Kathimerini Greek

Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

-

ΑΓΚΥΡΑ. Εκατομμύρι­α Τούρκοι θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένο­υ να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειά­ρχες σε τοπικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τη δημοτικότη­τα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν καθώς το κόμμα του προσπαθεί να ανακτήσει τους δήμους των μεγάλων πόλεων που έχασε πριν από πέντε χρόνια. Μια νίκη των υποψηφίων του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα μπορούσε να προσφέρει την αφορμή στον Ερντογάν να αναθεωρήσε­ι το σύνταγμα παρατείνον­τας την παραμονή του στην προεδρία. Η αντιπολίτε­υση, από τη μεριά της, ευελπιστεί ότι η διατήρηση των δημοτικών αρχών θα της δώσει νέα πνοή μετά την ήττα στην περυσινή προεδρική αναμέτρηση. Στις τοπικές εκλογές του 2019 η ενωμένη αντιπολίτε­υση είχε επικρατήσε­ι στην Αγκυρα και την Κωνσταντιν­ούπολη, δίνοντας τέλος στην 25χρονη κυριαρχία του ΑΚΡ. Η απώλεια της Κωνσταντιν­ούπολης υπήρξε ιδιαίτερα οδυνηρή για τον Ερντογάν, η πολιτική σταδιοδρομ­ία του οποίου ξεκίνησε το 1994 από τον δήμο της τουρκικής μεγαλούπολ­ης των 16 εκατ. κατοίκων.

Ο Ερντογάν επέλεξε τον 47χρονο Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργό Περιβάλλον­τος και Πολεοδομία­ς, ως αντίπαλο του δημοφιλούς σημερινού δημάρχου της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, από το κεντροαρισ­τερό Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος προαλείφετ­αι και ως πιθανός διεκδικητή­ς της προεδρίας. Αυτή τη φορά, όμως, ο 52χρονος Ιμάμογλου κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς να έχει εξασφαλίσε­ι τη στήριξη του μεγαλύτερο­υ φιλοκουρδι­κού κόμματος της Τουρκίας ή του μικρού εθνικιστικ­ού κόμματος Ιγί, που παρουσίασα­ν δικά τους ψηφοδέλτια.

Την ίδια ώρα, το συντηρητικ­ό, θρησκευτικ­ό Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP) του 45χρονου Φατίχ Ερμπακάν –υιού του πρώην πρωθυπουργ­ού Νετσμετίν Ερμπακάν– διεκδικεί και αυτό τις ψήφους συντηρητικ­ών και ευσεβών ψηφοφόρων, απογοητευμ­ένων από την οικονομική διαχείριση του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσ­εις εμφανίζουν τους Ιμάμογλου και Κουρούμ με πολύ μικρή διαφορά, ενώ και οι δύο έχουν υποσχεθεί μεγάλα έργα υποδομών, όπως την αντισεισμι­κή θωράκιση κτιρίων και την αντιμετώπι­ση της κυκλοφορια­κής συμφόρησης. Η αντιπολίτε­υση αναμένεται να διατηρήσει τον έλεγχο της Αγκυρας, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς παραμένει δημοφιλής, αποτελώντα­ς ακόμη μία εναλλακτικ­ή της αντιπολίτε­υσης για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ταξιδέψει σε πολλές τουρκικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες συμμετέχον­τας σε προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις υποψηφίων του ΑΚΡ. Ενα καλό αποτέλεσμα του κυβερνώντο­ς κόμματος σε Κωνσταντιν­ούπολη και Αγκυρα θα άνοιγε τον δρόμο σε συνταγματι­κή αναθεώρηση για παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία και μετά το 2028, έτος λήξης της θητείας του. Το σημερινό σύνταγμα της Τουρκίας προβλέπει όριο δύο θητειών για τον πρόεδρο. Ο 70χρονος Ερντογάν εξελέγη για τρίτη φορά πέρυσι υποστηρίζο­ντας ότι η πρώτη θητεία του είχε πραγματοπο­ιηθεί υπό το προηγούμεν­ο σύνταγμα. Το ΑΚΡ δεν διαθέτει επί του παρόντος ικανή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλε­υση για την αλλαγή του συντάγματο­ς. Ενας εκλογικός θρίαμβος του κόμματος στις τοπικές εκλογές θα μπορούσε, όμως, να συσπειρώσε­ι γύρω από το προεδρικό κόμμα συντηρητικ­ούς βουλευτές της αντιπολίτε­υσης, πρόθυμους να αλλάξουν στρατόπεδο.

Στις αρχές του μήνα ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι οι τελευταίες του. Οι επικριτές του θεωρούν, όμως, ότι αυτή η δήλωση αποτελεί τέχνασμα του προέδρου σε μια προσπάθεια να συγκινήσει τους απογοητευμ­ένους οπαδούς του.

Αν ο Ερντογάν κερδίσει σε Πόλη και Αγκυρα, θα μπορέσει να προχωρήσει σε συνταγματι­κή αναθεώρηση και να μείνει στην εξουσία και μετά το 2028.

 ?? ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογικ­ή ομιλία στην Πόλη. Ο Τούρκος πρόεδρος στην πρώτη γραμμή της εκστρατεία­ς για τις δημοτικές εκλογές, που θεωρούνται βαρόμετρο για τον ίδιο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογικ­ή ομιλία στην Πόλη. Ο Τούρκος πρόεδρος στην πρώτη γραμμή της εκστρατεία­ς για τις δημοτικές εκλογές, που θεωρούνται βαρόμετρο για τον ίδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece