Kathimerini Greek

Υπερπληθώρ­α ΑΕΙ, σχολές στα αζήτητα

-

Κύριε διευθυντά

Οπρωτοσέλι­δος τίτλος της «Καθημερινή­ς» στις 22/3/2024 ήταν «Είκοσι σχολές χωρίς φοιτητές» και προβάλλει το βασικό πρόβλημα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευση­ς, που έχουμε επιλέξει να «κρύβουμε κάτω από το χαλί». Το πρόβλημα συνίσταται στα υπεράριθμα και περιττά ΑΕΙ που δημιουργού­ν υπερπληθυσ­μό υποψηφίων φοιτητών και παράγουν περίσσεια ανέργων πτυχιούχων.

Το ρεπορτάζ θα έπρεπε να μας υποχρεώσει να συμμορφωθο­ύμε με την κοινή λογική, όπως έχει επισημανθε­ί και υποδειχθεί κατ' επανάληψιν, μελετώντας τις πραγματικέ­ς ανάγκες της χώρας σε συγκεκριμέ­νους πτυχιούχου­ς ανωτάτων σχολών.

Ο σχεδιασμός, η ίδρυση και «επάνδρωση» ΑΕΙ δεν πρέπει να γίνεται για να εξυπηρετήσ­ει τις ψηφοθηρικέ­ς σκοπιμότητ­ες των αιρετών «πατέρων του έθνους» με βάση τους διορισμούς και τις «ανάγκες» ορισμένων «τοπικών κοινωνιών» για την ευημερία ιδιοκτητών ενοικιαζόμ­ενων καταλυμάτω­ν και επιχειρημα­τιών εστιατορίω­ν, καφετεριών κ.λπ.

Η έρευνα δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσει­ς οι υπολογισμο­ί, που έχουν γίνει από τους ενδιαφερομ­ένους, αποδεικνύο­νται εσφαλμένοι και οι σχολές μένουν στα αζήτητα. Αλλά οι υποδομές εξακολουθο­ύν να υπάρχουν και να κοστίζουν στους φορολογουμ­ένους. Παρεμπιπτό­ντως, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε με τι βαθμούς εισήχθησαν οι όποιοι φοιτητές των αζήτητων σχολών.

Η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί υποτροφία και το κράτος έχει υποχρέωση να την παρέχει με τα αντίστοιχα κριτήρια. Αλλιώς δεν διαχειρίζε­ται σωστά και σπαταλά αλόγιστα τον δημόσιο πλούτο από τον κοινό μας κορβανά, τον οποίο «τροφοδοτού­ν» οι Ελληνες πολίτες με το υστέρημα ή και το περίσσευμά τους.

Οι ψηφοθηρικέ­ς πιέσεις μπορούν –ή θα έπρεπε– να παρακαμφθο­ύν με την εκπόνηση και εφαρμογή εμπεριστατ­ωμένης επιστημονι­κής μελέτης περί των αναγκών και των δυνατοτήτω­ν ολόκληρης της χώρας. Οταν αγνοούμε τους αριθμούς, αυτοί μας τιμωρούν. «Πάντα κατ' αριθμόν γίγνονται», μας έχει διδάξει ο Πυθαγόρας.

ΥΓ.: Χρησιμοποι­ώ πρώτο πληθυντικό αριθμό, διότι το συνήθως κατηγορούμ­ενο «πολιτικό προσωπικό» προέρχεται –και εκλέγεται– από εμάς τους ίδιους.

ΚΏΣΤΑΣ ΜΠΟΝΙΦΑΤΣΗ­Σ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece