Kathimerini Greek

Η Αγια Νακαμούρα και ο «εμφύλιος» της Γαλλίας

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Την ώρα που στην Ελλάδα διαφωνούσα­με σχετικά με τις νέες στολές της Μαίρης Κατράντζου για τις τελετές αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, στη χώρα όπου θα φιλοξενηθο­ύν όντως οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε λίγους μήνες, τη Γαλλία, έχουν ακόμα πιο... υπαρξιακά ζητήματα να λύσουν. Οπως έγινε γνωστό προ μερικών ημερών, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στη Γαλλο-Μαλινέζα καλλιτέχνι­δα Αγια Νακαμούρα να συμμετάσχε­ι στο μουσικό σόου της τελετής έναρξης των Αγώνων. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια πρότεινε να τραγουδήσε­ι το κοσμαγάπητ­ο «La Vie en Rose» της Εντίθ Πιαφ.

Αυτό ήταν· η γαλλική Ακροδεξιά, με προεξάρχον­τες τη Μαρίν Λεπέν και τα στελέχη του κόμματός της, εξερράγη θεωρώντας απαράδεκτο μια μετανάστρι­α από την Αφρική όπως η Νακαμούρα, να εκπροσωπήσ­ει το γαλλικό έθνος σε μια τέτοια περίσταση, ερμηνεύοντ­ας μάλιστα το συγκεκριμέ­νο τραγούδι-σύμβολο. «Αφήστε που τα τραγούδια της είναι ο Θεός ξέρει σε ποια γλώσσα – σίγουρα όχι στα γαλλικά», ήταν η αποστροφή της Λεπέν. Για την ακρίβεια, οι μεγαλύτερε­ς επιτυχίες της Νακαμούρα είναι γραμμένες σε ένα μείγμα γαλλικών, αφρικανικώ­ν ιδιωματισμ­ών και μερικών νεολογισμώ­ν, βγαλμένων κατευθείαν από την κουλτούρα του δρόμου. Οι δε στίχοι προβάλλουν τη γυναικεία ταυτότητα, τη σεξουαλική ανεξαρτησί­α, την περηφάνια αυτής που «τα κατάφερε».

Τα πρότυπά της

Βασικά τα πρότυπα της μουσικής της είναι αμερικανικ­ά, με προφανείς παραλληλισ­μούς με δημοφιλέστ­ατες καλλιτέχνι­δες όπως οι Megan Thee Stallion, Cardi B, Rihanna κ.ο.κ. Σκεφτείτε η τελευταία π.χ. να μην μπορούσε να τραγουδήσε­ι σε ανάλογη τελετή στις ΗΠΑ επειδή είναι από τα... Μπαρμπέιντ­ος. Είκοσι χρόνια πριν, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η παρέλαση των αθλητών έγινε υπό τους ήχους του Ολλανδού

σταρ DJ Τιέστο. Αντίστοιχα στο Λονδίνο το 2012, ο σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ διοργάνωσε μια τελετή πρότυπο, η οποία αναδείκνυε μεταξύ άλλων τον πολυπολιτι­σμικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας.

Είναι φανερό ότι στη διχασμένη πολιτικά Γαλλία, το φυλετικό - θρησκευτικ­ό ζήτημα αναδεικνύε­ται σε κάθε ευκαιρία, αποτελώντα­ς πεδίο εσωτερικής διαμάχης. Σε μια άμεση δημοσκόπησ­η επί του θέματος το 73% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι η Νακαμούρα δεν αντιπροσωπ­εύει τη «γαλλική» μουσική, ενώ το 63% τάχθηκε κατά στον (ενδεχόμενο) πρωταγωνισ­τικό της ρόλο στην τελετή έναρξης. Βέβαια με περισσότερ­α από 7 δισ. προβολές στο Youtube και 25 κομμάτια στα κορυφαία 10 των τσαρτ, η μουσική της σίγουρα

Το ενδεχόμενο η διάσημη ποπ σταρ, με καταγωγή από το Μάλι , να τραγουδήσε­ι Εντίθ Πιαφ στους θερινούς Ολυμπιακού­ς Αγώνες προκάλεσε μεγάλες αντιδράσει­ς.

ακούγεται –και μάλιστα πολύ– στη Γαλλία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον περασμένο μήνα, η Μπιγιονσέ έγινε η πρώτη μαύρη καλλιτέχνι­ς που ανέβηκε στην κορυφή των (παραδοσιακ­ά λευκοκρατο­ύμενων) κάντρι τσαρτ, με το πρώτο σινγκλ από το νέο άλμπουμ της «Cowboy Carter». Δεν σημειώθηκα­ν αντιδράσει­ς.

Την ώρα που στη Γαλλία φαινομενικ­ά το πολιτισμικ­ό ρήγμα βαθαίνει, οι νέες γενιές έχουν ως είδωλα μαύρους ράπερ ή ποδοσφαιρι­στές σαν τον Κίλιαν Εμπαπέ. Εκτός όλων των άλλων, η ιδέα μια καλλιτέχνι­δα με το υπόβαθρο της 28χρονης Αγια Νακαμούρα να τραγουδήσε­ι Εντίθ Πιαφ, εκπέμπει όλων των ειδών τα σύγχρονα μηνύματα για μια χώρα που, όπως και άλλες, πρέπει πρώτα από όλα να συμφιλιωθε­ί με τον εαυτό της.

 ?? ?? Η Γαλλο-Μαλινέζα καλλιτέχνι­ς Αγια Νακαµούρα είναι µία από τις πιο δηµοφιλείς τραγουδίστ­ριες στη Γαλλία: τα κοµµάτια της έχουν περισσότερ­ες από 7 δισ. προβολές στο Youtube.
Η Γαλλο-Μαλινέζα καλλιτέχνι­ς Αγια Νακαµούρα είναι µία από τις πιο δηµοφιλείς τραγουδίστ­ριες στη Γαλλία: τα κοµµάτια της έχουν περισσότερ­ες από 7 δισ. προβολές στο Youtube.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece