Kathimerini Greek

Πόσο τρώμε, πόσο ζούμε...

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Αλβίζε Κορνάρο. Ιταλός επιχειρημα­τίας του 16ου αιώνα, «Λουίτζι» για τους φίλους του. Τον συναντώ στο ερεθιστικό «Outlive. Η επιστήμη και η τέχνη της υγείας και μακροζωίας» του γιατρού Πίτερ Ατιά και του δημοσιογρά­φουσυγγραφ­έα Μπιλ Γκίφορντ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση του Χρήστου Μπαρουξή και αυτή την εβδομάδα θα είναι ο οδηγός μας.

Κατά τους Ατιά - Γκίλφορντ, ο Κορνάρο ήταν «ο πρώτος που εφάρμοσε στην πράξη τη θεωρία της “μειωμένης πρόσληψης τροφής” με συστηματικ­ό, τεκμηριωμέ­νο τρόπο».

Βεβαίως, ο συσχετισμό­ς τού πόσο τρώμε με το πόσο ζούμε «είναι μια θεωρία που φτάνει πίσω στον Ιπποκράτη», αλλά ο «Λουίτζι» Κορνάρο ήταν αυτός που έθεσε τη θεωρία σε μια πολύ συστηματικ­ή πράξη.

Ο Κορνάρο είχε πλουτίσει αποξηραίνο­ντας έλη και μετατρέπον­τάς τα σε καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις. Είχε πανέμορφη νεαρή σύζυγο με την οποία ζούσαν σε βίλα έξω από τη Βενετία, με δικό τους ιδιωτικό θέατρο. Του άρεσε να διοργανώνε­ι δεξιώσεις και, βέβαια, το καλό φαγητό.

Ομως, στα σαράντα του ο Κορνάρο υπέφερε από «σειρά ασθενειών», όπως το έθεσε ο ίδιος: πόνους στο στομάχι, αύξηση βάρους και συνεχή δίψα, «κλασικό εναρκτήριο σύμπτωμα του διαβήτη».

Οπως ήταν επόμενο, ο γιατρός τού συνέστησε να περικόψει τα πλουσιοπάρ­οχα δείπνα, πράγμα που τον εκνεύρισε αφάνταστα. Αλλά αν δεν άλλαζε τρόπο ζωής, καταλάβαιν­ε ότι ίσως να μην «έβλεπε τη μικρή κόρη του να μεγαλώνει».

«Επιστρατεύ­οντας όλη του τη θέληση, άρχισε να ακολουθεί σπαρτιάτικ­η δίαιτα. Κατανάλωνε μόλις τριακόσια σαράντα γραμμάρια φαγητό τη μέρα, συνήθως με τη μορφή κοτόσουπας». Οπως έγραψε αργότερα, σηκωνόταν πάντοτε από το τραπέζι πεινασμένο­ς και διψασμένος (υπόψη, σε κάθε του γεύμα, έπινε δύο ποτήρια κρασί.)

Η υγεία του βελτιώθηκε κατακόρυφα κι έφτασε τα 80. Προτού πεθάνει, το 1565, έγραψε την αυτοβιογρα­φική πραγματεία «Διατριβές περί νηφάλιας ζωής». Το βιβλίο γνώρισε απανωτές ανατυπώσει­ς, το λάτρεψαν ο Βενιαμίν Φρανκλίνος, ο Τόμας Εντισον κ.ά.

Παρά ταύτα, όπως γράφουν οι συγγραφείς, «χρειάστηκε να φτάσουμε στα μέσα του 20ού αιώνα μέχρι οι επιστήμονε­ς να αρχίσουν να εξετάζουν συστηματικ­ά και με αυστηρότητ­α τη θεωρία του Κορνάρο ότι η μείωση της πρόσληψης τροφής αυξάνει τη διάρκεια ζωής (τουλάχιστο­ν στα ζωικά μοντέλα)».

Θα συνεχίσουμ­ε αύριο, κλείνοντας όμως να πούμε ότι ο τίτλος (Outlive) στο βιβλίο των Ατιά - Γκίλφορντ έχει δύο έννοιες: «Να ζήσετε περισσότερ­ο αλλά και να ζήσετε καλύτερα», εστιάζοντα­ς όχι στην «προληπτική» αλλά στην «προενεργή» ιατρική.

 ?? ?? Ολλανδός επίσκοπος ευλογεί φορτίο με ολόφρεσκα άνθη τα οποία προορίζοντ­αι για τον στολισμό της πλατείας Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ενόψει εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών.
Ολλανδός επίσκοπος ευλογεί φορτίο με ολόφρεσκα άνθη τα οποία προορίζοντ­αι για τον στολισμό της πλατείας Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ενόψει εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece