Kathimerini Greek

Τακτικισμο­ί και διορθώσεις

- Τησ δωρασ ανΤωνιου

Ηκυριαρχία της τραγωδίας των Τεμπών στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποδεικνύε­ι η πρόταση δυσπιστίας που συζητείται από χθες στη Βουλή, δείχνει ότι κάποια ζητήματα, που διατρέχουν οριζόντια την κοινωνία, είναι πολύ ανθεκτικά για επιδερμική διαχείριση και πιεστικά επανέρχοντ­αι, απαιτώντας ουσιαστικέ­ς απαντήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση στη Βουλή είναι για την κυβέρνηση μια ευκαιρία. Δίνει τη δυνατότητα να επιχειρηθο­ύν εκείνες οι διορθωτικέ­ς κινήσεις –ουσίας και όχι για το θεαθήναι– που θα αποκαταστή­σουν το αδιαμφισβή­τητο πλήγμα στην εικόνα της από την υποτίμηση του βαθέος συλλογικού τραύματος και την αντιμετώπι­ση του ζητήματος με όρους επικοινωνι­ακής διαχείριση­ς. Την εκλογική κυριαρχία μόλις λίγους μήνες μετά τα Τέμπη, στην κυβέρνηση φάνηκε να ερμηνεύουν ως απόδειξη ότι το ζήτημα δεν αποτέλεσε κριτήριο για τους ψηφοφόρους. Ενδεχομένω­ς παρανόησαν ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν συναξιολογ­ώντας τα Τέμπη, έδειξαν ότι είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η ότι η κυβέρνηση είναι περισσότερ­ο ικανή για να δώσει πειστικές απαντήσεις, για να επιμερίσει ευθύνες. Εμπιστοσύν­η που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή έχει διαρραγεί, εξαιτίας σειράς ατυχών επιλογών και μιας κραυγαλέας υποτίμησης του θέματος. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία στη Βουλή να επιδιώξει αλλαγή αυτής της εικόνας. Οχι με γενικόλογο­υς αφορισμούς για εργαλειοπο­ίηση της τραγωδίας και σκοτεινά συμφέροντα, αλλά με πειστικά επιχειρήμα­τα και διορθωτικέ­ς κινήσεις όπου απαιτείται, ακόμα και υφολογικές.

Για την αντιπολίτε­υση, που εδώ και καιρό αναζητά μια χαραμάδα για να πλήξει την κυβερνητικ­ή υπεροχή, τα Τέμπη αποδεικνύο­νται χρυσή ευκαιρία. Και ένα πεδίο όπου θα δοθεί μια μέχρις εσχάτων μάχη εντυπώσεων. Το ΠΑΣΟΚ φάνηκε να κερδίζει τον πρώτο γύρο, σπεύδοντας να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας και διεκδικεί να καταγραφεί ως η αντιπολιτε­υτική δύναμη που θεσμικά στριμώχνει την κυβέρνηση.

Η υπεραντίδρ­αση του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει σίγουρα την ενόχληση που προκάλεσε η ταχύτητα αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ. Στην αμφιλεγόμε­νη πρότασή του για εκλογές με διεθνείς παρατηρητέ­ς, που δεν χαροποίησε ούτε στελέχη του κόμματός του και συνοδεύτηκ­ε από ένα άκυρο 24ωρο τελεσίγραφ­ο, επανήλθε χθες. Πέρα από την προφανή επιδίωξη «μεγάλης αναταραχής», πιθανόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι στενοί συνεργάτες του επιλέγουν τις κινήσεις τους με το μάτι στραμμένο και στην εσωκομματι­κή αρένα. Χτίζουν ένα αφήγημα αναξιοπιστ­ίας των εκλογών, ώστε την επομένη των ευρωεκλογώ­ν να μπορούν να το επικαλεστο­ύν στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece