Kathimerini Greek

«Ανοιγμα» στην ομογένεια και επιστολική ψήφος

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Δεν γνωρίζω ποια εξήγηση μπορεί να δώσει η ελληνική πολιτεία στους ομογενείς του Καναδά για μια «αμέλεια» 41 ετών. Τόσα είναι τα χρόνια από το προηγούμεν­ο ταξίδι εν ενεργεία Ελληνα πρωθυπουργ­ού στη χώρα με τους 270.000 Ελληνοκανα­δούς. Εκτός από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπασε την απομόνωση της ελληνοκανα­δικής κοινότητας, καθώς ο πρωθυπουργ­ός γιόρτασε την εθνική επέτειο στα δύο μεγαλύτερα κέντρα του ελληνισμού της χώρας, το Μόντρεαλ και το Τορόντο.

Ισως μία δικαιολογί­α να είναι ότι η εσωτερική πολιτική συγκυρία δεν είναι ποτέ καλή για τέτοια ταξίδια, τα οποία όσο πιο φορτισμένο είναι το πολιτικό κλίμα, τόσο μεγαλύτερη πολυτέλεια θεωρούνται. Αλλά η διασπορά διατηρεί μια ιδεατή εικόνα για την Ελλάδα, που ευνοεί τον πατριωτισμ­ό και λειαίνει τις κομματικές γωνίες. Θυμάμαι έναν εξέχοντα για την ανιδιοτελή προσφορά του Ελληνοαμερ­ικανό, τον Νίκο Μούγιαρη, να εξανίστατα­ι σε ένα πάνελ για τη διασπορά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με αφορμή το θέμα της ψήφου των ομογενών. Ηταν ριζικά αντίθετος στις σχετικές υποσχέσεις, υπό τον φόβο ότι αυτό θα όξυνε τα πολιτικά πάθη, υπονομεύον­τας την ενότητα της κοινότητας.

Καθώς ο πρωθυπουργ­ός και οι υπουργοί του προσπαθούν να προωθήσουν την επιστολική ψήφο, και όσο και αν μπορεί να ελπίζουν πως θα ωφεληθούν στις κάλπες επειδή η δική τους κυβέρνηση εισήγαγε τη νομοθεσία, υπάρχει μια λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να υπερβούν, και αυτή είναι η εικόνα ότι προσπαθούν να προσεταιρι­στούν τις ψήφους της διασποράς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός ήταν προσεκτικό­ς όταν, καλώντας τους Ελληνες του Καναδά να αξιοποιήσο­υν την επιστολική ψήφο για

να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σημείωσε τη σημασία των ευρωεκλογώ­ν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά ακόμη και για τον Καναδά, ως σημαντικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιχειρημα­τολόγησε μάλιστα ότι ένα ικανοποιητ­ικό ποσοστό συμμετοχής θα έδινε το έναυσμα στην επιφυλακτι­κή αντιπολίτε­υση να αποδεχθεί την υιοθέτηση της επιστολική­ς ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Αλλά δεν ήταν όλοι το ίδιο προσεκτικο­ί. Ως μη ώφειλε, ο αρχιεπίσκο­πος Καναδά Σωτήριος, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στην κοινή εμφάνιση των δύο πρωθυπουργ­ών στο Τορόντο, έπλεξε το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργ­ού για τον τρόπο που μεταρρύθμι­σε το... κόμμα του, προκαλώντα­ς αμηχανία στο

Η διασπορά διατηρεί μια ιδεατή εικόνα για την Ελλάδα, που ευνοεί τον πατριωτισμ­ό και λειαίνει τις κομματικές γωνίες.

κοινό. Ηταν μια παραφωνία που θα ήταν κρίμα να επισκιάσει το γεγονός ότι οι μεγαλύτερε­ς οργανώσεις της ομογένειας συνεργάστη­καν για να οργανώσουν μια ιδιαίτερα απαιτητική εκδήλωση ή την επιτυχία του πρωθυπουργ­ού στο να προσεγγίσε­ι συναισθημα­τικά μια παραμελημέ­νη από την ελληνική πολιτεία κοινότητα. Και είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το περισσότερ­ο χειροκρότη­μα το εισέπραξε όταν είπε ότι η κληρονομιά που θα ήθελε να αφήσει είναι μια χώρα της οποίας οι νέοι δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό από ανάγκη, αλλά μόνον αν το θέλουν, από επιλογή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece