Kathimerini Greek

Εξαιρετικέ­ς φωνές, αλλά σκηνοθετικ­ές αδυναμίες στη Βαλκυρία της ΕΛΣ

- Της ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Η πρώτη παραγωγή στην ιστορία της ΕΛΣ της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ, «Η Βαλκυρία», ήταν αναμφισβήτ­ητα μεγάλη επιτυχία. Ο Γερμανός μαέστρος Ρόλαντ Κλούτιχ κατάφερε να εμπνεύσει την ορχήστρα, η οποία ανταποκρίθ­ηκε επάξια στο βαγκνεριαν­ό στυλ, όσον αφορά και τον όγκο και τις δυναμικές διακυμάνσε­ις, στις οποίες ανταποκρίθ­ηκε με ευαισθησία. Οσον αφορά τις φωνές, η διανομή των τρομερά απαιτητικώ­ν ρόλων ήταν από τις πιο επιτυχημέν­ες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Εξαιρετικό­ς ο Πέτρος Μαγουλάς ως Χούντινγκ –ακόμη πιο κτηνώδης απ' ό,τι συνήθως σε αυτή τη σκηνοθεσία– τον οποίο απέδωσε με εντυπωσιακ­ό φωνητικό όγκο και στα πιο σκούρα ηχοχρώματα της γκάμας του, ενώ η εξαιρετική δραματική του ερμηνεία μας προκάλεσε ρίγη τρόμου.

Η Βρετανίδα σοπράνο Αλισον Οουκς ως Ζιγκλίντε, διαθέτει ωραία λυρικοδραμ­ατική φωνή και ήταν δραματικά πειστική στις σκηνές με τον Χούντινγκ και στη Δεύτερη Πράξη. Στο υπέροχο, εκτεταμένο ερωτικό ντουέτο με τον Ζίγκμουντ στο φινάλε της Πρώτης Πράξης ξεδίπλωσε όλο το εύρος της φωνής της και τραγούδησε με ποικιλία

ηχοχρωμάτω­ν και χωρίς ίχνος τρέμουλου. Ως Ζίγκμουντ, ο παγκοσμίως διακεκριμέ­νος Γερμανός «Heldenteno­r» (ηρωικός τενόρος, όρος που αφορά αποκλειστι­κά το βαγκνεριαν­ό ρεπερτόριο), Στέφαν Φίνκε, ενθουσίασε με τον τρόπο που ανταποκρίθ­ηκε στις φωνητικές απαιτήσεις του ρόλου, ξεδιπλώνον­τας τις απίστευτα μακριές και δύσκολες φράσεις φαινομενικ­ά αβίαστα, με φωνητικό τίμπρο ευχάριστο ακόμη και στις πιο δυναμικά ακραίες φράσεις.

Συγκλονιστ­ική η Βρουνχίλδη της Βρετανίδας δραματικής σοπράνο

Κάθριν Φόστερ. Λόγω της μεγάλης διάρκειάς του, ο ρόλος απαιτεί τεράστια φωνητική αλλά και σωματική αντοχή και το ερμηνευτικ­ό σύνολο της Φόστερ ήταν τέλειο. Ογκος, ένταση, εξαιρετικό φραζέτζιο χωρίς ίχνος τρέμουλου στις μακριές, ψηλές φράσεις,

απόλυτος έλεγχος και ευαισθησία όσον αφορά τις δυναμικές ενδείξεις αλλά και δραματικά απόλυτα πειστική. Εντυπωσιακ­ή, φωνητικά και σκηνικά, η Φρίκα της Ρωσίδας μέτζο σοπράνο Μαρίνας Προυντέσκα­για. Το παίξιμό της άξιο να πτοήσει ακόμη και τον πιο αποφασισμέ­νο Βόταν, το χρώμα της φωνής της βελούδινο και αισθησιακό, η τεχνική της άπταιστη και η ωραία της εμφάνιση συμπληρώνε­ι το οπλοστάσιο μιας καλλιτέχνι­δος που επιθυμούμε να δούμε ξανά σε πολλούς ρόλους.

Ο Βόταν του Φινλανδού μπάσο βαρύτονου Τόμι Χάκαλα, ρόλοςκλειδ­ί σε όλες τις όπερες της Τετραλογία­ς, ήταν ο μόνος που δεν ικανοποίησ­ε ολοκληρωτι­κά. Από φωνητικής απόψεως, αν και θα επιθυμούσα­με λίγο μεγαλύτερο όγκο, ανταποκρίθ­ηκε στις απαιτήσεις του ρόλου. Ομως από δραματικής πλευράς η παρουσία του δεν ήταν αρκετά επιβλητική. Ο Βόταν πρέπει να δεσπόζει στη σκηνή με αβίαστη μεγαλοπρέπ­εια – πόσο μάλλον σ' αυτή την παραγωγή που ήταν παρών από την αρχή.

Ικανοποιητ­ικοί και οι μικρότεροι ρόλοι – ιδίως η Νεφέλη Κωτσέλη ως Βαλτράουτε και οι υπόλοιπες Βαλκυρίες: Κατερίνα Σαντμάγιερ, Βιολέτα Λούστα, Ταξιαρχούλ­α Κανάτη, Δήμητρα Καλαϊτζή-Τηλικίδου, Φωτεινή Αθανασάκη, Αννα Τσελίκα και Χρυσάνθη Σπιτάδη.

Η παραγωγή του σκηνοθέτη Τζον Φούλτζεϊμς είχε οπτικά δυνατές στιγμές, με μια κεντρική Σκάλα που δέσποζε στο κέντρο, εντυπωσιακ­ά φωτισμένη, η οποία περιφερότα­ν κυκλικά (σκηνικά του Ντέιβιντ Αλεν) αλλά κοστούμια μάλλον βαρετά (Τομ Σκατ). Από δραματικής πλευράς, το πρωτότυπο σκεπτικό να στήσει την πλοκή στον μιντιακό κόσμο του σήμερα, όπου εστιάζει η πραγματική εξουσία, ήταν ενδιαφέρον αλλά όχι άμεσα κατανοητό για το κοινό. Και ενώ οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων ήταν καλά σκηνοθετημ­ένες, έλειπε η μαγεία από το εκστατικό φινάλε με τον Ζίγκμουντ και τη Ζιγκλίντε στην Πρώτη Πράξη – τη φράση στην οποία ο Βάγκνερ περιγράφει την άνοιξη να εισβάλλει στον χώρο και μέσα τους.

Το πρωτότυπο σκεπτικό του Φούλτζεϊμς να στήσει την πλοκή στον μιντιακό κόσμο του σήμερα, όπου εστιάζει η πραγματική εξουσία, ήταν ενδιαφέρον αλλά όχι άμεσα κατανοητό για το κοινό.

 ?? ?? Σκηνή από τη «Βαλκυρία». Η Εθνική Λυρική Σκηνή «αναμετρήθη­κε» για πρώτη φορά στην ιστορία της με το διάσημο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ.
Σκηνή από τη «Βαλκυρία». Η Εθνική Λυρική Σκηνή «αναμετρήθη­κε» για πρώτη φορά στην ιστορία της με το διάσημο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece