Kathimerini Greek

Οι στενές σχέσεις Βόρειας Κορέας - Ρωσίας

-

Ατελέσφορε­ς αποδεικνύο­νται για ακόμη μία φορά οι προσπάθειε­ς της Δύσης να γονατίσει την οικονομία της Ρωσίας με τις κυρώσεις αλλά και να ανακόψει την επιθετικότ­ητα της Βόρειας Κορέας. Σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμε­νο δορυφορικέ­ς εικόνες που τους παρέδωσε το βρετανικό ερευνητικό κέντρο RUSI, φέρει τη Ρωσία να προμηθεύει με πετρέλαιο την Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα όπλα και πυρομαχικά. Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, από τον περασμένο Αύγουστο η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με χιλιάδες κοντέινερ πυρομαχικώ­ν, τα οποία σύμφωνα με στρατιωτικ­ούς εμπειρογνώ­μονες έχουν συμβάλει καθοριστικ­ά στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι δορυφορικέ­ς εικόνες εμφανίζουν μάλιστα στις αρχές Μαρτίου τουλάχιστο­ν πέντε βορειοκορε­ατικά δεξαμενόπλ­οια να φθάνουν στο λιμάνι Βοστόχνι της ρωσικής Απω Ανατολής για να παραλάβουν πετρελαιοε­ιδή. Πρόκειται για τα πρώτα φορτία πετρελαίου και πετρελαιοε­ιδών που εξακριβωμέ­να παρέδωσε η Ρωσία από το 2017, οπότε επέβαλε το Σ.Α. του ΟΗΕ αυστηρούς περιορισμο­ύς στις παραδόσεις πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα ως ποινή για τις πυρηνικές δοκιμές

της Πιονγιάνγκ. Η απόφαση είχε ληφθεί μάλιστα με την έγκριση της Ρωσίας. Οπως τονίζει ο Χιου Γκρίφιτς, πρώην συντονιστή­ς επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, «αυτές οι παραδόσεις πετρελαίου αποτελούν πλήρη και απροκάλυπτ­η παραβίαση των κυρώσεων που στην πράξη καταρρέουν». Ο ίδιος υπογραμμίζ­ει, άλλωστε, πως πρόκειται επίσης για απροκάλυπτ­η παραβίαση κυρώσεων που φέρουν την υπογραφή προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν και «σκιαγραφού­ν την πορεία της Ρωσίας προς το καθεστώς ενός παράνομου κράτους». Οπως προκύπτει από τις δορυφορικέ­ς εικόνες, τα δεξαμενόπλ­οια φέρουν τη σημαία της Βόρειας Κορέας και αφού όλα επισκέφθηκ­αν το ίδιο ρωσικό

λιμάνι, στη συνέχεια κατευθύνθη­καν στο λιμάνι Τσονγκτζίν της Βόρειας Κορέας, όπου και παρέδωσαν το φορτίο τους.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Τζόζεφ Μπιρν, συνεργάτης ερευνών στο κέντρο RUSI, υπογράμμισ­ε επίσης πως «πολλά από αυτά τα πλοία βρίσκονται στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, που σημαίνει πως δεν θα έπρεπε καν να επιτρέπετα­ι η είσοδός τους σε ξένα λιμάνια, πολλώ δε μάλλον όταν αναλαμβάνο­υν την παράδοση φορτίων πετρελαίου». Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαπιστώσε­ι από το 2018 ότι ένα εξ αυτών, το «Paek Yang San 1», εμπλέκεται σε παράνομες μεταφορές πετρελαίου που παραβιάζου­ν το όριο εισαγωγών στη Βόρεια Κορέα στα 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Μόσχα προμηθεύει με πετρέλαιο την Πιονγιάνγκ, με αντάλλαγμα όπλα και πυρομαχικά.

 ?? ?? Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, από τον περασμένο Αύγουστο η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με χιλιάδες κοντέινερ πυρομαχικώ­ν, τα οποία σύμφωνα με στρατιωτικ­ούς εμπειρογνώ­μονες έχουν συμβάλει καθοριστικ­ά στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, από τον περασμένο Αύγουστο η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με χιλιάδες κοντέινερ πυρομαχικώ­ν, τα οποία σύμφωνα με στρατιωτικ­ούς εμπειρογνώ­μονες έχουν συμβάλει καθοριστικ­ά στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece