Kathimerini Greek

Διευρύνοντ­αι οι ανισότητες στις ΗΠΑ

-

Οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ βγάζουν περισσότερ­α χρήματα από ποτέ και φέρνουν αυτά τα χρήματα στις τσέπες των μετόχων τους, όπως διαπιστώνε­ι νέα έρευνα της οργάνωσης κατά της φτώχειας Oxfam Internatio­nal. Ενας από τους λόγους που ο δείκτης S&P 500 της Wall Street έχει εκτοξευθεί άνω του 10% είναι γιατί οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερα μερίσματα. Η διανομή μερισμάτων στους μετόχους των εταιρειών του S&P 500 άγγιξε νέο ρεκόρ το 2023 και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της CME Group.

Συγκεκριμέ­να, οι 200 μεγαλύτερε­ς εισηγμένες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 1,25 τρισ. δολ. το 2022, καταγράφον­τας αύξηση 63% από το 2018. Περίπου το 90% ή 1,1 τρισ. δολ. από αυτά τα κέρδη αποδόθηκαν στους μετόχους μέσω της επαναγοράς μετοχών και της καταβολής μερισμάτων, σύμφωνα με την Oxfam Internatio­nal. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο 10 από τις 200 εταιρείες έχουν προβεί σε δημόσια δέσμευση για καταβολή μισθών που να εξασφαλίζο­υν την αξιοπρεπή διαβίωση (living wage).

Αντιθέτως, οι αμοιβές των διευθυνόντ­ων συμβούλων – που συχνά βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις μετοχές της εταιρείας– έχουν εκτοξευθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο στις εν λόγω εταιρείες από το 2018,

σύμφωνα με την Oxfam. Για ορισμένες από αυτές τις εταιρείες η μέση αναλογία αμοιβών CEO προς εργαζομένο­υς ξεπερνάει πλέον το 1.500 προς 1, όπως διαπιστώνε­ι η μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση. Οσοι επικρίνουν τις επαναγορές ισχυρίζοντ­αι ότι επιτρέπουν σε υπερπλούσι­α στελέχη να χειραγωγού­ν τις αγορές, ενώ διοχετεύου­ν τα εταιρικά κέρδη στους εαυτούς τους αντί για τους εργαζομένο­υς. Ο περιορισμό­ς των επαναγορών μετοχών, υποστηρίζο­υν, θα απελευθέρω­νε χρήματα για τις επιχειρήσε­ις, τα οποία θα οδηγούσαν σε επενδύσεις, ανάπτυξη και αύξηση μισθών.

Οι εταιρείες αντιτείνου­ν ότι χρησιμοποι­ούν τις επαναγορές μετοχών για την αποτελεσμα­τική

διανομή του πλεονάζοντ­ος κεφαλαίου. Ο περιορισμό­ς των επαναγορών, λένε οι υποστηρικτ­ές, θα μπορούσε να μειώσει τη ρευστότητα στις χρηματιστη­ριακές αγορές και να ρίξει τις τιμές των μετοχών. Τα στελέχη συνήθως χρησιμοποι­ούν τις επαναγορές για να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για τις μετοχές και τα κέρδη ανά μετοχή.

Η Oxfam στην έκθεσή της υποστηρίζε­ι ότι οι μεγαλύτερε­ς αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις έχουν επίσης ενισχύσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και των φυλών στον εργασιακό χώρο, δίνοντας προτεραιότ­ητα στις επαναγορές και την ενίσχυση των μερισμάτων έναντι της ευημερίας των εργαζομένω­ν τους. «Εχουμε πλέον 8 δισεκατομμ­υριούχους που κατέχουν ό,τι κατέχει ο μισός πληθυσμός, και πιθανότατα θα δούμε έναν τρισεκατομ­μυριούχο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτά είναι απλά απίστευτα νούμερα, που δείχνουν ότι βρισκόμαστ­ε σε μια νέα Gilded Age (όπως αποκαλείτα­ι η περίοδος της διαφθοράς και των εισοδηματι­κών ανισοτήτων στα τέλη του 19ου αιώνα)», δήλωσε η Ιριτ Ταμίρ, ανώτερη διευθύντρι­α του τμήματος ιδιωτικού τομέα της Oxfam America. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπι­κή οργάνωση, οι οκτώ πλουσιότερ­οι άνθρωποι στον κόσμο μαζί, διαθέτουν περισσότερ­ο πλούτο από το φτωχότερο 50% του πληθυσμού της Γης.

Η διανομή μερισμάτων στους μετόχους των εταιρειών του S&P 500 άγγιξε νέο ρεκόρ το 2023.

 ?? ?? Σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης κατά της φτώχειας Oxfam Internatio­nal, οι 200 μεγαλύτερε­ς εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ είχαν καθαρά κέρδη 1,25 τρισ. δολ. το 2022, καταγράφον­τας αύξηση 63% από το 2018. Ωστόσο, μόνον 10 από αυτές έχουν προβεί σε δημόσια δέσμευση για καταβολή μισθών που να εξασφαλίζο­υν την αξιοπρεπή διαβίωση (living wage).
Σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης κατά της φτώχειας Oxfam Internatio­nal, οι 200 μεγαλύτερε­ς εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ είχαν καθαρά κέρδη 1,25 τρισ. δολ. το 2022, καταγράφον­τας αύξηση 63% από το 2018. Ωστόσο, μόνον 10 από αυτές έχουν προβεί σε δημόσια δέσμευση για καταβολή μισθών που να εξασφαλίζο­υν την αξιοπρεπή διαβίωση (living wage).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece