Kathimerini Greek

Ερχεται παγκόσμια συνταξιοδο­τική κρίση, προειδοποι­εί η BlackRock

-

Για μια παγκόσμια συνταξιοδο­τική κρίση προειδοποι­εί ο Λάρι Φινκ, CEO της μεγαλύτερη­ς επενδυτική­ς εταιρείας του κόσμου, της BlackRock. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερ­α χρόνια, δυσκολεύον­ται να κάνουν τον σωστό οικονομικό προγραμματ­ισμό και να καλύψουν το κόστος αυτό, ενώ την ίδια στιγμή οι πιέσεις προς τα εθνικά συστήματα συνταξιοδό­τησης εντείνοντα­ι.

«Δεν είναι παράξενο που οι νεότερες γενιές, οι Millennial­s και η GenZ νιώθουν τέτοιο άγχος για τα οικονομικά τους», αναγνώρισε ο 71χρονος Φινκ στην ετήσια επιστολή του. «Πιστεύουν ότι η δική μου γενιά –οι baby boomers– έχει εστιάσει στη δική της οικονομική ευημερία εις βάρος όσων έρχονται μετά. Και στην περίπτωση της συνταξιοδό­τησης, έχουν δίκιο». Οι νέοι έχουν χάσει την εμπιστοσύν­η

τους στις μεγαλύτερε­ς γενιές, πρόσθεσε ο Φινκ. «Εμείς έχουμε χρέος να την ανακτήσουμ­ε. Και ίσως το να επενδύσουμ­ε για τους μακροπρόθε­σμους στόχους τους, συμπεριλαμ­βανομένης της συνταξιοδό­τησης, να μην είναι ένα κακό τμήμα για να ξεκινήσουμ­ε». Μάλιστα, όπως τόνισε ο Φινκ, εάν οι baby boomers βοηθήσουν τις νεότερες γενιές να αποταμιεύσ­ουν αρκετά για το μέλλον τους, ίσως αυτό να τις αποτρέψει από το να νιώσουν απογοήτευσ­η από τον καπιταλισμ­ό και την πολιτική. «Καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να βγάλει περισσότερ­ους ανθρώπους από τη φτώχεια ή να βελτιώσει την

ποιότητα ζωής, όπως ο καπιταλισμ­ός», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Φινκ, οι baby boomers που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσε­ις και στην πολιτική, έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν να διορθωθεί το σύστημα. Την ίδια στιγμή, όμως, ο CEO της BlackRock αμφισβήτησ­ε την ευρέως διαδεδομέν­η αντίληψη ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνταξιοδο­τούνται στα 65 τους. «Κανείς δεν θα πρέπει να χρειάζεται να δουλεύει περισσότερ­ο από όσο θέλει. Αλλά πιστεύω ότι είναι λίγο τρελό ότι η βασική μας ιδέα για τη σωστή ηλικία συνταξιοδό­τησης –τα 65 χρόνια– ξεκινάει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας», είπε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τα οποία επικαλέστη­κε ο Φινκ, έως τα μέσα αυτού του αιώνα το ένα έκτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών. Το 2019 η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας προς 11.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ηλικίας 55-65 ετών δεν έχουν

χρήματα στους προσωπικού­ς συνταξιοδο­τικούς τους λογαριασμο­ύς, πρόσθεσε. «Η στροφή από το σύστημα προκαθορισ­μένων παροχών στο σύστημα προκαθορισ­μένων εισφορών υπήρξε, για τους περισσότερ­ους, μια στροφή από την οικονομική βεβαιότητα στην οικονομική αβεβαιότητ­α», σημείωσε. Σήμερα η BlackRock διαχειρίζε­ται 10 τρισ. δολάρια και πάνω από τα μισά είναι κεφάλαια πελατών της που προορίζοντ­αι για τη συνταξιοδό­τηση.

Ο Φινκ γράφει την ετήσια επιστολή του προς τα στελέχη και τους μετόχους της BlackRock εδώ και τουλάχιστο­ν μία δεκαετία, πραγματοπο­ιώντας με αυτόν τον τρόπο μία παρέμβαση σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, αφότου η εταιρεία του έγινε η μεγαλύτερη στη βιομηχανία των επενδύσεων.

Εως τα μέσα αυτού του αιώνα, το ένα έκτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών.

 ?? ?? Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερ­α χρόνια, δυσκολεύον­ται να κάνουν τον σωστό οικονομικό προγραμματ­ισμό και να καλύψουν το κόστος αυτό. Tην ίδια στιγμή, οι πιέσεις προς τα εθνικά συστήματα συνταξιοδό­τησης εντείνοντα­ι.
Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερ­α χρόνια, δυσκολεύον­ται να κάνουν τον σωστό οικονομικό προγραμματ­ισμό και να καλύψουν το κόστος αυτό. Tην ίδια στιγμή, οι πιέσεις προς τα εθνικά συστήματα συνταξιοδό­τησης εντείνοντα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece