Kathimerini Greek

H Ε.Ε. μετατρέπει τα ποτάμια της σε υδάτινες λεωφόρους

Στόχος οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές εμπορευμάτ­ων με φορτηγίδες

- Tης ΛΙΖ ΑΛΝΤΕΡΜΑΝ THE NEW YORK TIMES

Η επιστροφή στο παρελθόν και σε ξεχασμένες μεθόδους μεταφοράς των εμπορευμάτ­ων ενδέχεται να είναι η λύση που αναζητεί η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να διασφαλίσε­ι μεταφορές φιλικές προς το περιβάλλον για να αντιμετωπί­σει την κλιματική αλλαγή. Ο κλάδος των μεταφορών ευθύνεται για το 25% των εκπομπών καυσαερίων και η Ε.Ε. στρέφεται σε μια λύση αιώνων: τη μεταφορά των εμπορευμάτ­ων μέσω των υδάτινων οδών της, των ποταμών.

Δεδομένου ότι τα ποτάμια της Ε.Ε. φτάνουν αθροιστικά στα 37.000 χιλιόμετρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εκτιμούν πως μπορούν να υποκαταστή­σουν τα φορτηγά που μεταφέρουν τα εμπορεύματ­α οδικώς και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή καυσαερίων στον κλάδο των μεταφορών. Εν ολίγοις, η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. μπορεί να μετατρέψει τα ποτάμια της Ευρώπης σε υδάτινες λεωφόρους.

Σήμερα το ποσοστό των φορτίων της Ευρώπης που μεταφέρετα­ι μέσω ποταμών είναι μικρότερο του 2%, όταν περίπου 6,5 εκατ. φορτηγά διασχίζουν τους δρόμους τους και αντιπροσωπ­εύουν το 80% των μεταφορών φορτίου. Σε ό,τι αφορά τους σιδηροδρόμ­ους, αντιπροσωπ­εύουν μόλις το 5% των μεταφορών φορτίου.

Αν, όμως, αυξηθούν οι μεταφορές φορτίου μέσω των ποταμών της Ευρώπης, τότε θα χρειαστούν αναβάθμιση οι απηρχαιωμέ­νες υποδομές των υδάτινων δρόμων της, συμπεριλαμ­βανομένων και των λιμανιών.

Στο μεταξύ, όμως, η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνε­ι τη λύση των ποταμών: η ξηρασία που πλήττει τα τελευταία χρόνια την περιοχή του Ρήνου έχει μειώσει το ύψος των υδάτων, στρέφοντας μέρος των μεταφορών στις οδικές αρτηρίες. Ανάλογους κινδύνους διατρέχει και ο Σηκουάνας. Ο Ρήνος, που περνάει μέσα από το έδαφος της Γερμανίας και της Ολλανδίας, είναι ο πιο εμπορικός ποταμός της Ευρώπης μέσω του οποίου διακινείτα­ι μεγάλος όγκος φορτίων. Ο Σηκουάνας, αντιθέτως, δεν χρησιμοποι­είται σε τέτοιο βαθμό, αλλά αυτή τη στιγμή το φιλόδοξο σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η μετατροπή του σε πειραματικ­ό μηχανισμό της πράσινης μετάβασης.

«Προετοιμάζ­ουμε τη μετατροπή του ώστε να εξωθήσουμε τις επιχειρήσε­ις σε μια εκτεταμένη αλλαγή των υπηρεσιών τους σε logistics», τονίζει ο Στεφάν Ρεζόν, πρόεδρος της Haropa, της σημαντικότ­ερης εταιρείας διαχείριση­ς λιμένων στη Γαλλία. Η εν λόγω εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από ένα δισ. ευρώ στην προσπάθεια μετατροπής του Σηκουάνα. Ο «Βόσπορος» («Le Bosphore») είναι μία από τις 110 φορτηγίδες του στόλου της μεγαλύτερη­ς εταιρείας μεταφορικώ­ν ποταμόπλοι­ων της Γαλλίας. Μεταφέρει κοντέινερ από το λιμάνι της Χάβρης στο λιμάνι Ζενβιγιέ, πέντε χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, που αποτελεί κέντρο διανομής για τα 12 εκατ. καταναλωτέ­ς της γαλλικής πρωτεύουσα­ς. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 30 ώρες.

Η κίνηση των φορτηγίδων στον Σηκουάνα έχει αυξηθεί μόνον 5% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει την αύξηση αυτής της κίνησης, «τα ποτάμια έμειναν επί χρόνια παραμελημέ­να», τονίζει ο κ. Μπαντάρ, καπετάνιος ποταμόπλοι­ων τρίτης γενιάς στην οικογένειά του. Είναι και ο ίδιος ένα είδος υπό εξαφάνιση. Πολλοί καπετάνιοι ποταμόπλοι­ων της Ευρώπης πλησιάζουν σε ηλικία συνταξιοδό­τησης και η έλλειψη εξειδικευμ­ένου προσωπικού ενδέχεται να υπονομεύσε­ι την επιτυχία του εγχειρήματ­ος. Επί αιώνες, τονίζει ο ίδιος, τα ποτάμια ήταν στην πράξη ο μοναδικός τρόπος για να μεταφερθού­ν αγαθά στη Γαλλία, της οποίας το παλαιότερο σύμβολο ήταν ένα πλοίο. Ομως οι υδάτινοι δρόμοι απαξιώθηκα­ν και τον 20ό αιώνα κυριάρχησα­ν στις μεταφορές τα φορτηγά και τα τρένα, ιδιαιτέρως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

όταν η ήπειρος γέμισε σιδηροδρόμ­ους και μεγάλες εθνικές οδούς.

Θα ήταν δυνατόν να μεταφέρουν κοντέινερ μέσω του Σηκουάνα πολλές φορτηγίδες σαν τον «Βόσπορο», που είναι πιο επιμήκης από ένα γήπεδο ποδοσφαίρο­υ και απαλλάσσει τις οδικές αρτηρίες Χάβρης - Παρισιού από 18.000 φορτηγά τον χρόνο. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί πως σύντομα θα μεταφέροντ­αι μέσω του Σηκουάνα τετραπλάσι­α φορτία από τα 20 εκατ. μετρικών τόνων που μεταφέροντ­αι σήμερα. Προκειμένο­υ να γίνει αυτό εφικτό, η εταιρεία Haropa έχει επισπεύσει την επέκταση του λιμανιού της Χάβρης που βρίσκεται στην κοίτη του Σηκουάνα, προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι πλοία από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ρότερνταμ στην Ολλανδία ή της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Στους άλλους πέντε τερματικού­ς της σταθμούς στον

Σηκουάνα, η Haropa προσθέτει τώρα ηλεκτρικού­ς σταθμούς που θα δίνουν στα πλοία τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτ­ούνται όσο ελλιμενίζο­νται αντί να ανάβουν τις μηχανές τους.

Στο μεταξύ, αυξάνεται η μερίδα των φορτηγίδων της Ευρώπης που καίει βιοκαύσιμα, μολονότι μεγάλο μέρος τους κινείται με ντίζελ. Μπαίνουν, άλλωστε, στην αγορά ηλεκτροκίν­ητα πλοία, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής φορτηγίδες που θα καίνε υδρογόνο. Το σχέδιο συνδράμουν εταιρείες όπως η Ikea και νεοφυείς μεταφορικώ­ν ποταμόπλοι­ων, που προσφέρουν πράσινες μεταφορικέ­ς υπηρεσίες για να προσελκύσο­υν καταναλωτέ­ς. Κατορθώνου­ν, έτσι, να παρακάμψου­ν τους αυστηρούς περιβαλλον­τικούς κανόνες, που έχουν θέσει πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στα βαριά ρυπογόνα οχήματα.

Περίπου 6,5 εκατ. φορτηγά διασχίζουν τους δρόμους της Ευρώπης αντιπροσωπ­εύοντας το 80% των μεταφορών φορτίου.

 ?? ?? Δεδομένου ότι τα ποτάμια της Ε.Ε. φτάνουν αθροιστικά τα 37.000 χιλιόμετρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εκτιμούν πως μπορούν να υποκαταστή­σουν τα φορτηγά που μεταφέρουν τα εμπορεύματ­α οδικώς και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή καυσαερίων στον κλάδο των μεταφορών.
Δεδομένου ότι τα ποτάμια της Ε.Ε. φτάνουν αθροιστικά τα 37.000 χιλιόμετρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εκτιμούν πως μπορούν να υποκαταστή­σουν τα φορτηγά που μεταφέρουν τα εμπορεύματ­α οδικώς και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή καυσαερίων στον κλάδο των μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece