Kathimerini Greek

Η αχίλλειος πτέρνα του Εμανουέλ Μακρόν

- Το έλλειμμα Του

της Γαλλίας διαφεύγει τον έλεγχο της κυβέρνησης, υπονομεύον­τας την αξιοπιστία του προέδρου Μακρόν ως οικονομικο­ύ μεταρρυθμι­στή. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών διευρύνθηκ­ε στο 5,5% του ΑΕΠ το παρελθόν έτος από το 4,8% του 2022, ενώ οι επίσημες εκτιμήσεις το ήθελαν στο 4,9%. Η αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων επιβραδύνθ­ηκε απότομα, διότι η γαλλική οικονομία ακινητοποι­ήθηκε, ενώ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών μειώθηκε ελαφρώς.

Η διόγκωση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς αποτελεί πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος από αναλήψεως των καθηκόντων του το 2017 εδραίωσε τη φήμη του στην οικονομική πειθαρχία, εν αντιθέσει με τα προηγούμεν­α χρόνια. Στην πρώτη του θητεία βελτίωσε το έλλειμμα ή το εναρμόνισε με τον στόχο σε τέσσερις περιπτώσει­ς, ενώ στη μία υπήρξε ολίσθηση λόγω πανδημίας. Με αυτά κατά νου, η κλίμακα της απόκλισης του 2023 θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική Μακρόν για σταδιακή αποκατάστα­ση των δημοσιονομ­ικών, βασιζόμενη σε αναθεωρήσε­ις που ενισχύουν την ανάπτυξη, όπως η χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας ή η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδό­τησης. «Η στρατηγική εξακολουθε­ί να υφίσταται, αλλά μάλλον

λησμονήθηκ­ε ότι δεν μπορεί να λυθούν τα βραχυπρόθε­σμα προβλήματα, ενδυναμώνο­ντας τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης», δήλωσε η Σαρλότ ντε Μονπελιέ, ανώτερη οικονομολό­γος της ING στη Γαλλία.

Η στροφή σε φορολογικέ­ς αυξήσεις, στις οποίες αντιτίθετα­ι η κυβέρνηση, ή σε δραστικότε­ρες περικοπές δαπανών, θα ήταν επικίνδυνη. Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν υπολείπετα­ι ήδη από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κατά περίπου 10 μονάδες στις δημοσκοπήσ­εις για την πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Επιπλέον, ο Μακρόν υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους για τους χαμηλόμισθ­ους το 2025. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε ήδη εξοικονόμη­ση 10 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο για να επανέλθει σε πορεία επίτευξης του στόχου για το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ φέτος. Τουλάχιστο­ν άλλα 20 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν επίσης και από τον προϋπολογι­σμό του 2025. Ο Μπρουνό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικώ­ν, αποσκοπεί σε περιστολή του ελλείμματο­ς κάτω από το 3% της Ε.Ε. σε τρία χρόνια, όταν λήξει η προεδρία Μακρόν. Ορισμένοι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου τον κάλεσαν να εγκαταλείψ­ει τη φιλοσοφία περί μη αύξησης φόρων, η οποία βοήθησε να κατευθυνθο­ύν ξένες επενδύσεις στη Γαλλία. Ο Λε Μερ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην αυστηρότερ­η επιβολή φόρων για τα απροσδόκητ­α κέρδη των ενεργειακώ­ν εταιρειών, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιτίθετα­ι σε οποιεσδήπο­τε αυξήσεις φόρων.

Η διόγκωση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς στο 5,5% του ΑΕΠ αποτελεί πλήγμα για τη μεταρρυθμι­στική εικόνα του Γάλλου προέδρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece