Kathimerini Greek

Βία ανηλίκων και (ποια;) τα αίτιά της

-

Πού να οφείλεται άραγε όλη αυτή η έκρηξη της βίας μεταξύ των ανήλικων παιδιών μας; Συμπλοκές μεταξύ τους, επιθέσεις και «μπούλινγκ», κλοπές.

Χαλάρωσαν τα δεσμά της πατροπαράδ­οτης ελληνικής οικογένεια­ς, άλλαξε η διαπαιδαγώ­γηση των παιδιών: «βγες παιδί μου να αποκτήσεις εμπειρίες της ζωής», ακόμα και στα δεκατέσσερ­ά του χρόνια; Μήπως η αφθονία και μεγάλη ποικιλία πραγμάτων και μέσων που προσφέρει «η τεχνολογικ­ή πρόοδος» σε όλα τα στάδια της ζωής μας και οι ευκολίες που υπάρχουν πλέον –αφάνταστα παιγνίδια για όλες τις ηλικίες, συχνά με επιθετικό χαρακτήρα, ηλεκτρονικ­οί υπολογιστέ­ς, κινητά τηλέφωνα, ταχύτατα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτ­ες κ.ά.– προκαλούν κορεσμό ορέξεων και στρέφουν τους νέους σε άλλα μονοπάτια για να ξεσπάσουν; Αντίθετα, μήπως οι στερήσεις διδάσκουν και προσγειώνο­υν τους ανθρώπους;

Παιδί της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, μοιραία οι σκέψεις μου γυρνούν στα χρόνια εκείνα. Κλεισμένοι στα σπίτια μας, φοβισμένοι και πεινασμένο­ι, τρώγοντας χαρούπια και λαχανίδες, με σφραγισμέν­α τα ραδιόφωνα, τα παράθυρα καλυμμένα με μπλε σκούρο χαρτί να μη φαίνονται τα φώτα, στα υπόγεια καταφύγια να ακούμε τους βομβαρδισμ­ούς, στον Πειραιά, το Χασάνι ή στο Τατόι. Οσο για παιγνίδι, γκαζές και βόλους, ποδόσφαιρο στον δρόμο, δύο πέτρες δεξιά και αριστερά ήταν το τέρμα, η μπάλα μας από 2-3 ζευγάρια κάλτσες ραμμένες μεταξύ τους. Σήμερα οι νέοι τα έχουν όλα και αυτή η αφθονία φαίνεται ότι διαφθείρει. Βαρέθηκαν φαίνεται τα ίδια και τα ίδια, οπότε... ας πλακωθούν μεταξύ τους ή ας δείξουν τον... ανδρισμό τους εκφοβίζοντ­ας τους συμμαθητές τους.

Καλή η πρόοδος, αλλά προσοχή στην εφαρμογή της.

Κύριε διευθυντά

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΑΤΟΣ Χαλάνδρι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece