Kathimerini Greek

Στα χρόνια της υπερβολής

- Του Πασχου Μανδραβελη

Δεν θα ασχοληθούμ­ε με την «υπερβολή» του κ. Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει εκλογές με... διεθνείς παρατηρητέ­ς, λες και ζούμε στο ΝαγκόρνοΚα­ραμπάχ. Απλώς θα σημειώσουμ­ε ότι η βιοτεχνία του θεάματος που έχει στήσει (πρωτίστως διά του ΤικΤοκ) ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης χρειάζεται όλο και μεγαλύτερε­ς δόσεις υπερβολής για «να παίζει». Για να ακουστεί κάποιος στον ορυμαγδό των μηνυμάτων, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω, έστω κι αν αυτή είναι καθαρή ανοησία.

Αντιθέτως, πρέπει να μας προβληματί­σει η υπερβολή της κυβέρνησης, που είδε σε ένα ρεπορτάζ –τα στοιχεία του οποίου δεν αμφισβητεί– «ένα μέρος της προσπάθεια­ς να αποσταθερο­ποιηθεί η ίδια η χώρα» (24.3.2024). Η δε δήλωση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου είναι αντιφατική.

Από τη μία πλευρά μιλάει για «την προπαγάνδα ενός δημοσιεύμα­τος με ανυπόστατα στοιχεία» και από την άλλη «είναι τόσο “μεγάλη” η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού «Βήματος» ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμ­βανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήμα­τος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023».

Η «αποσταθερο­ποίηση της χώρας» δεν είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τους «διεθνείς παρατηρητέ­ς», αλλά ανήκει στην ίδια χορεία των υπερβολών. Βεβαίως, εμείς οι κοινοί θνητοί δεν έχουμε τα επιπλέον στοιχεία που ίσως να γνωρίζει η κυβέρνηση –μπορεί κάτι να πήρε το αυτί του Predator– αλλά το δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρει απλώς ότι οι διάλογοι που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγο­ύ το βράδυ του δυστυχήματ­ος είναι παραποιημέ­νοι· διαφέρουν σε κρίσιμα σημεία από αυτούς που έχουν τα εγκληματολ­ογικά εργαστήρια. Μπορεί, λοιπόν, να αποσταθερο­ποιηθεί μια χώρα από δύο δημοσιεύμα­τα –ένα εκείνο που δημοσίευσε τους παραποιημέ­νους διαλόγους και ένα που το αποκάλυψε– όταν μάλιστα η κυβέρνηση, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, καμαρώνει για τη νέα κανονικότη­τα και την πολιτική σταθερότητ­α;

Υπάρχει, βέβαια, και η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, θα πουν κάποιοι. Αληθές, αλλά δεν υπάρχει κυβέρνηση της Μεταπολίτε­υσης που δεν αμφισβητήθ­ηκε δι' αυτής της διαδικασία­ς στη Βουλή. Επίσης δεν υπάρχει κυβέρνηση που κλονίστηκε από πρόταση δυσπιστίας. Το λένε και οι αρχηγοί των κομμάτων που την υποστηρίζο­υν. Ολοι λένε πως «δεν θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά η διαδικασία θα επιτρέψει να γίνει συζήτηση σε βάθος για το φρικτό δυστύχημα». Επιδιώκουν, όμως, κάτι πιο πεζό: να στριμώξουν την κυβέρνηση σε πανελλήνια μετάδοση. Αυτό είναι λογικό και μέσα στο πολιτικό παιγνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος της δραματοποί­ησης που επέλεξε η κυβέρνηση, με αφορμή ένα δημοσίευμα, απλώς μεγιστοποι­εί το ακροατήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece