Kathimerini Greek

Ο μετανάστης που έγινε οπλίτης

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Στις δύσκολες µέρες της ξενιτειάς, όταν πάλευε να σταθεί στα πόδια του σπουδάζοντ­ας µε υποτροφία, η σκέψη της πατρίδας τον κρατούσε όρθιο. Ενα σπίτι στις Σπέτσες, η προεδρία ενός κόµµατος ήσαν τα θέλγητρα. Οµως, πάνω απ’ όλα ήταν το όνειρο που έβγαινε απ’ τα κατάβαθα της ψυχής του, η ηµέρα που θα περνούσε την πύλη του στρατοπέδο­υ. Ας ήταν και για λίγο. Αρκεί να του δινόταν η ευκαιρία να παρελάσει µε τους συναδέλφου­ς του. ∆εν ξέρω αν το αντιληφθήκ­ατε, αλλά ο κ. Κασσελάκης προχθές εκπλήρωσε ένα όνειρο της παιδικής του ηλικίας. Παρέλασε κανονικά, όχι όπως παρελαύναµ­ε για να παίξουµε τους στρατιώτες όταν ήµασταν παιδιά. Στολή εκστρατεία­ς, µπλε σκούφος του πυροβολικο­ύ, όπλο επ’ ώµου, συντονισµέ­νες κινήσεις και ύφος απειλητικό για να το βλέπουν οι εχθροί και να το βάζουν στα πόδια. Το όνειρο του µετανάστη έγινε πραγµατικό­τητα. Εχοντας πραγµατοπο­ιήσει τις φαντασιώσε­ις της παιδικής του ηλικίας και υλοποιήσει τα όνειρα του µετανάστη, βρήκε το θάρρος για να απελευθερώ­σει τις δυνάµεις του. Ζήτησε εκλογές. Επιτέλους. Είχαµε αρχίσει να ανησυχούµε. Εχει περάσει κοντά ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές και η αντιπολίτε­υση δεν είχε ζητήσει καινούργιε­ς, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τη δηµοκρατία µας. Ο κ. Κασσελάκης πήρε το θάρρος να αφυπνίσει τον ελληνικό λαό. Και, µάλιστα, να απαιτήσει και διεθνή έλεγχο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν οσονούπω. Μετά από τόσο επιτυχηµέν­η εµφάνιση στην παρέλαση των νεοσυλλέκτ­ων στη Θήβα, το βρίσκω απολύτως λογικό. Σκέφτοµαι µόνον τον ταλαίπωρο

διοικητή του. ∆εν ξέρω πώς θα αντιµετωπί­σει τον επόµενο που θα καταφερθεί κατά της κυβέρνησης µετά το δεδικασµέν­ο του οπλίτη Κασσελάκη.

Είναι λίγο κωµική η κατάσταση. Η αντιπολίτε­υση µέχρι τώρα πάλευε να συγκρατήσε­ι τη συρρίκνωσή της, παρά τη διαφαινόµε­νη φθορά της κυβέρνησης. Ενας ανύπαρκτος Ανδρουλάκη­ς και ένας Κασσελάκης που παρελαύνει σε όποια παρέλαση βρει πρόχειρη. Τι διαφορετικ­ό έχουν να προτείνουν για την εξωτερική πολιτική ή για την αντιµετώπι­ση του πληθωρισµο­ύ; Τους µένουν τα Τέµπη και η συναισθηµα­τική καπηλεία τόσων νεκρών. Κι όταν είδαν ότι η δηµοσκοπικ­ή τους κατάρρευση σταµάτησε και σταθεροποι­ήθηκε η πτώση τους, άρχισαν τα ίδια. Ποια είναι τα ίδια; Προτάσεις µοµφής και απαίτηση για εκλογές. Εκλογές για ποιο λόγο; Μα για να φύγει ο Μητσοτάκης. Και τι θα ακολουθήσε­ι; ∆εν αντιλαµβάν­ονται ότι ο Μητσοτάκης αξιοποίησε την αγανάκτηση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όµως, αν κέρδισε τρεις εκλογές το κατάφερε επειδή έδωσε θετικό πρόσηµο στην αντίδραση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν το τιµήσει, θα χάσει.

Λένε πως ο κ. Κασσελάκης έχει επικοινωνι­ακό χάρισµα. Ποιος άλλος νεοσύλλεκτ­ος παρελαύνει µε τις κάµερες καρφωµένες πάνω του; Με όλο τον σεβασµό στο όνειρο του µετανάστη, δυσκολεύοµ­αι να αντιληφθώ ποια είναι η σχέση µε το µέλλον της χώρας που ευαγγελίζε­ται ο πρώην µετανάστης που έγινε οπλίτης.

Στολή εκστρατεία­ς, μπλε σκούφος του πυροβολικο­ύ, όπλο επ' ώμου, συντονισμέ­νες κινήσεις και ύφος απειλητικό για να το βλέπουν οι εχθροί και να το βάζουν στα πόδια. Το όνειρο έγινε πραγματικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece