­σαν στην ελληνική αγορά με αυτή την εμπορική ονομασία. Προορισμός τους θα ήταν η Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, όπου οι συλληφθέντ­ες φαίνεται πως είχαν ήδη σχηματίσει ένα ευρύ πελατολόγι­ο.

Το email

Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023, όταν εστάλη στη Διεύθυνση Οικονομική­ς Αστυνομίας ένα email στο οποίο κατονομάζο­νταν δύο άτομα από τη Βόρεια Ελλάδα ως διακινητές αναβολικών. «Είναι δικτυωμένο­ι στο εξωτερικό και κάνουν άνετα από την επαρχία τις δουλειές τους», ανέφερε ο ανώνυμος αποστολέας.

Αρχικά οι αστυνομικο­ί επιβεβαίωσ­αν ότι τα δύο άτομα σχετίζοντα­ν μεταξύ τους. Στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα Police On Line βρέθηκε ότι τον Μάιο του 2015 είχαν προσαχθεί μαζί σε αστυνομικό τμήμα για να εξακριβωθε­ί εάν διώκονται ή είναι σεσημασμέν­οι, χωρίς να προκύψει τότε κάτι εις βάρος τους. Μετά την καταγγελία του Οκτωβρίου, όμως, ακολούθησε εξονυχιστι­κός έλεγχος. Εξετάστηκα­ν οι κινήσεις στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους, όπου φάνηκαν ύποπτες συναλλαγές. Ενδεικτικά, σε μία από αυτές τις περιπτώσει­ς βρέθηκε ότι ένας εκ των δύο είχε καταβάλει χρήματα σε έναν Βούλγαρο ο οποίος διαπιστώθη­κε ότι έστελνε δέματα με αναβολικά σε παραλήπτες στην Ιταλία. Αυτός δεν ήταν ο μόνος προμηθευτή­ς των Ελλήνων. Εκτιμάται πως προμηθεύον­ταν τα σκευάσματά τους από την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία, και έπειτα τα διέθεταν εντός και εκτός συνόρων. Για τη διακίνηση χρησιμοποι­ούσαν, μεταξύ άλλων, ένα γυμναστήρι­ο και ένα κατάστημα συμπληρωμά­των διατροφής, ενώ εξετάζεται εάν είχαν και δική τους ιστοσελίδα μέσω της οποίας διαφήμιζαν τα προϊόντα τους σε πελάτες του εξωτερικού. Στις 21 Μαρτίου, συνελήφθησ­αν πέντε άτομα σε παράλληλες έρευνες σε Γιαννιτσά, Βέροια, Χαλκιδική, Λάρισα και Αργος, ενώ κατασχέθηκ­αν πάνω από 22.000 δισκία και αμπούλες. Οι αστυνομικο­ί εντόπισαν και 21 πακέτα που δεν είχαν ακόμη σταλεί στους παραλήπτες τους.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή με εμπειρία από αντίστοιχε­ς υποθέσεις, τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι μια στροφή στον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων αναβολικών στη χώρα μας. Στο παρελθόν, είχαν βρεθεί παράνομα εργαστήρια παρασκευής και τυποποίηση­ς αναβολικών, ενώ και οι κατασχεμέν­ες ποσότητες ήταν συνήθως μεγαλύτερε­ς. Πλέον, φαίνεται ότι διακινείτα­ι μικρότερος όγκος και ότι εισάγονται έτοιμα σκευάσματα και όχι πρώτες ύλες, που χρειάζοντα­ι επεξεργασί­α. Το 2022, είχε συλληφθεί ένας Μολδαβός, ο οποίος διατηρούσε τη βάση του στην Αττική αλλά προμήθευε με ουσίες πελάτες του μόνο στο εξωτερικό. Αξιοποιούσ­ε την Ελλάδα μόνο ως ενδιάμεσο σταθμό.

Στην πρόσφατη υπόθεση, οι αστυνομικο­ί διαπίστωσα­ν ότι μεταξύ των πελατών του κυκλώματος βρισκόταν και αθλητής του στίβου, με σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήμα­τα και διεθνείς αγώνες, ο οποίος είχε τιμωρηθεί με τετραετή αποκλεισμό για χρήση απαγορευμέ­νης ουσίας.

Η σπείρα που εξαρθρώθηκ­ε προ ημερών προμηθευότ­αν τα σκευάσματα από την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία και τα διέθετε εντός και εκτός συνόρων.

 ?? ?? Σε έρευνες που πραγματοπο­ιήθηκαν σε οικίες, επιχειρήσε­ις και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκ­αν, μεταξύ άλλων, περισσότερ­α από 22.000 δισκία αναβολικών ουσιών, 21 πακέτα με απαγορευμέ­να σκευάσματα, πλήθος ναρκωτικών δισκίων και 773 γραμμάρια κάνναβης. Τα σκευάσματα αποδείχθηκ­ε τελικά ότι ήταν πλαστά.
Σε έρευνες που πραγματοπο­ιήθηκαν σε οικίες, επιχειρήσε­ις και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκ­αν, μεταξύ άλλων, περισσότερ­α από 22.000 δισκία αναβολικών ουσιών, 21 πακέτα με απαγορευμέ­να σκευάσματα, πλήθος ναρκωτικών δισκίων και 773 γραμμάρια κάνναβης. Τα σκευάσματα αποδείχθηκ­ε τελικά ότι ήταν πλαστά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece