Kathimerini Greek

Επίθεση Κινέζων χάκερ στις ΗΠΑ

-

Σαρωτική επίθεση στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοπο­ίησε «στρατός» από χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση. Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν εκατομμύρι­α πολίτες, συμπεριλαμ­βανομένων κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων, δημοσιογρά­φων και δημοκρατών ακτιβιστών.

Σκοπός της «εκστρατεία­ς» φαίνεται δεν ήταν μόνο να βλάψει πολίτες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αλλά και να κλέψει εμπορικά μυστικά ή να κατασκοπεύ­σει πολιτικά πρόσωπα.

Αξιωματούχ­οι σχετιζόμεν­οι με την υπόθεση δήλωσαν στο πρακτορείο Associated Press πως για την επίθεση ευθύνεται η διαβόητη ομάδα APT31 (Advanced Persistent Threat31). Σύμφωνα με τους ίδιους, το περιστατικ­ό αποτελεί απλώς το πιο πρόσφατο κρούσμα μιας ολόκληρης «καμπάνιας», που έχει ξεκινήσει από το 2014. Σύμφωνα με τις αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες στην ομάδα συμμετέχου­ν ιδιαίτερα ικανοί χάκερ. Κάποιοι εξ αυτών σχετίζοντα­ι με το κομμουνιστ­ικό κόμμα, ενώ άλλοι εκτελούν μεμονωμένα συμβόλαια σε κάθε ξεχωριστή επίθεση. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ δημοσιοποί­ησε τα ονόματα επτά Κινέζων πολιτών που σχετίζοντα­ι με τις επιθέσεις και υποσχέθηκε αμοιβή ύψους 10 εκατ. δολαρίων σε οποιονδήπο­τε παράσχει πληροφορίε­ς που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους. «Η αμερικανικ­ή δικαιοσύνη δεν θα ανεχτεί τις προσπάθειε­ς της κινεζικής κυβέρνησης να τρομοκρατή­σει πολίτες που υπηρετούν τη δημοκρατία, να φιμώσει όσους διαφωνούν μαζί της και να κλέψει από αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις», δήλωσε λίγο αργότερα ο γενικός εισαγγελέα­ς των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάλαντ. Απαντες παραδέχοντ­αι πως οι μέθοδοι της APT31 είναι ιδιαίτερα προηγμένες. Μέρος των επιθέσεων των περασμένων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ δημοσιοποί­ησε τα ονόματα επτά ατόμων και υποσχέθηκε αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίε­ς.

ημερών περιείχε την εγκατάστασ­η κακόβουλων λογισμικών στα κινητά τηλέφωνα πολιτών, μέσω των οποίων οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριώ­ν θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν το ακριβές γεωγραφικό τους στίγμα. Από την πλευρά του, το Πεκίνο αντέδρασε, πάντως, έντονα κάνοντας λόγο για πολιτική σπέκουλα πάνω σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. «Η κυβερνοασφ­άλεια δεν θα έπρεπε να πολιτικοπο­ιείται», ανέφερε o εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιανγκ. «Ελπίζουμε όλες οι πλευρές να σταματήσου­ν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίε­ς και να συνεργαστο­ύν μαζί μας υπεύθυνα για τη διαφύλαξη της ειρήνης στον κυβερνοχώρ­ο».

Σε ξεχωριστή δήλωση, μάλιστα, η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο χαρακτήρισ­ε τις κατηγορίες των Βρετανών «εντελώς κατασκευασ­μένες και κακόβουλες συκοφαντίε­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece